in

Bateria: 7 puncte pentru a sti totul despre ea

Bateria: 7 puncte pentru a sti totul despre ea

Iarna, este anotimpul cand pot aparea avarii la masina ta cand nu te astepti. Aici poate fi vorba de bateriile auto. Pentru ce sunt, care este durata lor de viata, cum sa le pastrezi… Raspunsurile legate de baterii auto le gasesti in 7 puncte mai jos.

1. Pentru ce este folosita o baterie de masina?

Rolul bateriei este de a stoca energia produsa de alternator si apoi de a o reface. Prima sa functie este, evident, de a porni motorul la pornire. Dar astazi, joaca un rol mult mai important, deoarece alimenteaza toate accesoriile masinii. 

2. Volti, amperi, la ce sa acorzi atentie? 

Daca vei cumpara o baterie, evident ca trebuie sa tii cont de manualul de bord al masinii. 

  • Tensiune: Toate masinile moderne folosesc baterii de 12 volti.
  • Amperajul-ora: inscriptia („Ah”) indica capacitatea bateriei de a mentine incarcarea in timp.
  • Amperajul: simbolizat cu un „A”, indica intensitatea maxima disponibila pentru demaror.

3. Cat dureaza o baterie?

O baterie are o durata medie de viata de 5 ani,  dar longevitatea sa depinde de multi factori, incepand cu data achizitiei. Folosit rapid dupa parasirea fabricii, performanta sa va fi maxima. Acesta este motivul pentru care o baterie originala dureaza mai mult decat o baterie de schimb. In acest sens, o baterie depozitata timp indelungat in magazin isi pierde performantele, asa ca acest factor trebuie luat in considerare la achizitie. 

4. Influenteaza temperaturile performanta bateriei?

Cele mai citite articole

Da, si contrar credintei populare, caldura (excesiva) este la fel de daunatoare ca frigul. Frigul „ingheata” bateria si o impiedica sa-si dea intreaga capacitate, in special sa alimenteze demarorul, de departe cea mai grea sarcina de asumat. Dar daca caldura creste foarte mult performanta (fara reincarcari regulate), o baterie isi poate pierde capacitatea..

5. Cum sa „intretii” corect bateria? 

O baterie noua nu necesita intretinere speciala. De-a lungul timpului, o examinare vizuala a terminalelor poate ajuta la anticiparea problemelor. 

6. Incepeti pe vreme rece?

Chiar daca bateria este in stare buna, este destul de simplu sa o eliberezi in timpul pornirii la rece. Incepe prin a aprinde pentru scurt timp farurile, acest lucru va „incalzi” bateria. Apoi actioneaza demarorul. 

7. Oboseste bateria?

Daca masina nu porneste dupa mai multe incercari, treci la pasul urmator: cabluri si o masina „prietena” care sa te ajute. Pentru cei care conduc exclusiv in oras si in ambuteiaje, este mai bine sa faca in mod regulat o calatorie mai lunga la o turatie mai mare a motorului pentru a reincarca corect bateria.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 lucruri de care să ții cont când alegi ușile de interior 

Abilitatile de terapeut si aplicarea tehnicilor de masaj