AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1366 din 27 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Patria mea este Cosmosul!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pe 27 septembrie 2014, primul român cosmonaut, care a facut cunoştinta cu lumea intergalactică, împlineşte frumoasa vârstă de 62 de ani. Prin participarea sa la misiunea româno-rusă Soyuz 40 din perioada 14-22 mai 1981, el a deschis calea tradiţiilor de contribuţie a românilor la zborul omului printre stele, la explorarea Universului. "M-as reîntoarce în spaţiul cosmic, măcar pentru a mai admira o dată pământul de-acolo, de sus. Patria mea este Cosmosul", declara, zilele trecute, eroul nostru zburător, Dumitru-Dorin Prunariu, cu o oarecare nostalgie pentru clipele petrecute în Cosmos. El se numără, din păcate, printre puţinele valori naţionale ale României, pentru care noi, românii suntem mândri.  

Misiunea Soyuz 40 a constituit pentru România un moment de importanţă epocală, incluzând-o în Clubul select al statelor participante la minunatul proces de cunoaştere a Universului. La momentul zborului, Dumitru-Dorin Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii, iar România a noua ţară care îşi promova capacitatea ştiinţifică printr-un cosmonaut propriu. În prezent, numărul acestora a crescut la peste 450.  

Cu toate că expediţia în spaţiul cosmic a fost de scurtă durată aceasta a presupus un parcurs circumterestru de 5. 260. 000 de kilometri.  

Puţini sunt aceia care ştiu că la examenul pentru programul de zboruri cosmice s-au prezentat peste 150 de candidaţi, majoritatea dintre aceştia fiind piloţi de avioane supersonice şi ingineri. În final, au fost declaraţi reuşiţi doar doi, Dumitru-Dorin Prunariu şi Mitică Dediu.  

Dintre cei doi cosmonauţi români, numai unul avea să zboare în cosmos. Într-adevăr, la 13 mai 1981, norocul i-a surâs de această dată cosmonautului Dumitru–Dorin Prunariu care a fost nominalizat pentru misiunea din cosmos. Comandant de echipaj a fost numit cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov.  

A urmat o perioadă de pregătire intensă a celor doi ofiţeri la Centrul de Pregătire a Cosmonauţilor "Iuri Gagarin" din Zviozdnîi Gorodok, în apropierea Moscovei. Au stat în URSS, cu tot cu familii, vreme de aproape cinci ani de zile.  

Curios este faptul că lui Dediu, conducerea ţării de atunci, pe ultima sută de metri, i-a schimbat numele din Mitică în Dumitru, iar Prunariu a fost obligat să se semneze cu un singur prenume, Dumitru, iar astăzi, de cosmonautul Dumitru Dediu nu se aminteşte mai deloc.  

Pentru izbânda sa, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a primit decoraţia de erou al RSR şi decoraţia de erou al URSS. De asemenea, a primit titlul de cetăţean de onoare al mai multor oraşe din România.  

Predestinat sau nu pentru zborul cosmic, astăzi, gl. mr. av. dr. Dumitru-Dorin Prunariu îşi aminteşte, cu plăcere, că la grădiniţă a făcut un desen cu un satelit deasupra casei bunicilor, apoi, în clasele primare, a proiectat şi ansamblat un avion pe masa din bucătărie.  

În prezent, Dumitru Prunariu este general-maior în rezervă, fiind Preşedintele Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, singura asociaţie profesională a cosmonauţilor ce numără peste 400 de membri din aproximativ 37 de state, iar din 2010 deţine funcţia de Preşedinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic.  

Aşadar, ar trebui să fim mândri că suntem contemporani cu unicul cosmonaut şi, de ce nu, putem afirma despre acesta că se numără printre acei fericiţi care au fost binecuvântaţi de Pronia Divină şi credem că a înţeles faptul că Dumnezeu este mai aproape de suflet decât de bolta cerească şi, nădăjduim că l-a şi găsit, atât în Cosmos, cât şi aici pe pământ.  

La mulţi ani, erou al naţiunii române !  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Patria mea este Cosmosul! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1366, Anul IV, 27 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!