Superalimentele nu sunt noi, acestea existand de fapt de cateva secole. Foarte populare in zilele noastre, superalimentele sunt fructe de padure, seminte, fructe, legume sau chiar alge care au un nivel ridicat de nutrienti care sunt benefici pentru sanatate. Care sunt cu adevarat superalimentele? De ce sunt acestea importante pentru om, care sunt beneficiile lor si cum pot fi consumate? Mai jos se regasesc cateva informatii esentiale in acest sens. Aronia melanocarpa este considerata un super aliment.
Aronia melanocarpa – proprietati si beneficii
Aronia melanocarpa este un arbust originar din America de Nord din familia Rosaceae care ajunge pana la doi metri si jumatate inaltime sau latime. Aceste fructe de padure au o forma rotunjita, sunt negre si asemanatoare coacazelor negre. Foarte parfumate si bogate in antioxidanti, fructele de aronia pot fi utilizate in diverse preparate, sub forma de suc, pudra sau pur si simplu crude. Printre beneficiile acestora asupra organismului uman se numara:
- protectia sistemului cardiovascular;
- efect antioxidant;
- consolidarea sistemului imunitar;
- promovarea confortului digestiv;
- ajuta la intarirea sistemului imunitar;
- prevenirea tulburarilor oculare;
- antidiabetic.
In ceea ce priveste cantitatea in care poate fi consumat, aproximativ 15 g de aronia pe zi sunt suficiente pentru ca organismul uman sa se bucure de toate beneficiile lor.
Ce este un superaliment?
Superalimentele sunt alimente 100% naturale, cu valoare nutritiva ridicata care ofera multe beneficii pentru sanatate. Aceste calitati nutritionale se datoreaza cantitatilor ridicate de nutrienti diferiti care compun alimentele si fac posibila acoperirea nevoilor zilnice ale organismului uman. Superalimentele pot fi astfel utilizate ca baza pentru o dieta sanatoasa sau pentru a suplimenta anumite aporturi insuficiente.
De ce este nevoie de consumarea superalimentelor?
Cele mai citite articole
Pentru a-si mentine sau chiar imbunatati sanatatea, organismul trebuie sa fie alimentat cu alimente cu valoare nutritiva ridicata. Superalimentele sunt bogate in nutrienti, antioxidanti, minerale, vitamine, oligoelemente, proteine, acizi grasi si compusi activi recunoscuti ca fiind esentiali pentru buna functionare a organismului uman. Acest cocktail nutritional real ofera beneficii pentru sanatate, in special in protectia sistemului cardiovascular, in sprijinul sistemului digestiv sau imunitar in caz de oboseala, colesterol, diabet sau altele. Superalimentele au, de asemenea, efecte benefice asupra bunastarii, stresului, pierderii in greutate, libidoului sau chiar echilibrului hormonal, tonusului, vitalitatii sau chiar frumusetii datorita antioxidantilor care lupta impotriva imbatranirii celulare. Superalimentele sunt, prin urmare, un sprijin real in anumite situatii tranzitorii sau de durata mai lunga.
Ce superalimente pot fi alese pentru consum?
Lista este destul de lunga, dar acestea pot fi impartite in categorii pentru a simplifica lucrurile. Printre superalimente se numara semintele, chia, inul, canepa cunoscute pentru bogatia lor incredibila in omega 3 si 6 , fructe de padure si fructele deosebit de gustoase si compuse din vitamine si antioxidanti majori, plante, ierburi, radacini precum maca, ghimbir sau Konjac, legume verzi si alimente foarte bogate in proteine, minerale sau vitamine cum ar fi algele, varza sau produsele apicole.
In familia superalimentara, fructele de padure si superfructele sunt renumite pentru compozitia lor bogata si naturala in antioxidanti, vitamine, minerale, oligoelemente, dar si in fibre. Acestea, cu aromele lor delicioase, se caracterizeaza prin urmare prin contributiile lor la o viata sanatoasa si echilibrata a omului.