Hernia de disc cervicală este o afecțiune ce se poate dezvolta din diverse cauze și care, de regulă, se va manifesta prin simptome ce includ durerile de gât și de braț. Severitatea acestor simptome reprezintă unul dintre criteriile care vor influența alegerea tratamentului potrivit. Același lucru se poate spune însă și despre poziția discului herniat, vârsta persoanei diagnosticate cu hernie de disc cervicală și alte criterii.[2] Care sunt opțiunile de tratament disponibile și când este indicată fiecare dintre ele vei descoperi în rândurile de mai jos.
Tratament conservator
Tratamentul conservator reprezintă prima opțiune de tratament atunci când vine vorba de hernia de disc cervicală. Acesta implică o serie de abordări non-chirurgicale, menite să permită gestionarea simptomelor și să faciliteze recuperarea.
Cel mai adesea sunt prescrise medicamente antiinflamatoare și analgezice pentru a gestiona durerea și inflamația. Alte abordări includ repausul fizic, utilizarea unui guler cervical și fizioterapia, care se concentrează pe întărirea mușchilor gâtului pentru a sprijini mai bine coloana vertebrală și pe îmbunătățirea mobilității. Modificările stilului de viață, cum ar fi evitarea anumitor activități care pot agrava simptomele sau îmbunătățirea ergonomiei la locul de muncă, pot fi, de asemenea, recomandate. În cazurile severe, pot fi utilizate și injecțiile cu steroizi.[1][2] Planul exact de tratament pentru hernia de disc cervicală va fi stabilit de către medic, în funcție de particularitățile fiecărui caz.
Tratamentul conservator poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor herniei de disc cervicale și în 75% până la 90% dintre cazuri se poate observa o îmbunătățire a stării pacienților. Totuși, el nu este întotdeauna suficient.[2]
Tratament chirurgical
Când tratamentul conservator nu este suficient pentru a duce la dispariția durerii ori cel puțin la ameliorarea acesteia, se poate recomanda tratamentul chirurgical.
Cele mai citite articole
Pe lângă ineficiența tratamentului conservator, alte posibile motive pentru a recurge la tratament chirurgical pentru hernia de disc cervicală sunt:
- simptomatologia suficient de severă pentru a limita activitățile normale sau a afecta calitatea vieții
- dezvoltarea de deficite neurologice progresive (ex: slăbiciunea/amorțeala picioarelor);
- incontinența de tranzit sau urinară.[1]
Înainte de a opta pentru acest tip de tratament, mai trebuie luate în considerare vârsta pacientului, starea generală de sănătate acestuia, precum și alte aspecte, inclusiv o analiză atentă a riscurilor unei proceduri de acest tip.[1] Printre posibilele complicații ale tratamentul chirurgical al herniei de disc cervicală se numără infecțiile, leziunile laringiene, esofagiene, vertebrale sau carotidiene și disfagia (dificultățile la înghițire).[2] De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că un astfel de tratament va presupune o anumită perioadă de spitalizare și de recuperare.
În general, înainte de a ajunge la tratament chirurgical, se vor încerca toate variantele de tratament conservator. Atunci când totuși se impune tratarea chirurgicală a herniei de disc cervicală, există mai multe proceduri ce pot fi efectuate – numai medicul poate stabili care dintre ele este cea potrivită. Trebuie însă menționat că discectomia cervicală anterioară cu fuziune rămâne tratamentul standard – permite îndepărtarea patologiei (a discului herniat) și prevenirea compresiei neuronale recurente prin efectuarea unei fuziuni.[2]
Există mai multe tipuri de tratament pentru hernia de disc cervicală, dar acestea pot fi împărțite în două categorii principale: tratament non-chirurgical sau conservator și tratament chirurgical. De cele mai multe ori, cel dintâi este suficient pentru a obține o ameliorare a simptomelor și o îmbunătățire a calității vieții. Când însă acest lucru nu se întâmplă ori simptomele sunt severe, tratamentul chirurgical poate reprezenta soluția potrivită. Care dintre aceste opțiuni de tratament reprezintă cea mai bună alegere se poate stabili însă doar de către medic, în funcție de anumite criterii și de particularitățile fiecărui caz.
Dacă ai fost diagnosticat/ă cu hernie de disc cervicală, consultă un specialist pentru a beneficia de un plan de tratament personalizat.
Bibliografie:
- „Herniated Disc – Symptoms, Causes, Prevention and Treatments”, American Association of Neurological Surgeons, 2024, www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc. Accessed 4 Jan. 2024.
- Samir Sharrak, and Yasir Al Khalili. „Cervical Disc Herniation”, StatPearls Publishing, 28 Aug. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546618/. Accessed 4 Jan. 2024.