in ,

2 tulburări ale glandei tiroide și ce trebuie să știi despre ele

Glanda tiroidă este o glandă endocrină foarte importantă, responsabilă de producția unor hormoni esențiali pentru funcționarea normală a corpului nostru. Tulburările tiroidiene pot avea un impact serios asupra sănătății noastre și este important să știi de ce apar ele și cum se manifestă, precum și ce se poate face pentru a le gestiona sau trata. În acest articol îți vom vorbi despre două dintre cele mai importante tulburări ale tiroidei: hipotiroidismul și hipertiroidismul. 

1. Hipotiroidismul 

Hipotiroidismul este o afecțiune a glandei tiroide ce se caracterizează printr-o producție deficitară de hormoni și care poate duce la apariția a diverse simptome. Senzația constantă de frig, oboseala, pielea uscată, pierderile de memorie, depresia și constipația se numără printre cele mai des menționate. De asemenea, mai poate apărea și gușa sau mărirea anormală în volum a glandei tiroide. Alte simptome asociate cu hipotiroidismul sunt creșterea în greutate, slăbiciunea musculară, scăderea frecvenței cardiace, umflarea feței și răgușeala.

Cea mai comună cauză a hipotiroidismului este tiroidita Hashimoto, o afecțiune autoimună care duce la inflamarea glandei tiroide și afectează producția de hormoni tiroidieni. Nu se știe exact de ce apare, dar riscul de a dezvolta tiroidita Hashimoto este mai ridicat dacă și alți membri ai familiei au fost diagnosticați cu această afecțiune. Alte posibile cauze ale hipotiroidismului sunt: extirparea totală sau parțială a glandei tiroide, radioterapia pentru cancerele capului și gâtului, anumite medicamente folosite în tratamentul tulburărilor bipolare și al diabetului, aportul insuficient sau excesiv de iod, sindromul Turner (o tulburare cromozomială care afectează femeile) și problemele cu glanda pituitară. 

De obicei, tratamentul constă în administrarea de medicamente care înlocuiesc hormonii tiroidieni de care corpul nostru are nevoie. Hipotiroidismul este o tulburare a glandei tiroide mai des întâlnită în rândul femeilor și mai comună decât hipertiroidismul.

2. Hipertiroidismul 

Hipertiroidismul este o afecțiune caracterizată prin producția excesivă de hormoni tiroidieni, care duce la accelerarea a multora dintre funcțiile corpului. Simptomele apar destul de lent și este posibil ca nici măcar să nu le observi la început. Printre cele mai comune se numără: scăderea în greutate, chiar dacă mănânci la fel sau mai mult decât de obicei, creșterea poftei de mâncare, bătăile rapide sau neregulate ale inimii, stările de iritabilitate, nervozitate și anxietate, tremuratul mâinilor, transpirația excesivă, oboseala, slăbiciunea musculară, problemele cu somnul, scaunele frecvente sau diareea, menstruațiile mai ușoare ori scăderea frecvenței acestora, precum și creșterea sensibilității la căldură. 

Dintre posibilele cauze ale hipertiroidismului, cea mai comună este boala Graves, o boală autoimună care face glanda tiroidă să secrete mai mulți hormoni decât are nevoie de fapt organismul. Gușa multinodulară, tiroidita și medicamentele folosite pentru tratarea hipotiroidismului pot duce și ele la o producție excesivă de hormoni. 
Tratamentul se stabilește în funcție de cauza hipertiroidismului și de simptomele pe care le prezinți și poate include administrarea de medicamente antitiroidiene și beta-blocante, terapia cu radioiod sau o intervenție chirurgicală pentru extirparea totală sau parțială a glandei tiroide. Ultimele două opțiuni de tratament pot cauza hipotiroidism.

Sunt multe de spus despre glanda tiroidă. Ceea ce trebuie să reții însă este că ea are un rol foarte important în organism și că există multe boli care pot afecta negativ funcționarea sa. Unele dintre ele o fac să producă prea mulți hormoni tiroidieni, altele, dimpotrivă, duc la o scădere a producției acestora. Simptomele sunt diverse și adesea ușor de ignorat sau de pus pe seama altor cauze. În ceea ce privește tratamentul, el depinde de cauza tulburării, de severitatea acesteia și de modul în care se manifestă. În unele cazuri, este suficient tratamentul medicamentos, însă în altele se poate ajunge până la o intervenție chirurgicală pentru extirparea glandei tiroide. Dacă ai observat simptome ce ar putea fi asociate cu o tulburare a glandei tiroide, programează-te la un consult de specialitate. Este singura modalitate de a afla un diagnostic și de a beneficia de tratamentul potrivit.

Scris de centraladmin

Mușcatele, reginele balconului: ghid de îngrijire pentru flori sănătoase și mereu înflorite