in

Ferma – între activitate tradițională și tehnologie

Atunci când aud cuvântul „fermă” multe persoane au o imagine feerică asupra unui astfel de loc – o imensitate de dealuri înverzite cu un cer albastru deasupra, unde pasc liniștite mai multe animale. Totuși, în prezent, ceea ce înseamnă o fermă s-a îndepărtat de această imagine. Chiar și acest spațiu a fost tehnologizat, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, nici pentru cei care au această activitate, munca lor fiind ușurată și nici pentru animale, care pot beneficia de tratamente corespunzătoare și pot fi monitorizate mai ușor de cei care le îngrijesc.

Pentru o fermă cu o activitate extinsă, tehnologia permite funcționarea ca ansamblu și a devenit absolut necesare. Un exemplu extrem de relevant în acest sens este aparatul de muls, un echipament utilizat pentru a extrage laptele de la vaci (sau după caz a altor animale).

Integrarea tehnologiei în activitatea tradițională – avantaje și limite ale mașinilor de muls:

 1. Avantaje
 • Ajută la economisirea resurselor financiare, inclusiv în ceea ce privește cheltuielile de salarizare, care sunt destul de costisitoare. 
 • Mașinile de muls sunt mai puțin dependente de forță de muncă umană instruită. Mai ales în prezent, când nu mai există așa multe persoane interesate de acest sector de activitate, acesta poate fi un avantaj substanțial.
 • Întreg procedeul durează mult mai puțin în comparație cu metoda tradițională, ceea ce poate duce la mărirea progresivă a afacerii, fără nevoia de personal suplimentar, ci de aparate de muls de la Magnet Center suplimentare.
 • Aceste mașini sunt concepute special pentru ceea ce fac. Spre deosebire de forța de lucru umană, care poate avea involuntar erorile sale, acestea nu rănesc animalele și nu le provoacă durere în timpul întregului proces.
 • Ajută la reducerea stresului animalelor din fermă, ceea ce duce automat la o lactație mai productivă și la o rutină de muls mult mai bună.
 • Sunt mai sigure pentru angajați. Nemaifiind nevoiți să realizeze ei însăși această sarcină, nu este cazul ca aceștia să se rănească. Riscul este destul de mare în special în cazul celor mai puțin experimentați, atunci când vine vorba de realizarea acestei activități în mod tradițional.
 1. Limitări/ dezavantaje
 • În timpul funcționării aparatelor, trebuie să fie asigurată o tensiune constantă a electricității, pentru a evita oprirea bruscă a aparatelor.
 • Animalele în vârstă, care s-au obișnuit cu un stil tradițional, se vor adapta mai greu la aceste mașini sau în unele cazuri le pot respinge.
 • Investiția inițială este destul de mare. Totuși, aceasta se amortizează și este compensată de reducerea costurilor salariale.
 • Necesită o rutină de curățare strictă pentru a afecta calitatea laptelui produs.
 • Aparatele au nevoie de o cantitate mare de apă pentru a putea fi curățate așa cum trebuie, ceea ce presupune un consum ridicat de astfel de resurse.

Cele mai citite articole

În concluzie, tehnologia poate completa cu succes activitatea tradițională și se poate integra în activitățile de tip agricol pentru a le eficientiza și a reduce efortul uman. Astfel, fermierul devine mai mult un supervizor a felului în care mașinile lucrează, având mai mult timp pentru a se orienta către nevoile animalelor și a îmbunătățirii condițiilor pentru acestea.

Sursa foto: pexels.com

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aparat dentar spark: ce este? Care sunt beneficiile pe care le poate aduce? Iata ce spun informatiile de specialitate!

Show în Europa League! Iată cele mai tari dueluri din play-off-ul pentru optimi!