CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1391 din 22 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Majestatea Sa Regele, 93 de ofrande, în 93 de toamne
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Majestatea Sa Regele Mihai I, personalitate aurorală a istoriei contemporane care exemplifică demnitatea şi patriotismul nearborând cu înflăcărare un pavilion ceremonios pentru aceasta, împlineşte pe 25 octombrie (2014), 93 de ani.  
 
Rege al României, Majestatea Sa Mihai I s-a născut din lăuntrică solidaritate cu regina anotimurilor: toamna. Încoronată de auroră, toamna irizează unde aurii, lăcuite. Îmbrumată, e florăreasa ce-aduce crizanteme suave şi ultimii trandafiri înfriguraţi! Nimic nu intră în armonie cu timpul, ca toamna! Ea îl vălureşte sub ceţuri liliachii. Sus, pe câte un ciob al cerului de cobalt, ieşit dintre nori, îl preschimbă în golful soarelui! Aceasta-i regina anotimpurilor, aceasta-i toamna! Din inima ei a venit în zorii vieţii regele românilor, Mihai I!  
 
În atâtea prilejuri s-a scris, se scrie şi se va scrie despre cele mai de seamă personalităţi pe care istoria neamului românesc îşi reazemă meritata statornicie. Rar s-a întâmplat însă, ca pentru o viaţă trăită cu cea mai curată simplitate să nu se găsească îndeajuns cuvinte, spre a i se alcătui povestea.  
 
Despre Majestatea Sa Regele Mihai I al României, scrisa aceasta e însăşi o temă de scris, pentru că se urzeşte într-o operă dintr-un ghem care pe măsura depănării, scoate afară fluturi de molie. Ei au zăcut acolo şi au ros, neaşteptându-se ca la întâlnirea cu lumina libertăţii să fie prinşi.  
 
În exterioritatea oricărui sistem de convingere, combinând ura cu lichelismul, întocmai au fost şi or mai fi persoane sinistre, activând deliberat pentru suprimarea adevărului în legătură cu Majestatea Sa Regele Mihai. Acestea au conspirat pentru scoaterea istoriei la vânzare, ori s-au constituit în pluton de execuţie a ei, a culturii noastre, a fiinţei noastre naţionale - aceasta-i reputaţia reală şi cinică a regimului comunisto-bolşevico-securist, propulsator al celei mai inadecvate imagini a Majestăţii Sale Regelui.  
 
Istoria a scris însă biografia Regelui intens oglindită în fapte şi nu după inspiraţii travestite. Rămâne dincolo de mitologiile securisto-comuniste emblema fulgerătoarelor decizii ale regelui nostru, care la cumpăna problemelor cardinale ale României a luat, deşi la o vârstă fragedă, deciziile dovedite optime, în raport cu realitatea naţională şi mondială a vremii Majestăţii Sale, în mod invariabil şi necontroversat apreciate de liderii lumii contemporani. A fost împotriva trecerii liniei Nistrului şi înaintării Armatei Române în interiorul URSS, ca aliată a Germaniei naziste, apoi, la 23 august 1944 a decis trecerea României de partea Aliaţilor, ceea ce a avut drept consecinţă scurtarea războiului cu şase luni şi implicit cruţarea a sute de mii de vieţi omeneşti, forţând armata germană să se retragă de pe teritoriul României.  
 
Nu este fără însemnătate faptul că Mihai I a redevenit rege al României, ca urmare a abdicării tatălui său, Regele Carol al II-lea, într-o perioadă grea, de colaps economic, prin care trecea ţara măcinată de cel de-al Doilea Război Mondial. La fel de devastată este azi România, azi când numai cerul este Coroana ei, pe când Regatul sfânt al nostru nu mai e decât un pământ împărţit, un stat stors, slăbit, muribund.  
 
De la luarea în gheare a României de către comuniştii ruşi şi români, precum şi de securitate, până azi (azi pare că încă şi mai abitir) se ajustează hiperbolic biografiile, se dirijează relatarea faptelor în aşa mod încât se falsează totul. Majoritatea demnitarilor intră în istoria noastră oripilată, pe o altă uşă, cu biografii înscenate, cu peronalităţi dedublate. E de neimaginat câtă imaginaţie coexistă în aceasta.  
 
Dar, unde ni-s patrioţii şi elitele? Majestatea Sa Regele Mihai a avut o viaţă din care nu a trăit cu gratuitate nici o secundă. Nedreptatea, trădarea, singurătatea i-au fost pietrele anilor Majestăţii Sale, dar comorile conştiinţei i-au fost forţa de a suferi cu tăcere demnă, de a nu ceda, a nu da la schimb contra unui bine şi unei linişti, nici un bob din nisipul onoarei şi dragostei de ţară al Majestăţii Sale.  
 
Alăturând patimile Majestăţii Sale puterii de răbdare a omului, putem asemăna aceasta cu izbirea pietrei de sticla unei vitrine. Însă, faţă de toate opresiunile, Majestatea Sa nu a opus doar scutul pieptului, a opus demnitatea, onoarea, dârzenia, patriotismul şi a fost mai puternic decât omul, a fost omul întărit şi apărat de aceste virtuţi; a fost omul cu un drum croit fără greş pentru eternitatea României, a fost, este şi va fi veşnic Regele României!  
 
Ceea ce e încă trist, e faptul că tinerii de azi încă învaţă strâmb, contorsionat, insuficient, iatoria! Iar ceea ce spune Majestatea Sa, nu prin bogăţie de cuvinte, dar cu elocinţa a tot ce e bun, nu prin fapte ipotetice şi etalate cu trâmbiţe, ci prin act istoric şi eroic, nu va fi aflat şi înţeles de către tinerii de azi, decât după ce ei vor relua de la capăt istoria.  
 
Oricât de târziu, inima României va fi tot în piept, munţii nu vor pleca nicăieri, pădurile vor înveli ţara cu umbrele lor, soarele o va lumina şi-o va încălzi! Într-o zi, primăvara, crăiasa anotimpurilor va veni! Majestatea Sa Regele Mihai I, născut într-o zi a reginei îmbrumate, toamna, nu va avea speranţele ruinate şi dreptatea pierdută, pentru că vom avea o regină a inimii, născută într-o zi a crăiesei anotimpurilor: primăvara!  
 
Nu suntem copiii unui destin nemilostiv. Suntem un neam şi o ţară care avem un Rege pentru istoria, speranţa şi statornicia României şi vom avea o regină pentru Restaurarea României!  
 
La mulţi ani, Majestatea Voastră!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Majestatea Sa Regele, 93 de ofrande, în 93 de toamne / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1391, Anul IV, 22 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!