in

Cum poți divorța la notar, în România?

Top View Of Male And Female Hand With Pen Signing Papers For A Divorce Decree. Isolated On Color Background.

Divorțul este un proces complex și delicat, iar în România, există mai multe modalități prin care cuplurile pot pune capăt căsniciei lor. Una dintre opțiunile disponibile este divorțul la notar, care oferă un mod mai rapid și mai puțin formal de a încheia o căsnicie.

Înainte de a apela la un birou notarial este necesară discuția cu un avocat

Înainte de a iniția procedura de divorț într-un birou notarial cu experiență, este recomandat să consulți un avocat specializat în dreptul familiei. Un avocat te poate ghida în privința drepturilor tale legale și a opțiunilor disponibile. De asemenea, te poate ajuta să stabilești detaliile acordului de divorț, cum ar fi custodia copiilor, pensia alimentară și împărțirea bunurilor comune.

Stabilirea de comun acord a divorțului

Pentru a solicita divorțul la notar, ambii soți trebuie să fie de acord cu această decizie și cu toate detaliile legate de divorț. Aceasta înseamnă că trebuie să existe un acord comun cu privire la custodia copiilor, pensia alimentară și împărțirea bunurilor. Dacă există disensiuni semnificative cu privire la aceste aspecte, divorțul la notar poate să nu fie cea mai bună opțiune.

Alegerea notarului public

Următorul pas este să alegeți un notar public înregistrat. Notarul va juca un rol esențial în procesul de divorț la notar și va autentifica documentele necesare. Poți găsi un notar în zona ta consultând site-ul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România sau prin recomandări de la avocatul tău.

Depunerea unei cereri de divorț

După ce ați ales un notar, trebuie să depuneți o cerere de divorț la notarul respectiv. Cererea va include detalii despre identitatea voastră, data căsătoriei, motivele divorțului și acordul comun cu privire la chestiunile importante, cum ar fi custodia copiilor și împărțirea bunurilor. Notarul va verifica cererea și vă va asista în pregătirea tuturor documentelor necesare.

Se va sesiza tribunalul în urma cererii

După depunerea cererii de divorț la notar, notarul va sesiza instanța de judecată competentă pentru a valida acordul vostru de divorț. Acesta este un pas esențial în procesul de divorț la notar, deoarece instanța trebuie să confirme legalitatea și valabilitatea acordului vostru.

Audierea în biroul notarial

Cele mai citite articole

În unele cazuri, notarul poate decide să vă audieze pe amândoi pentru a se asigura că sunteți de acord cu decizia de divorț și cu toate detaliile acestuia. Aceasta este o măsură suplimentară pentru a confirma acordul comun și poate fi necesară în anumite circumstanțe.

Emiterea certificatului de divorț

După ce instanța de judecată a confirmat divorțul, notarul va emite un certificat de divorț. Acest certificat va servi drept dovadă legală a încheierii căsniciei voastre și va încheia procesul de divorț la notar.

Finalizarea tuturor detaliilor legate de custodie și bunuri

După obținerea certificatului de divorț, este important să finalizați toate detaliile legate de custodie, pensia alimentară și împărțirea bunurilor, așa cum ați stabilit în acordul vostru inițial. Este recomandabil să înregistrați aceste acorduri la notar pentru a avea o documentare legală clară.

Menținerea comunicării cu notarul

Pe parcursul întregului proces de divorț, este important să mențineți comunicarea cu notarul vostru și să îl informați despre orice schimbări sau probleme care pot apărea. Notarul poate vă ajuta să rezolvați orice aspecte legate de documente sau proceduri care pot interveni pe parcurs.

Respectarea ordonanței de divorț

După ce divorțul a fost finalizat și certificatul de divorț a fost emis, este esențial să respectați toate prevederile acestuia. Acest lucru poate include respectarea termenilor de custodie, plata pensiei alimentare și îndeplinirea altor obligații stabilite în acordul de divorț.

Evaluarea alternativelor legale

În timpul procesului de divorț la notar, este posibil să apară chestiuni juridice complexe sau disputate. În acest caz, puteți consulta avocatul vostru sau să luați în considerare medierea pentru a ajuta la rezolvarea diferendelor. Notarul poate să vă îndrume către resurse suplimentare pentru a vă asigura că toate aspectele legale sunt gestionate corespunzător.

Divorțul la notar poate fi o opțiune eficientă și mai puțin formală pentru cuplurile care sunt de acord cu privire la toate detaliile divorțului lor. Cu toate acestea, este important să se consulte un avocat pentru a vă asigura că vă înțelegeți drepturile și obligațiile legale și pentru a vă ajuta să navigați prin procesul de divorț în mod corespunzător. Prin urmarea pașilor și prin păstrarea unei comunicări deschise cu notarul vostru, puteți facilita un divorț cât mai puțin stresant și eficient posibil.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Silicon sau Ser Fiziologic? Ghidul Complet al Tipurilor de Implanturi Mamare

Mesaje de Sfinții Petru și Pavel – ce urări poți face?