in

Ce tip de transmisie să alegi – automată vs. manuală

Hands of a driver on steering wheel of a car and empty asphalt road

Alegerea tipului de transmisie se reduce, în general, la preferințele și la nevoile  tale. Dacă conduci mult în oraș, transmisia automată poate fi mai ușor de manevrat în trafic decât transmisia standard. Cu toate acestea, dacă performanța și experiența de condus sunt aspecte importante pentru tine, poate vei dori să iei în considerare transmisia manuală. 

Pentru a înțelege ce variantă este mai potrivită, ar fi util să asimilezi câteva informații despre tipurile de transmisie înainte de a lua o decizie.

Noțiuni de bază privind transmisia

Transmisia preia puterea de la motor și o livrează către roți pentru a propulsa vehiculul. În termeni practici, transmisia este o carcasă metalică ce adăpostește o serie de angrenaje, respectiv cutia de viteze. 

Transmisia manuală

Șoferul folosește o manetă pentru a schimba vitezele pe măsură ce accelerează. Situat pe consola centrală, schimbătorul de viteze este conectat la transmisie.

Transmisia manuală necesită și utilizarea unei pedale de ambreiaj, care este situată în stânga pedalei de frână. Apăsarea pedalei dezactivează mecanismul de ambreiaj care se află între motor și transmisie, astfel încât să poți schimba vitezele.

Pentru a schimba treptele de viteză, șoferul apasă pedala de ambreiaj, mută schimbătorul de viteze în treapta dorită și apoi eliberează pedala pentru a reangaja puterea de la motor la transmisie. 

Avantajele transmisiei manuale: 

  • preț de achiziție mai mic;
  • sentimentul de a deține controlul;
  • consum redus de combustibil;
  • costuri de întreținere mai mici.

Dezavantajele transmisiei manuale:

  • necesită mai multă practică pentru a învăța cum se utilizează;
  • șoferul trebuie să coordoneze ambreiajul, accelerația și schimbarea vitezei;
  • valoare de revânzare mai mică;
  • poate fi mai dificil de condus în trafic.

Transmisia automată

În timp ce șoferul are un rol activ în deplasarea unui vehicul cu transmisie manuală, la transmisia automată selectează simbolul “D”, iar vehiculul realizează automat schimbările de viteze. 

Un convertizor de cuplu este atașat la transmisie. Acesta acționează precum ambreiajul de la transmisia manuală. Lichidul de transmisie este utilizat pentru a bloca și debloca angrenajele planetare, pentru a trece dintr-o viteză în alta. Această schimbare se face automat, iar șoferul nu trebuie să facă nimic.

Avantajele transmisiei automate: 

  • ușor de utilizat;
  • valoare de revânzare mai mare;
  • eficient în trafic;
  • potrivită pentru începători.

Dezavantajele transmisiei automate:

  • preț de achiziție mai mare;
  • costuri de reparații mai mari.

Transmisie manuală vs. Transmisie automată

Scopul principal al transmisiei este de a transfera puterea de la motor la roți. Diferența dintre o mașină automată și o mașină manuală constă în metoda de transmisie. În cazul unei transmisii automate, autovehiculul transferă puterea fără intervenția șoferului.

Iată câteva aspecte pe care le poți avea în vedere atunci când compari cele două tipuri de transmisii:

Controlul mașinii

Transmisia manuală oferă șoferului control asupra mașinii. El poate schimba vitezele ori de câte ori simte nevoia și poate controla viteza. Șoferii experimentați preferă adesea acest tip de control în locul confortului de a conduce o mașină automată.

Cele mai citite articole

Pe de altă parte, mașinile automate schimbă automat treptele, în funcție de viteză. 

Pedala de ambreiaj

Pedala de ambreiaj este absentă în cazul mașinilor automate, iar în cazul mașinilor manuale șoferii o folosesc pentru a schimba viteza.

Cu ajutorul pedalei acționate mecanic poți schimba vitezele brusc, dacă este nevoie. Pe de altă parte, mașinile automate schimbă vitezele în funcție de viteza mașinii.

Costuri de achiziție și întreținere

Când vine vorba de costuri, mașinile manuale sunt, în general, mai accesibile decât cele automate. Putem observa acest lucru comparând variantele manuale și automate ale aceluiași model.

În plus, costul de întreținere al mașinilor automate este și el mai mare, deoarece piesele auto sunt scumpe în comparație cu piesele vehiculelor manuale. Dacă mașina este electrică sau hybrid, s-ar putea ca și prețul asigurărilor să difere. Poți utiliza un instrument de tipul asigurare casco calculator pentru a afla exact cât ar trebui să plătești pentru o asigurare auto facultativă.

Siguranța

Cu o mașină manuală, trebuie să iei o mână de pe volan pentru a schimba vitezele. Din acest punct de vedere, mașinile automate sunt mai sigure, deoarece poți ține ambele mâini pe volan și te poți concentra mai mult asupra drumului.

Modul de condus

O mașină automată este mai ușor de condus decât una manuală și necesită mai puține manevre. Conducerea manuală necesită atenție sporită asupra pedalelor de ambreiaj și de accelerație pentru a schimba vitezele.

Din aceste motive, curba de învățare este mai mică pentru mașinile automate și mulți șoferi noi le preferă în locul celor manuale.

Consumul de combustibil

Tehnologia transmisiilor automate a evoluat mult în ultimii ani. Dacă înainte mașinile automate nu erau la fel de eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil precum cele manuale, acest lucru nu mai este valabil astăzi. 

În unele cazuri, s-ar putea chiar să constatați că o mașină automată are o economie de combustibil mai bună decât una manuală.

Așadar, în timp ce mașina automată este mai avansată, mai sigură de condus și oferă confort, cea manuală este mai puțin costisitoare și mulți consideră că este mai plăcută de condus. 

Sursa foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Scris de admin

Cum pot afla dacă cineva mă spionează cu un dispozitiv ascuns

Începe primăvara curat și proaspăt: Ghidul complet pentru curățenia de primăvară în casă