in

Care sunt avantajele unui cuptor cu convecție?

Cu titlul de curiozitate, deși conceptul de cuptor cu convecție a fost popular în țările europene timp de zeci de ani, majoritatea proprietarilor americani nu au avut opțiunea de a cumpăra unul până când Jenn Air a început să ofere primele modele în 1978. 

De ce să alegi un cuptor cu convecție pentru o bucătărie profesională?

Multe restaurante comerciale se bazează acum pe un cuptor cu convecție, pentru că oferă alimentelor tale mai multă atracție vizuală, împreună cu textură și aromă îmbunătățite. Aerul forțat dintr-un cuptor cu convecție reduce timpul general de gătire și, de asemenea, permite alimentelor prăjite să rețină mai multă umiditate. Este dificil, dacă nu imposibil, să te bucuri de efectele unui cuptor cu convecție atunci când utilizezi un cuptor radiant standard.

Mulți dintre noi sunt familiarizați cu cuptorul radiant tradițional, care are de obicei un element de încălzire în partea de jos, niște rafturi de gătit în mijloc și, eventual, un element de încălzire superior pentru grătar. 

Problema cu acest aranjament de căldură radiantă este că aerul încălzit rămâne relativ nemișcat și alimentele trebuie plasate cel mai bine în centru pentru a evita căldura directă de la elemente. 

O soluție la această dilemă se numește cuptor cu convecție. Aceasta deoarece modelele de cuptoare cu convecție folosesc aer forțat pentru a circula uniform căldura în jurul zonei de gătit și pentru a preveni crearea de puncte calde sau reci.

Beneficiile oferite de un cuptor cu convecție profesional

Un cuptor cu convecție nu este neapărat aparatul ideal pentru toate nevoile de prăjire ale unui bucătar, dar are câteva avantaje importante față de cuptoarele radiante convenționale. 

Un avantaj al unui cuptor cu convecție este un spațiu de gătit mai uniform încălzit. Într-un cuptor cu convecție adevărat, există trei elemente de încălzire separate în partea de sus, de jos și din spate a compartimentului de gătit. 

Biscuiții, spre exemplu, tind să se coacă mai uniform într-un cuptor cu convecție.

Cele mai citite articole

Un cuptor cu convecție ajută la reducerea timpului de gătire.

Cel mai îmbucurător este faptul că un ventilator forțează aerul încălzit să circule distribuindu-se echilibrat, așadar nu mai contează dacă alimentele sunt așezate pe un raft superior, mijlociu sau inferior

Cu titlul de exemplu, trei tăvi pentru prăjituri diferite, pot fi coapte perfect într-un cuptor cu convecție, spre deosebire de căldura dintr-un cuptor radiant care nu poate pătrunde suficient de bine în tava de jos pentru a coace celelalte două tăvi în mod egal. Mai multe alimente felurite pot fi plasate într-un cuptor cu convecție fără teama de a se arde în tava de jos sau de a avea alimente pe jumătate gătite pe raftul de sus.

Există, de asemenea, o îmbunătățire vizibilă a temperaturii de gătire. În industria bucătăriei, există o regulă care se ocupă de cuptoarele cu convecție denumită „regula 25”. Folosind un cuptor cu convecție în locul unuia radiant, temperatura de gătire poate fi redusă cu 25 de grade cu același rezultat final. Numai acest lucru înseamnă economii substanțiale de energie termică în timp. Multe alimente se gătesc cu 25% mai repede într-un cuptor cu convecție, ceea ce înseamnă, de asemenea, mai puțin timp general pentru pregătirea mâncărurilor.

Alimentele pot fi încălzite într-un cuptor cu convecție mai repede decât într-un cuptor convențional, fără riscul de deshidratare sau încălzire neuniformă, fenomen adesea experimentat într-un cuptor cu microunde. Există o anumită curbă de învățare atunci când înveți să gătești alimente într-un cuptor cu convecție, dar rezultatele de calitate profesională merită adesea investiția financiară suplimentară.

Natura gătirii prin convecție permite, de asemenea, bucăților mai groase de carne să rețină o mare parte din umiditatea internă. Fluxul constant de aer încălzit care suflă pe suprafața alimentelor atrage excesul de umiditate, ceea ce ajută la crearea crustei exterioare pe care mulți consumatori o preferă pe alimentele prăjite. 

Pâinea și plăcintele beneficiază și ele de avantajele oferite de un cuptor cu convecție, deoarece aerul care circulă rumenește rapid straturile exterioare ale alimentelor, dar menține straturile interioare umede sau ușoare. Aceasta este o performanță dificilă de realizat într-un cuptor tradițional radiant.

Vrei și tu un cuptor cu convecție modern pentru bucătăria ta profesională? Comandă-l acum de pe site-ul tcromania.com!

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce avantaje ofera aparatele dentare Spark?

Cum să îți organizezi frigiderul, astfel încât alimentele să rămână proaspete cât mai mult timp?