in

Cum să îți organizezi frigiderul, astfel încât alimentele să rămână proaspete cât mai mult timp? 

Organizarea frigiderului poate fi, deopotrivă, un plus sau un minus pentru durata de viață și prospețimea alimentelor pe care le depozitezi. Prima regulă, dacă vrei să le păstrezi în stare bună cât mai mult timp, e să le ambalezi corespunzător: mâncarea gătită în recipiente cât mai etanșe, salata în prosoape de hârtie, fructele și legumele separat.

Iată câteva reguli de bază pentru a păstra alimentele proaspete pentru cât mai mult timp

În mod firesc și sugestiv, raftul de sus e cel mai aproape de nivelul ochilor și ar trebui să fie ocupat de mâncarea gătită sau cumpărată sigilată (cum ar fi o cutie de iaurt), pe care urmează să o consumi prima dată. Ideea de bază e să ții la distanță ceea ce e crud, pentru a împiedica transferul de bacterii, pentru că alterează mâncarea. 

Despre fructe și legume, e util să știi că e bine să nu ții bananele sau fructele de avocado în același loc cu morcovii și cartofii, pentru că fructele elimină un gaz numit etilenă, ce face ca legumele să se strice mult mai repede. 

Cele mai prietenoase frigidere, mai ales când vine vorba de fructe și legume, sunt cele care folosesc tehnologia no frost – despre care se afirmă că asigură o temperatură ideală pentru toate alimentele. Găsești pe site-uri precum Altex.ro mai multe detalii și modele de astfel de combine frigorifice. 

Lactatele se păstrează cel mai bine pe raftul din mijloc, în special în partea din spate, pentru că acolo temperatura tinde să fie constantă.

Cele mai citite articole

Nici ouăle nu ar trebui depozitate pe ușă, chiar dacă unele frigidere vin și cu suporturi speciale, din același motiv: temperatura ușii fluctuează foarte mult, din cauza deschiderilor repetate, iar ouăle au nevoie de o temperatură constantă – așa că cel mai bine e să le depozitezi cât mai aproape de peretele din spate al frigiderului.

Pe ușă poți depozita, în schimb, alimente mai puțin sensibile: cum sunt borcanele cu gem și condimentele sau sosurile – ele conțin o cantitate mai mare de zahăr, respectiv sare, care au efect conservant. 

Un frigider bine organizat se traduce în mai puțină risipă, pentru că știi exact ce ai și unde se găsește, astfel încât nu vei „descoperi” niciun produs uitat într-un colț, la mult timp după data de expirare. Aici te vor ajuta tăvițele, suporturile și alte organizatoare speciale pentru frigidere; în plus, ele vor ține departe alimentele unele de altele, adică vor reduce și riscul de contaminare. 

Carnea crudă și peștele ar trebui să stea întotdeauna pe raftul cel mai de jos, atât pentru că temperatura e cea mai joasă, cât și din motive de contaminare a celorlalte alimente, mai ales că se întâmplă uneori să se scurgă lichide din ele peste celelalte produse. 

Nu în ultimul rând, e important ca frigiderul să fie igienizat – fie că alegi produse dedicate sau naturale, precum oțetul sau bicarbonatul de sodiu, într-un frigider curat sunt mai puține bacterii, adică mai puține riscuri pentru alimente să se altereze.

Sursă foto: unsplash.com

Cele mai citite articole

Scris de admin

Care sunt avantajele unui cuptor cu convecție?

Top 5 vitamine esențiale pentru imunitatea copilului