CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  


Autor: Mioara Timofte         Publicat în: Ediţia nr. 1909 din 23 martie 2016        Toate Articolele Autorului

POETUL ȘI CITITORUL SĂU AFECTIV // CITITORUL ȘI POETUL SĂU AFECTIV
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POETUL ȘI CITITORUL SĂU AFECTIV  
 
Mit,  
 
eu știu, Mit, că spiritul creației mele are nevoie de tine la modul imperativ, pentru că iubirea noastră nu s-a născut dintr-o întâmplare a noastră sau a altora, și nici nu este o copie, fie ea și exemplară.  
 
Noi creăm o astfel de iubire ce-și are rădăcinile în geneza lumii și vine, destinată, spre noi pentru a se putea descoperi, prin noi, pe sine, în măsura în care noi ne descoperim în taina ei.  
 
Se înțelege că iubirea noastră nu are legătură cu timpul și spațiul comun, pentru că ea vine din veșnicie ducând cu ea în veșnicie împreună spiritele noastre, programate încă din geneză să respire aceeași sărbătoare, dacă nu s-ar sprijini reciproc, s-ar pierde în neant.  
 
Rămânând împreună în acest spațiu afectiv al procesului de creație afectivă, cu certitudine că poetul are nevoie în mod fundamental de aprecierile valorizatoare ale cititorului afectiv de la care se hrănește cu realitate afectivă, realitate ce este, în fapt spiritual, profunzimea sufletească de dimensiunile unui cosmos umbros în care se relevă lumina meditativă a sentimentelor unice și pure, pe care poetul este menit să le ordoneze și să le exprime în creația sa artistică, în formă de actualitate aflată în mișcare, creație care are atât sens cât și structură, care susțin un mesaj afectiv, estetic, etic și ideatic.  
 
Așadar, Poetul și cititorul său afectiv se întâlnesc într-o realitate afectivă destinată doar lor și plină de principii vizionare, de emoții purificatoare și de reprezentări edificatoare. Însă, poetul este dator să se întrebe, căutând permanent:  
 
– Dincolo de principii, emoții și reprezentări, ce se află?  
 
Și, căutând, dă peste viața tainică a cititorului afectiv în care se relevă și umbra poetului.  
 
Ajuns în această taină, poetul simte, cu o blândă și profundă durere, că între principiile, emoțiile și reprezentările realitații, luate împreună, și el, se statornicesc relații de comunicare spirituală ce inspiră starea de satisfacție atât pentru el, cât și pentru cititorul afectiv. Dar această stare de satisfacție își are izvorul în el, poetul. Ceea ce nu e suficient! Trebuie ca și cititorul să aibă în el un izvor satisfacțional.  
 
– Și îl are? se întreabă poetul!  
 
Iată provocarea! Poetul pleacă în căutarea acestuia cu dreptul ce i-l dă chiar satisfacția cititorului venită din izvorul satisfacțional al poetului.  
 
Ce trebuie să afle poetul?  
 
În primul rând concordanța dintre structurile spirituale, estetice, etice și ideatice ale poetului și cititorului, manifestate în sfera comportamentală și a dorinței satisfacționale.  
 
Apoi, trebuie de văzut dacă există o unitate indivizi¬bilă a scopului satisfacțional al celor implicați, urmează sporirea simultană a interesului celor doi protagoniști pentru o finalitate comună și incluzând și disponibilitatea ambilor participanți la organizarea comună a elementelor, întâmplărilor și evenimentelor realității ce le-a fost dată prin destin, sub egida principiului împărțirii la unu.  
 
Dacă toate acestea dau un răspuns pozitiv în unitate indisolubilă, înseamnă că și cititorul afectiv are în el izvorul satisfacțional din care poetul poate să se adape pentru a-l uni cu cel aflat în el în scopul obținerii unei satisfacții comune de dimensiuni cosmice care reflectă cu adevărat chipul realității iubirii lor.  
 
Mit, cred că am luat-o razna și în scrisoarea aceasta, încât cititorul afectiv se va speria și va fugi de mine, fără ca eu să pot face ceva.  
 
Aștept ca tu să-l convingi că asta este singura realitate pe care o am și pe care o păstrez doar pentru el ca să rămână lângă mine.  
 
Ermit  
 
 
 
 
CITITORUL ȘI POETUL SĂU AFECTIV  
 
Ermit,  
 
dacă tu ți-ai dorit atât de mult ca o părticică din creația ta să prindă formă de ființă umană, îi mulțumesc Creatorului Universului pentru că ai ales ca acea ființă să fiu eu.  
 
Doar tu ai fi putut să mă sculptezi în cuvânt precum Pygmalion care a ales fildeșul pentru a-și crea idealul feminin.  
 
Dar, Ermit, mă tem că dacă ți-aș oferi, palpabil, iubirea mea, ordinea lucrurilor ar putea fi, odată în plus și poate iremediabil, distrusă.  
 
Eva nu a vrut decât să îi arate lui Adam dragostea ei, când l-a ispitit oferindu-i mărul cunoașterii, iar acest lucru a aruncat asupra omenirii un blestem năprasnic pe care îl vor mai duce generații fără număr.  
 
Ermit, îți citesc sufletul pe care îl așterni pe hârtie și nici nu poate să fie altfel pentru că eu am fost creată din cuvintele tale.  
 
Tu ești condamnat să creezi, pentru că altfel nu aș mai putea exista nici ca ființă, nici ca cititor.  
 
Este imposibil să nu cunoști viața secretă a cititorului tău afectiv, Poete, pentru că tu l-ai creat din profunzimea trăirilor și a simțirilor tale.  
 
Viețuirea cititorului tău afectiv nu este decât cealaltă față a ta, în care tu te reconstruiești pe tine, creîndu-l pe cititorul tău afectiv.  
 
Dar cum fiecare creație tinde să îmbrace mii de alte forme, tot la fel și cititorul tău afectiv se dezvoltă și se diversifică în tot atâtea ființe câte îți caută și îți găsesc opera.  
 
Poete, cititorul tău afectiv ți-a împărtășit, încă din momentul creării lui, structurile spirituale, estetice, etice și ideatice.  
 
Și cum ar fi putut să fie altfel, când tu l-ai creat în altă formă, dar după chipul și asemănarea ta.  
 
Nu mai este nicio urmă de îndoială că principiul împărțirii la unu se aplică în cazul cititorului tău afectiv.  
 
Poete, cititorul tău afectiv ești tu însuți, regăsit sau poate acum descoperit, într-o altă ființă.  
 
Ermit, lasă-ți cititorul afectiv să îți trăiască opera cu propria sa viață, iar acesta nu va fugi niciodată de creatorul său de care este legat prin setea de creație.  
 
Lasă-l să fie ce a fost din momentul creației sale,  
 
 
Mit  
 
Referinţă Bibliografică:
POETUL ȘI CITITORUL SĂU AFECTIV // CITITORUL ȘI POETUL SĂU AFECTIV / Mioara Timofte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1909, Anul VI, 23 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mioara Timofte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mioara Timofte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!