CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1360 din 21 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Ecouri la
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Superbă toamnă, domnule Marian Malciu!
Sufletul dumneavoastră (eul liric) pătrunde în toate elementele naturii, iar acestea vă pătrund profund în sufletul sensibil la toate transformările lor..
Comuniunea om-natură există cu adevărat în toamna” pictată” cu atâta talent aici, aşa cum există, de fapt, în orice anotimp, sufletul omului fiind arcuşul care cântă odată cu vioara naturii melodia existenţei noastre.  

Un titlu melodios prin cele două vocale iniţiale (”Amurg autumnal”) anunţă parcă vârsta a treia a zilei (amurgul), vârsta a treia a anului (toamna), iar din ceea ce reuşeşte să transmită acest sonet, din maturitatea lui filozofică, se pare că şi poetul ar fi în vârsta a treia a vieţii - toamna existenţei.  

O poezie frumoasă, melancolică… Melancolia are şi ea dulceaţa ei. Plânsul naturii e un plâns necesar, uneori folositor, o descărcare de energii acumulate în verile toride…  

Şi omul plânge, după care apare liniştea…  

Lacrima oricărei tristeţi a naturii este de fapt stropul de apă care va face ca un nou fir de iarbă să apară după aceea…  

Anotimpurile aduc reglări de energii în sânul naturii, dar şi în câmpurile energetice ale omului. Simt parcă eul liric pregătindu-se de hibernare, după care va reveni , mai plin de entuziasmul indus de verdele firelor crude de iarbă…  

Poezia nu este alcătuită decât din două catrene şi două terţine, de fapt patru fraze, care concentrează în ele tablouri minunate ale naturii, toamna. Personificarea şi epitetul personificator sunt mijloacele artistice cheie ale sonetului (cu o ultimă sforţare spre lumină ”copacii goi” ”se închină” la ceruri, ”copacii plânşi”, dezgoliţi de frunze, se pregătesc pentru o ”viaţă viitoare”.)  

Superbă imagine artistică aceea a frunzelor, care, ”în amorţire”, privesc ”cu jale” potecile, ca pe mormântul în care vor intra ”îmbălsămate cu rugină”!  

Ramurile sunt „triste” pentru că vântul „strânge frunzele-n ponoare” şi le presează în ”straturi veştejite”. ”Stropii reci”, ”amorţirea”, plânsul naturii, sugerează o înfrigurare a lumii materiei, dar şi a celei spirituale, interioare. Seara ”grăbeşte”soarele către asfinţit, alungă lumina, ca pentru a pregăti totul pentru intrarea într-o etapă de somn adânc, de retragere din dansul vieţii vegetale, din dansul lumii, torid, aprins…  

Muzicalitatea interioară a versurilor, dar şi cea exterioară, impusă de rima specifică sonetului (abba, abba, ccd, dcc) creează un efect adormitor, oniric, specific retragerii din spectrul luminii, solar, şi al intrării în cel al umbrei, al umezelii, al plânsului, ca descărcare energetică…  

Deşi poeziile cu formă fixă sunt dificil de abordat, impunând, de multe ori, o încorsetare în rigorile schemei structurale, nepermiţând zborul liber al ideilor ca în poeziile moderne, aţi reuşit, domnule Marian Malciu, un sonet sonor, nu prin imagini artistice sonore, ci prin ecourile profunde, melodioase, ale versurilor dumneavoastră în cămara sufletului nostru, înfiorată, parcă şi ea de apropierea toamnei…  

Ce ne-am fi făcut dacă ar fi fost să trăim într-o zonă cu acelaşi anotimp şi nu am fi fost hărăziţi cu darul de a erupe şi noi, plini de viaţă, în fiecare primăvară, odată cu vulcanul de verdeaţă?... Monotonia zilelor şi nopţilor, a temperaturii, ne-ar fi provocat poate nevroze de nelecuit. Deci, ne sunt necesare aceste toamne , aceste zile şi luni de intrare în zona de umbră… Bine - Rău, Întuneric şi Lumină, Toamnă - Primăvară…, fac toate parte din natura duală a tuturor celor de pe pământ. Fiecare element al binomului se constituie ca un termen de comparaţie pentru celălalt, ca o stare ce-o pune în valoare pe cealaltă.  

Drept urmare, suntem fermecaţi de frumuseţea melancolică a toamnei
zugrăvite aici de domnul Marian Malciu, ştiind că şi celelalte anotimpuri îl vor inspira în egală măsură şi ne va zugrăvi aceeaşi natură minunată!  

Doresc să vă inspire şi fulgii de nea, şi ghioceii, şi galbenul verii în aceeaşi măsură, spre delectarea cititorilor!  

 

Cu preţuire,  

Prof. Georgia Landur Vintilă  

Referinţă Bibliografică:
Ecouri la Amurg Autumnal - Prof. Georgia Landur Vintilă. / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1360, Anul IV, 21 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!