in

Cât contează calitatea izolației locuinței în bunăstarea și siguranța locatarilor?

Thermal insulation flat composition with editable text and characters of repairmen with building supplies finishing materials vector illustration SSUCv3H4sIAAAAAAACA3WRTWvDMAyG/4rwOeyD3XIvg8FY2XYrOyi2mmhz7GDZaUvJf5+ctrDLTtbHa+n147PpUNia9mzY+yI5YeYYTPvYGHKcY2L0pn1YGiMZcxES1WpmMVOv3TW/Ddmda9205q37JpvF6K3Saf7KYsl7DBSLmKW56T7JDiH62J/+k341BnsK9lTX6t5EnnB1sdPWzyFTGq+WZnYULyEWxzU0c7Totf9ULevz4lirfcJpYJt4plRzR2JTtTPoNPTAQYpfQcBeT7BxnKLwWjhwHqCiwc4TZDpmwODADpjQqhuBuIdEE3Ia6SrvCnvHoQcp0+SVGew5sAy1NCrICllgVmQxwd9/uIPNbdNm+7EueqfgSFUBXrbPsI9qOCu8fKw8TXMFe5kl945srKNm0lb80X9dluUXHe249/UBAAA=

Acasă este locul unde ne relaxăm, ne odihnim și ne simțim în siguranță. Fiecare colț al locuinței ar trebui să emane confort și liniște, mai ales că cea mai mare parte a calității vieții noastre este influențată de mediul în care trăim.  

Dar ca o casă să ne ofere cu adevărat confort și siguranță trebuie să ne asigurăm că este construită corespunzător și la fel de bine izolată. Deși trecem ușor cu vederea, de calitatea izolației depinde existența sau nu a mediu sănătos protejat în fața factorilor externi. 

Nu de puține ori percepem căldura sau frigul din interiorul locuinței ca pe un dat, ca efect al anotimpului sau al eficienței aparatelor de aer condiționat sau de încălzire. Însă, adevărul este că izolația locuinței contribuie la menținerea unei temperaturi constante, la economiile de energie și chiar la crearea unui mediu sănătos pentru locuit. În absența unei izolații corespunzătoare, locuința devine, mai ales pe timpul iernii, un loc în care frigul pătrunde fără piedici, iar vara un spațiu insuportabil de cald. 

Confortul termic, cea mai mare necesitate pentru locatari

Un prim aspect pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când discutăm despre izolația locuinței este confortul termic. În sezonul rece, o locuință izolată corect menține căldura în interior, iar în timpul verii, izolația împiedică pătrunderea excesivă a căldurii (deci ne vom bucura de o temperatură confortabilă). Reglarea temperaturii nu face locuința doar mai plăcută, dar are și implicații asupra sănătății locatarilor.

În lipsa unei izolații adecvate, locuințele devin medii propice pentru dezvoltarea multor probleme de sănătate precum răcelile frecvente, agravarea problemelor respiratorii (astmul sau bronșita) și o stare generală de disconfort. De asemenea, temperaturile scăzute și fluctuațiile termice ne afectează negativ și calitatea somnului ceea ce, la rândul său, ne creează o stare de oboseală cronică și o scădere a productivității. Într-o locuință neizolată corespunzător, locatarii sunt expuși riscurilor legate de hipotermie sau, dimpotrivă, de supraîncălzire în timpul verii.

Izolația, un scut împotriva zgomotului și poluării sonore

Un alt beneficiu important al unei izolații de calitate este protecția împotriva zgomotului de la exterior. Materialele izolante de bună calitate reduc semnificativ zgomotul provenit de afară, oferindu-le locatarilor posibilitatea de a se bucura de liniștea necesară pentru a se odihni și a se concentra asupra activităților zilnice. Locuințele izolate fonic nu doar că oferă un plus de confort, dar au și un impact pozitiv asupra sănătății mintale, contribuind la reducerea stresului și la crearea unui mediu relaxant și plăcut.

De asemenea, nu doar zgomotele exterioare sunt filtrate mai bine de o izolație de calitate, ci și cele produse în interiorul locuinței, între camere sau etaje, aspect important mai ales în locuințele multifamiliale sau în blocurile cu multe apartamente, unde sunetele produse în locuințele vecinilor pot deveni o sursă constantă de disconfort. 

Protecția împotriva umidității și a mucegaiului

Cele mai citite articole

Umiditatea excesivă este unul dintre cei mai mari inamici ai unei locuințe. Condensul care apare pe suprafețele reci, mai ales în lunile de iarnă, duce la formarea mucegaiului, nu doar inestetic, ci și periculos pentru sănătatea locatarilor. Spori de mucegai pot provoca probleme respiratorii severe, alergii, iritații ale pielii și chiar boli mai grave dacă sunt inhalați pe termen lung. Pentru a preveni efectele nocive ale umidității este important ca izolația să fie realizată cu materiale de calitate, care oferă o barieră eficientă împotriva apei și a vaporilor. 

Mai multă siguranța la incendiu și rezistență la șocuri termice

O izolație realizată din materiale ignifuge contribuie semnificativ și la protecția locuinței în cazul unui incendiu. Multe dintre materialele actuale de izolație sunt proiectate pentru a fi rezistente la foc, pentru a încetini propagarea flăcărilor în caz de incendiu, oferind astfel mai mult timp pentru evacuarea locatarilor și intervenția echipelor de urgență.

În egală măsură, o izolație rezistentă la șocurile termice protejează inclusiv structura clădirii în fața variațiilor bruște de temperatură. În regiunile unde diferențele de temperatură între zi și noapte sunt mari, materialele de construcție trec prin șocuri termice constante care, în timp, conduc la fisurarea sau deteriorarea pereților și a altor elemente structurale. 

Managementul calității în contextul izolației locuinței: să fie atuul companiilor autorizate de construcții?

În industria construcțiilor, managementul calității joacă un rol vital în diferențierea companiilor din piață și reputația/încrederea clienților. Pentru că cerințele clienților sunt tot mai exigente, iar legislațiile de mediu impun standarde stricte, companiile autorizate de construcții au un avantaj major prin implementarea unui sistem eficient de management al calității. Asta le garantează respectarea normelor și livrarea unui serviciu superior.

Pentru companiile autorizate de construcții, adoptarea unui sistem de management al calității nu este o obligație, ci se poate transforma într-o bună strategie prin care își asigură un avantaj competitiv clar pe piață. O izolație de calitate presupune alegerea materialelor adecvate și respectarea normelor în vigoare, dar și aplicarea corectă a tehnicilor de instalare, așa cum sunt menționate în certificările și standardele recunoscute național și internațional ca cele stabilite de ISO (Organizația Internațională pentru Standardizare) pentru managementul calității.

Pentru o companie de construcții care prioritizează managementul calității serviciilor conform standardului ISO 9001:2015, atenția la detalii și la fiecare etapă a procesului de izolație al locuinței este crucială și implică verificarea continuă a materialelor, a echipelor de lucru și a proceselor, cât să minimizeze astfel riscul apariției oricăror probleme.

Pe lângă aceste beneficii evidente, companiile autorizate se bucură de un nivel sporit de încredere din partea clienților. Deși există firme mai mici sau neautorizate care oferă prețuri mai mici, dar cu riscul de a compromite calitatea, clienții sunt dispuși să plătească mai mult pentru a lucra cu o firmă care respectă standarde stricte și care le poate garanta rezultate de durată. În plus, companiile care adoptă un management al calității solid sunt capabile să ofere garanții extinse, ceea ce reprezintă un alt element de atractivitate pentru potențialii clienți. O garanție pe termen lung pentru lucrările de izolație nu doar că oferă siguranță, dar arată și încrederea pe care compania o are în calitatea propriilor servicii.

Un proiect bine gestionat din punct de vedere al calității va necesita mai puține intervenții ulterioare, ceea ce va reduce și costurile de mentenanță pentru client. În cazul izolației locuințelor, erorile de execuție pot fi costisitoare de remediat și pot afecta semnificativ confortul locatarilor pe termen lung. Astfel, companiile își păstrează profitabilitatea, dar își consolidează și reputația pe piață.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Cum să alegi cursul potrivit de micropigmentare sprâncene: ghidul complet pentru viitorii profesioniști

Cum alegi corect dimensiunea unei boxe de depozitare?