in

De ce este vitală o strategie de sustenabilitate pentru viitorul companiilor?

90% dintre liderii de afaceri consideră sustenabilitatea ca fiind un element cheie pentru succesul pe termen lung al companiilor lor. Într-un context în care resursele globale sunt din ce în ce mai limitate și impactul socio-economic și de mediu devine tot mai vizibil, adoptarea unor strategii și practici de sustenabilitate la nivelul organizațiilor nu mai este opțională, ci devine o necesitate. O strategie de sustenabilitate corect implementată nu doar că îmbunătățește reputația companiei în relația cu investitorii și mediul de afaceri, dar poate genera și economii semnificative. [1]

În plus, investitorii, consumatorii și alte părți interesate doresc tot mai mult să vadă dovezi concrete ale angajamentului companiilor pentru sustenabilitate. Acestea pot include produse și servicii sustenabile, lanțuri de aprovizionare ecologice și angajamente clare pentru reducerea emisiilor de carbon. Pentru a afla mai multe despre importanța sustenabilității în afaceri, parcurge următoarele rânduri!

Importanța sustenabilității pentru viitorul afacerilor

Sustenabilitatea este cheia pentru viitorul afacerilor din mai multe motive:

 • economia de costuri. Inițiativele de sustenabilitate pot genera economii semnificative pentru companii, prin practici eficiente de energie, reducerea deșeurilor și minimizarea emisiilor. Aceste măsuri nu numai că sunt benefice pentru mediu, dar pot reduce și costurile operaționale pe termen lung;
 • gestionarea eficientă a riscurilor. Integrand sustenabilitatea în strategia corporativă, poți identifica și gestiona riscurile de reputație, financiare și de reglementare;
 • atracția și retenția angajaților talentați. Un studiu IBM a constatat că 7 din 10 angajați sunt atrași de angajatorii care au strategii puternice de sustenabilitate a mediului și sunt mai predispuși să rămână la aceștia; [2]
 • obținerea unui avantaj competitiv. Adoptând o strategie de sustenabilitate pentru companii, întreprinderile pot beneficia de o poziție mai bună pe piață. Produsele și serviciile durabile pot atrage clienți conștienți de mediu, contribuind la creșterea cotei de piață. 
 • pregătire pentru viitor. Pentru a asigura reziliența și continuitatea pe termen lung, întreprinderile trebuie să își reducă dependența de resursele finite și să asigure disponibilitatea resurselor. Prin adoptarea energiei regenerabile, reducerea consumului de apă, a poluării și promovarea reciclării, companiile se pregătesc pentru un viitor durabil.

Ce înseamnă o afacere sustenabilă?

În termeni simpli, o afacere sustenabilă își propune să aibă un impact pozitiv asupra societății și a mediului, fiind în același timp și rentabilă. O astfel de afacere înțelege nevoile clienților și acordă o importanță deosebită satisfacției acestora.

Sustenabilitatea în afaceri se bazează pe trei piloni esențiali:

 1. Economic. Din punct de vedere economic, o afacere sustenabilă caută să obțină profituri într-un mod care nu dăunează societății sau mediului.
 2. Social. Din perspectiva socială, o astfel de afacere se angajează în practici etice și responsabile, contribuind la bunăstarea comunității.
 3. De mediu. În ceea ce privește mediul, o afacere sustenabilă își reduce impactul negativ asupra mediului și promovează practici durabile. [3]

Beneficiile unei afaceri sustenabile

Beneficiile unei astfel de abordări sunt multiple și tangibile pentru orice companie, indiferent de mărime sau domeniu de activitate.

Reziliența în fața schimbărilor climatice

O companie care își bazează activitatea pe principiile sustenabilității poate răspunde mai ușor provocărilor pe care le presupune adaptarea la noile condiții climatice. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptarea energiei regenerabile și creșterea eficienței energetice nu sunt doar măsuri de protecție a mediului, ci și strategii pentru a asigura continuitatea și succesul pe termen lung al afacerii.

Utilizarea eficientă a resurselor

Cele mai citite articole

O companie care adoptă o strategie privind reducerea consumului de apă, promovarea reciclării și optimizarea lanțurilor de aprovizionare, va obține o utilizare mai eficientă a resurselor, cu beneficii directe în ceea ce privește costurile de producție și impactul asupra mediului.

Gestionarea eficientă a riscurilor

Companiile care adoptă practici de afaceri sustenabile pot identifica și atenua într-un mod mai eficient riscurile asociate cu schimbările climatice, dar și cele financiare sau de reglementare. În plus, o bună imagine de responsabilitate ecologică poate îmbunătăți semnificativ relațiile cu clienții și partenerii de afaceri.

Competitivitatea – un beneficiu major al sustenabilității

Produsele și serviciile durabile sunt din ce în ce mai apreciate de consumatori și investitori, ceea ce poate oferi un avantaj competitiv important față de companiile care nu au adoptat încă această direcție.

Sustenabilitatea – un motor puternic pentru inovație

Căutarea constantă de soluții pentru reducerea impactului asupra mediului poate stimula creativitatea și poate conduce la dezvoltarea de noi produse sau tehnologii. Aceasta poate avea un impact pozitiv asupra competitivității companiei pe termen lung.

Provocările sustenabilității corporative

În lumea afacerilor moderne, companiile se confruntă cu provocări concrete privind implementarea și menținerea politicilor de sustenabilitate:

 • măsurarea și urmărirea performanței în domeniul sustenabilității. Este dificil să cuantifici exact și eficient progresul în direcția sustenabilității, deoarece multe aspecte, precum impactul asupra mediului sau bunăstarea socială, pot fi dificil de măsurat în termeni concreți. În plus, urmărirea acestor măsuri pe parcursul timpului necesită resurse și eforturi semnificative. Soluția constă în utilizarea unor instrumente și aplicații software specializate care pot facilita acest proces;
 • lobby-ul împotriva sustenabilității. Există forțe din cadrul industriei care pot împiedica progresul în direcția sustenabilității. Acestea pot include companii sau asociații comerciale care se opun legislației de mediu sau care promovează practici nesustenabile;
 • greenwashing-ul este o altă provocare cu care se confruntă companiile în încercarea de a deveni mai sustenabile. Aceasta implică prezentarea falsă a unei companii ca fiind mai ecologică sau mai sustenabilă decât este în realitate. Aceasta poate duce la afirmații nereale sau exagerate privind impactul ecologic sau eforturile de sustenabilitate ale unei companii. Pentru a combate această provocare, companiile trebuie să se angajeze în raportarea transparentă și corectă a performanței lor în materie de sustenabilitate. 

Așadar, este clar că afacerile care își încorporează practicile de sustenabilitate în modelul lor operațional nu doar că își îmbunătățesc propria performanță, dar contribuie și la un viitor mai bun pentru întreaga societate.

Surse

[1] Yusuf Amdani. “Author Post: Can Sustainable Practices Generate Business?” Forbes, 16 Aug. 2023, www.forbes.com/sites/forbesbooksauthors/2023/08/11/can-sustainable-practices-generate-business/. Accessed 15 Mar. 2024.

[2] https://www.ibm.com/downloads/cas/WLJ7LVP4

[3] “What Is Sustainability? | CarbonChain.” Carbonchain.com, 2024, www.carbonchain.com/sustainability#how-does-sustainability-work. Accessed 15 Mar. 2024.

‌ 

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum să ai grijă de sănătatea ta ginecologică?

Soluții Flexibile pentru Mobilitate: Ghidul Tău Pas cu Pas pentru Închirierea unei Mașini