in

Cand este contraindicata operatia de rinoplastie? 

Cand este contraindicata operatia de rinoplastie? 

Corectarea formei sau dimensiunii nasului se face printr-o procedura chirurgicala invaziva, motiv pentru care exista atat o serie de riscuri asociate, cat si contraindicatii pentru anumite categorii de pacienti. In acest fel pot fi prevenite posibilele efecte secundare care pot aparea. 

Daca in ceea ce priveste riscurile asociate unei operatii de rinoplastie, acestea sunt unele specifice oricarei interventii chirurgicale efectuate sub anestezie totala, cand vine vorba despre c contraindicatii, acestea sunt urmatoarele: 

Tulburare dismorfica corporala (BDD)

Preocuparea excesiva pentru un defect perceput sau abia perceptibil al aspectului caracterizeaza aceasta boala mintala. Pacientii au mai multe dificultati de socializare, au o calitate a vieii mai scazuta, sunt mai predispusi la depresie si prezinta un risc mai mare de idei suicidare ca urmare a acestor factori.

Deoarece simptomele pot aparea dupa operatie daca nu sunt recunoscute, iar pacientul va fi nemultumit de rezultate, este esential ca medicii chirurgi sa observe din timp acest tip de pacient. In prezent, nu exista un chestionar validat care sa diagnosticheze corect aceste persoane, motiv pentru care in cazul in care apar suspiciuni clinice, este necesara trimiterea la o evaluare psihica.

Apnee obstructiva a somnului

Cele mai citite articole

Episoadele repetate de blocare a cailor respiratorii in timpul somnului definesc aceasta afectiune cu o incidenta ridicata, fiind contraindicata operatia de rinoplastie deoarece problemele perioperatorii sunt mai probabile la pacientii cu această afectiune. Simptomele pacientului pot conduce la un diagnostic, dar poate fi si asimptomatic, polisomnografia fiind standardul de aur pentru diagnosticare. 

Fumatul

Desi se pare ca fumatul nu afecteaza succesul rinoplastiei, pacientii ar trebui sfatuiti sa renunte la fumat inainte de operatie, din cauza numeroaselor consecinte negative, prelungirea perioadei de recuperare post-operatorii fiind numai una dintre acestea. 

Tulburari de coagulare a sangelui

Dupa operatie pot aparea probleme de coagulare a sangelui. Pacientii trebuie intrebati daca au antecedente de vanatai sau sangerari abundente, daca iau medicamente anticoagulante, suplimente sau vitamine si daca au avut evenimente trombotice. Orice medicament, vitamina sau supliment care afecteaza coagularea poate fi oprit inainte de operatie.

Prin urmare, exista anumite situatii cand pacientii fie nu pot beneficia de o operatie de rinoplastie, fie trebuie luate anumite masuri inainte de inceperea interventiei, pentru ca pacientii sa fie in siguranta atat pe parcursul operatiei, cat si dupa aceasta. 

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top 5 alimente pentru inimă și beneficiile lor

Bijuterii de aur pentru diferite tinute si diferite ocazii