Adoptarea unei alimentații sănătoase care să furnizeze copiilor necesarul zilnic de vitamine, minerale și nutrienți este o provocare pentru majoritatea părinților. Nu este o sarcină tocmai ușoară să dezvolți gustul și interesul celor mici pentru alimente sănătoase. Pentru a completa o alimentație echilibrată, care să ajute la dezvoltarea sănătoasă a celor mici, poți conta pe un complex de vitamine.
Suplimentează necesarul zilnic de vitamine din farfuria copilului tău și menține mecanismele de apărare ale sistemului imunitar cu ajutorul vitaminelor A, B, C, D și E. Indiferent că optezi pentru un complex de vitamine care pot scădea apariția și intensitatea bolilor precum gripă sau răceală, sau vrei să previi deficitul de magneziu cu Magne B6, află mai jos top 5 vitamine esențiale pentru creșterea imunității.
Importanța vitaminei A
Vitamina A poate fi găsită în ouă, morcov, spanac, lapte și alte produse lactate, ficat și pește. Această vitamină joacă un rol important, în special când vine vorba de imunitatea copiilor. Vitamina A este esențială pentru reînnoirea celulelor, reglarea nivelului de grăsime corporală, dar și pentru creșterea și formarea diferitelor țesuturi ale corpului, cum ar fi pielea, dinții, oasele și membranele mucoase.
Acționează direct asupra primelor bariere la intrarea microorganismelor în corpul celor mici și susține activitatea mai multor celule ale sistemului imunitar.
Vitaminele B. Vitamine care întăresc imunitatea
Complexul de vitamine B, cum ar fi B1, B2, B3, B6, B12, are funcții importante pentru producția de celule sangvine și producția de energie. Aceste vitamine, de asemenea, joacă un rol esențial în creșterea și tonifierea musculară, dar și în buna funcționare a sistemului circular și nervos. Principalele surse de vitamina B sunt: pui, pește, carne roșie, nuci, ouă, lapte, fasole, brânză și soia.
Vitamina C: vitamina copilăriei
În general, vitamina C are acțiune antioxidantă, ajutând la sinteza diferitelor funcții celulare. Are un rol preventiv și terapeutic împotriva bolilor care afectează sistemul respirator. Pe lângă stimularea producției de limfocite și de celule albe din sânge, vitamina C este un aliat de nădejde ce ajută la metabolizarea fierului. În copilărie este relativ ușor să stimulezi aportul de vitamina C, dacă pui accent pe consumul de citrice. Mai mult, această vitamină este prezentă și în căpșuni, conopidă, varză și broccoli.
Rolul vitaminei D
Cele mai citite articole
Vitamina D este extrem de importantă pentru sănătatea oaselor copiilor, pe tot parcursul copilăriei, dar și pentru întărirea mușchilor și buna funcționare cardiovasculară. Fiind un aliat important al imunității, această vitamină are mai multe funcții:
- susține proliferarea celulelor de apărare ale organismului împotriva microorganismelor;
- susține producția de substanțe antimicrobiene pentru combaterea și eliminarea virusurilor, bacteriilor sau altor agenți infecțioși;
- ajută la producerea de anticorpi prin eliberarea de substanțe inflamatorii.
Vitamina D se produce prin expunerea pielii la lumina razelor solare, fiind metabolizată de celulele imune.
De ce este importantă vitamina E?
Ca și vitamina C, vitamina E are proprietăți antioxidante. Reduce daunele provocate de radicalii liberi și luptă împotriva îmbătrânirii premature. Întrucât stimulează activitatea celulelor de apărare, în special a limfocitelor, vitamina E ajută la distrugerea microorganismelor care provoacă infecții. Un aport corespunzător de vitamina E ajută la vindecarea și recuperarea țesuturilor, având un rol important pentru menținerea imunității în copilărie. Vitamina E acționează eficient în întărirea sistemului imunitar, fiind una dintre vitaminele esențiale pentru combaterea bolilor, precum gripa sau răceala. Are, de asemenea, un rol important pentru îmbunătățirea sănătății inimii și a creierului. Printre cele mai bogate surse de vitamina E sunt nucile, migdalele, alunele, însă, poate fi găsită și în germeni de grâu, uleiuri vegetale sau semințe de floarea-soarelui.
O dietă echilibrată, cu un consum de alimente bogate în vitamine ajută la creșterea imunității copilului, însă trebuie menționat că și mineralele precum zincul, fierul și calciul contribuie la dezvoltarea și consolidarea sistemului imunitar.
Vitaminele au numeroase beneficii, atât pentru creșterea imunității copiilor, cât și a adulților. Pe lângă faptul că previn apariția bolilor, eficientizează procesele de vindecare, îmbunătățind considerabil starea de sănătate a celor mici, care sunt predispuși să se îmbolnăvească mai des decât adulții.
Sursa foto: shutterstock.com