in

Consilierea pre si postnatala – misiunea sa in adaptarea la rolul de parinte

Schimbarile pe care le aduce o sarcina si, mai apoi, nasterea copilului in viata de cuplu si a parintilor sunt foarte mari. Adesea, aceste momente de vulnerabilitate emotionala pot duce la aparitia depresiei, care nu mai este de mult un mit, ci o realitate cu care se confrunta foarte multi oameni, femei si barbati deopotriva. 

Numeroasele cazuri prezentate in mass-media, in care mamele care sufereau de depresie post-natala au luat decizii radicale ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru intreaga societate, care continua sa ignore nevoile si suferintele prin care trec proaspetii parinti. 

De asemenea, membrii familiei care observa o suferinta sau un comportament schimbat al celor dragi, mai ales dupa aparitia unui nou membru in familie, ar trebui sa ii incurajeze sa mearga la o consiliere pre sau post natala. O astfel de consiliere poate fi facuta la medicul psihiatru Mihaela Dumitru, care are o vasta experienta in domeniu si care lucreaza individual, avand in vedere atat psihicul, cat si corpul. 

In ce situatii este necesara consilierea prenatala? 

Cele mai citite articole

Perioada din timpul sarcinii este una foarte fericita, in cele mai multe cazuri, dar si una care vine cu numeroase intrebari si temeri. Toate acestea, asociate cu schimbarile hormonale prin care trece o femeie insarcinata, o pot face sa experimenteze senzatii de anxietate si chiar depresie. 

De depresie prenatala sufera, in general, femeile care sunt singure sau care nu au suport din partea persoanelor dragi. De asemenea, dificultatile financiare, antecedente de avorturi spontane, obtinerea sarcinii prin FIV, sunt si ele unul dintre factorii care pot contribui la instalarea depresiei. Daca in cazurile minore, psihiatrul poate oferi terapie si suport gravidei pentru a-si recapata increderea in fortele proprii, in cazurile majore este necesara interventia medicului psihiatru. 

Cine este afectat de depresia postnatala? 

Cu toate ca de cele mai mule ori proaspetele mame sunt cele mai predispuse sa sufere de depresie postnatala, chiar si tatii pot fi afectati de aceasta problema psihologica. De aceea, suportul familiei si persoanelor apropiate este extrem de important in aceasta perioada. 

Oricare ar fi cauzele care au dus la instalarea starilor depresive, aceasta afectiune nu trebuie ignorata. 

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum alegi paharele de apă?

Lampi UV pentru purificarea apei de baut