Ești ceea ce mănânci, iar alimentele pe care le consumi pot fi în egală măsură hrană și medicament. Dieta joacă un rol major în sănătatea inimii și poate reduce riscul afecțiunilor cardiace, iar anumite alimente pot influența tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și al colesterolului și pot acționa eficient împotriva inflamațiilor organice. Exact cu acest scop am alcătuit și această listă cu alimente cu rol dovedit pozitiv.
Peștele gras
Somonul, macroul, sardinele și tonul sunt pești dovediți ca având reale beneficii pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular. Există numeroase studii care au probat faptul că cei care au consumat pește de două ori pe săptămână au avut un nivel al colesterolului și trigliceridelor normal sau aproape de normal fără medicație de suport. Totodată aceștia și-au menținut tensiunea arterială la valori normale.
Aceste beneficii au fost asociate cu aportul crescut de acizi grași Omega 3 conținuți în aceste soiuri de pește. Dacă, din diferite motive, consumi pește mai rar sau acesta nu se află printre preferințele tale, îți poți acoperi necesarul de Omega 3 din suplimentele alimentare. Pentru siguranță, cere sfatul medicului, astfel încât doza pe care o iei zilnic să fie una corectă și eficientă.
Leguminoasele
Toate leguminoasele (fasole, linte, soia) conțin un tip de amidon care nu este digerat și care fermentează sub acțiunea bacteriilor intestinale. Procesul nu îți aduce niciun prejudiciu, ci doar beneficii prin stimularea proliferării microbiomului intestinal. O floră intestinală sănătoasă este capabilă să susțină procesele digestive și previne asimilarea în exces a grăsimilor.
Mai multe studii au descoperit, de asemenea, că cei care consumă frecvent leguminoase au o incidență mai redusă a bolilor de inimă. Efectul este urmarea unui aport foarte ridicat de fibre care captează în intestin și elimină excesul de grăsimi, prin aceasta normalizând nivelul de colesterol, trigliceride și zaharuri.
De departe, cea mai eficientă este fasolea neagră. Aceasta este plină de nutrienți sănătoși pentru inimă și conține folați, antioxidanți și magneziu, care susțin procesele naturale de scădere a tensiunii arteriale.
Orezul brun
Toate cerealele integrale sunt benefice funcției cardiovasculare, fiind o sursă importantă de magneziu și fibre, dar orezul brun are un loc aparte. Extrem de versatil, acesta poate fi consumat frecvent. O porție de 150 de grame furnizează circa 80 mg, echivalente cu un sfert din doza zilnică recomandată de magneziu, mineral esențial pentru sănătatea cardiovasculară, dar deseori deficitar. Restul poate veni din alte alimente comune. Este bine de știut că magneziul este responsabil de ritmul cardiac normal, în condițiile în care aritmia este una dintre cauzele principale care duce la accidente vasculare coronariene și cerebrale.
Cele mai citite articole
Avocado, bananele și ciocolata neagră sunt alte surse prețioase de magneziu, ceea ce ajută și la o mai bună absorbție a potasiului. Împreună, magneziul și potasiul fac o echipă de temut în lupta pe termen lung cu aritmiile.
Oleaginoasele
O mână mică de nuci pe zi este un veritabil medicament pentru sănătatea inimii. În plus, nucile crude oferă o protecție importantă împotriva proceselor inflamatorii care afectează vasele de sânge și care fac ca acestea să devină rigide. Nucile sunt bogate în grăsimi mononesaturate, steroli vegetali și fibre, o combinație care susține permeabilitatea vaselor de sânge, iar prin aceasta contribuie la sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular.
Migdalele crude sunt, la rândul lor, o sursă de compuși cu rol binefăcător pentru inimă. Acestea conțin steroli vegetali, fibre și grăsimi sănătoase, și contribuie în mod real la scăderea colesterolului „rău”. Pentru a profita de aceste beneficii, este suficient să mănânci 10-15 migdale de trei-patru ori pe săptămână.
Semințele de in
Una din cele mai bune căi de a trata tulburările de natură cardiovasculară este să sporești consumul de semințe de in. Întocmai precum celelalte alimente sănătoase pentru inimă, acestea conțin cantități apreciabile de acid alfa-linoleic esențial pentru sănătatea inimii. Compuși specifici din acestea reduc nivelul colesterolului și tonifică mușchiul cardiac.
Avantajul semințelor de in este că pot fi foarte ușor consumate, adăugate în mixul de cereale, în diverse preparate, dulci sau sărate, sub formă de pudră sau pur și simplu în orice salată, având un gust neutru.
Includerea acestor alimente în dietă, alături de ovăz, legume și fructele roșii și mov, cartofii dulci, uleiuri vegetale și citricele reprezintă un beneficiu important pentru a-ți păstra sănătatea inimii.
Sursa foto: Shutterstock.com