CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Liviu Florian Jianu         Publicat în: Ediţia nr. 1819 din 24 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Liviu JIANU - SĂRBĂTORILE ÎN PREZENT... SAU COCOŞATUL CONTINUU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marea bucurie a sărbătorilor, este shopping-ul. Fireşte, pentru spiritele multiculturale apusene, şi răsăritene, avansate. Din punct de vedere al tuturor vânzărilor şi cumpărărilor. Mărfurile te cocoşează. Sub abundenta lor. Cumpărată, sau doar cârâită. Problema cea mai mare, a oricărui client, de sorginte de la ţară, nu este ce cumpără. El nu ştie ce bucurie şi ce nevoie caută. Ci cum o cara. Aici, piaţa îi oferă o diversitate şi multiculturalitate de pagube, care mai de care mai largi, la risipă.  
 
Unu: cărucioare. Ba prea scurte, ba prea fix, la tracţiune, ba prea scumpe, ba cu rotile prea mici, ba cu baza prea strâmtă, ba fără baza de susţinere, la sarcină, ba de nici măcar un sac de făina, nu pui să pui şi duci, pe ele, ce să mai zic, de o bute cu miere, ba de urcat scările, la preţ de o fântână, de catedrală, când – ele, săracele, scările, ar fi avut nevoie, măcar de o pernă de aer, manuală, gonflabilă.  
 
Doi: tricicluri. Se ne imaginăm un mare patron, nabab, de la ţară, care – după ce devalizează supermarketul, şi ia – fireşte – pe o comandă rezervată specială – până şi toată pâinea din el, îşi umple căruciorul de la supermarket, şi – econom, cum e - credeţi că dă banii pe un taxi? Sigur, ar merge pe jos, dar dacă are o afecţiune congenitală? Rău de mare distanţă? Şi atunci, afară, cu căruciorul plin cu vârf, meditează, săracul, în hainele lui de lux, in ploaie, poate, că nici umbrela nu îşi permită să o mai deschidă, de atâtea copnvorbiri telepatice, ce le are şi îl asaltează în afaceri despre multiculturalitate, şi multietnicitate, în milenara noastră Europa, Asie, America, etc... în care, uite, numai de marfa nu s-a ales praful şi de căratul ei – dar... cu ce o duci până acasă?  
 
Ei, zice el, dacă aş avea un triciclu; eu, în faţă, pe pedale, cu galoşi de iarnă, chiar, pe cauciucuri, şi tot căruciorul ăsta, în spate. Eu să nu îl aduc înapoi? Păi, nu am nume cu buletin? Mă cunoaşte toată Craiova... Ăla cu... „...anu”!  
 
(va continua, eventual, şi pe lumea cealaltă)  
 
Cu deosebit respect,  
 
Liviu-Florian JIANU  
24 decembrie 2015  
Craiova  
 
Referinţă Bibliografică:
Liviu JIANU - SĂRBĂTORILE ÎN PREZENT... SAU COCOŞATUL CONTINUU / Liviu Florian Jianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1819, Anul V, 24 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Florian Jianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Florian Jianu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!