Atunci când vine vorba despre hormoni, lucrurile par foarte complicate la prima vedere. În acest articol ne-am propus să explicăm pe înțelesul tuturor cele mai importante lucruri pe care merită să le reții despre hormonul de stimulare foliculară (FSH) și despre rolul său în organism.
1. Hormonul de stimulare foliculară este prezent la femei, bărbați și copii
Hormonul de stimulare foliculară este o parte importantă a aparatului reproductiv. El este principalul responsabil pentru creșterea și dezvoltarea foliculilor ovarieni care, la rândul lor, sintetizează estrogen și progesteron la nivelul ovarului. La bărbați, FSH este implicat atât în dezvoltarea gonadelor, cât și în producția de spermatozoizi.
În cazul copiilor, o cantitate prea mică sau prea mare de FSH poate determina pubertate tardivă sau precoce [1]. Tot ce trebuie să știi despre FSH are legătură cu impactul său asupra sănătății și fertilității.
2. Există numeroși factori care pot influența valorea FSH
În cazul în care medicul recomandă efectuarea unui test pentru determinarea cantității de FSH din sânge, trebuie să știi că aceasta poate fi influențată de o mulțime de factori:
- Ziua ciclului menstrual în care este recoltată proba de sânge;
- Unele medicamente și suplimente alimentare;
- Unele metode contraceptive (pilula contraceptivă, plasturele contraceptiv și steriletul hormonal);
- Afecțiunile tiroidiene necontrolate;
- Tumorile dependente de hormonii sexuali;
- Chisturile ovariene;
- Unele cauze ale sângerărilor vaginale anormale [2].
3. Afecțiuni asociate FSH mărit la femei
Valorile ridicate ale testului FSH la femei pot indica:
- O pierdere a funcției ovariene;
- Instalarea menopauzei;
- Sindromul ovarului polichistic;
- Anomalii cromozomiale de tipul sindromului Turner;
- O reducere a producției de ovocite mature, necesare procreării. Cea mai comună cauză a acestei probleme este vârsta [3].
Determinarea valorilor FSH poate fi însoțită de teste suplimentare pentru măsurarea concentrațiilor de hormon luteinizant, estradiol și progesteron. Medicul va interpreta aceste rezultate pentru a determina rezerva ovariană – un parametru care măsoară potențialul fertil al femeii în raport cu vârsta sa. În acest context, o valoare crescută a FSH înseamnă că șansele de procreere sunt mai mici decât cele conforme vârstei [2].
4. Afecțiuni asociate FSH mărit la bărbați
În cazul bărbaților, valorile crescute ale FSH pot indica următoarele probleme:
- Sindromul Klinefelter;
- Absența testiculelor sau funcționarrea lor necorespunzătoare;
- Testicule deteriorate de boli sau de excesul de alcool;
- Testicule deteriorate de tratamentul cu radiații sau de chimioterapie [4].
5. Semnificația valorilor scăzute ale FSH
Valorile mai mici decât normal de FSH pot indica următoarele probleme:
- Absența foliculilor ovarieni/a ovocitelor;
- Absența spermatozoizilor;
- O disfuncție a hipotalamusului sau a hipofizei;
- Prezența unei tumori care modifică abilitatea creierului de a regla producția de FSH [1].
6. Situații în care este recomandată determinarea FSH
Cele mai citite articole
Determinarea valorii FSH poate fi recomandată de către medic în una dintre următoarele situații:
- Determinarea cauzei infertilității feminine și masculine;
- Identificarea unei probleme legată de funcția ovarelor și testiculelor;
- Identificarea cauzelor dereglărilor menstruale;
- Identificarea cauzei oligospermiei;
- Confirmarea menopauzei sau a premenopauzei;
- Identificarea cazurilor de pubertate precoce (declanșată înainte de vârsta de 9 ani la fete și înainte de 10 ani la băieți);
- Identificarea cauzelor de pubertate întârziată (declanșată după vârsta de 13 ani la fete și după 14 ani la băieți) [2].
7. Determinarea FSH se face printr-o simplă analiză de sânge
Determinarea FSH nu necesită nici un fel de pregătire specială a pacientului. El se efectuează prin prelevarea unei probe de sânge venos de la nivelul brațului, cu ajutorul unui instrumentar de unică folosință.
Intervalul de timp până la obținerea rezultatelor poate varia în funcție de laborator, în unele cazuri fiind disponibile a doua zi, alteori necesitând un timp mai îndelungat deoarece prelucrarea se realizează într-un alt laborator [1].
Hormonul de stimulare foliculară (FSH) este strâns implicat în funcționarea aparatului reproducător, atât la bărbați, cât și la femei. Variațiile de la normal pot avea diverse cauze, dar una dintre principalele consecințe este infertilitatea masculină sau feminină.
Bibliografie
1. Bhartiya, Deepa, and Hiren Patel. “An Overview of FSH-FSHR Biology and Explaining the Existing Conundrums.” Journal of Ovarian Research, vol. 14, no. 1, 30 Oct. 2021, https://doi.org/10.1186/s13048-021-00880-3, accesat la 21.03.2023;
2. “Follicle-Stimulating Hormone (FSH) Levels Test: MedlinePlus Medical Test.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/lab-tests/follicle-stimulating-hormone-fsh-levels-test/#:~:text=FSH%20is%20made%20by%20your, accesat la 21.03.2023;
3. Goldberg, Joanna. “Follicle-Stimulating Hormone (FSH) Test.” Healthline, 2012, www.healthline.com/health/fsh, accesat la 21.03.2023;
4. Society for Endocrinology. “Follicle Stimulating Hormone.” Yourhormones.info, 2018, www.yourhormones.info/hormones/follicle-stimulating-hormone/, accesat la 21.03.2023.