CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Daniela Tiger         Publicat în: Ediţia nr. 1150 din 23 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

URSULEŢUL DE PLUŞ III. PASĂREA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Aş fi fost în stare să mă joc fără întrerupere. Veneau fetiţe şi începeam jocuri fel de fel, cu păpuşile, coarda, ”de-a şcoala”, ”de-a magazinul”.  

Fani, verişoara mea, era parteneră de nădejde. Când o vedea, Grivei o lătra. Îi strigam să tacă şi se potolea. Parcă-i aud glasul puternic. O cunoştea dar îşi făcea datoria de paznic, anunţând venirea oricărui intrus.  

Succedarea jocurilor ne făcea să nu ne plictisim. Fani avea cu doi ani mai puţin decât mine. Locuia cu părinţii şi bunicii la ţară. Mama ei, învăţătoare în sat, o făcea diferită. Mai târziu, a îmbrăţişat cariera mamei. Este educatoare. A fost un copil frumos, a devenit o femeie desăvârşită. O brunetă cu ochi mari, pătrunzători, cu trăsături fine, iar vorbele îi erau ciripit de păsărele. Doamne, ce frumos ”ne-am copilărit” amândouă!  

Azi, însă, s-a întâmplat ceva deosebit. Alergând în ”de-a prinselea”, ochii mi-au căzut pe-o mogâldeaţă. Curioasă, m-am oprit brusc. Fani a venit lângă mine. Nu mică ne-a fost mirarea văzândla picioarele noastre o pasăre micuţă. Era o pasăre a cerului ce căzuse din ultimul zbor. Zăcea fără suflare. Am simţit că toată durerea din lume este cuprinsă în sufletul meu. Am luat-o în palme şi am lăcrimat. Mi-am spus că trebuie îngropată. Ne-am apucat să facem o gropiţă în spatele pătulului. Am învelit-o în cârpe şi am aşezat-o cu mare grijă. Totul s-a transformat în joc. Aşa cum văzusem şi noi pe la înmormântări ne-am apucat de bocit. Din două crenguţe legate i-am încropit o cruce pe care am înfipt-o la căpătâi. Jocul nu s-a oprit aici. Din pământ, nisip şi apă am făcut ”colivă”. Am ales cu grijă pietricele închipuind bomboanele. Cu o lingură veche de aluminiu ne-am apucat de ”împărţit”, oprindu-ne din loc în loc prin toată curtea, lăsam o porţiecu ”colivă”. De-atunci, intrase şi acest nou joc în obişnuinţa noastră.  

Ştiu că nu a fost un simplu joc, această întâmplare mi-a venit în minte de multe ori. A fost primul contact direct cu moartea. Curiozitatea mă împinsese să merg prin alte curţi şi să văd înmormântări. Nu am fost prea afectată atunci, nu înţelegeam prea bine ce se întâmplă. Ştiam că prin asta, omul ”plecat” nu se mai întoarce. Dar, acum, moartea era în curtea mea. Doamne, nici nu bănuiam că, pe parcursul vieţii mele, o voi mai avea oaspete nedorit…  

La câteva case distanţă, nu ştiu de ce, o fetiţă a ales să fie ”îngeraş”. Am mers cu Fani s-o vedem. Avea cam vârsta noastră. Am stat mult timp lângă acea mireasă frumoasă. Am pus mâna pe încheietura mâinii ei. Era rece. Nu m-a înfiorat. Am strâns-o puternic. Nu-mi dau seama ce-am vrut să văd făcând acest gest. Lumea plângea. Eu, nu. Şi această imagine mă urmăreşte. O simt ca o profanare. N-a fost aşa, dar, copil fiind şi ea, am perceput efectele ”doamnei cu coasa” mai dureros. Nu era în curtea mea, dar mi se părea nedrept. Învăţam din marea carte a vieţii constantând că nu toate poveştile au un final fericit.  

Referinţă Bibliografică:
URSULEŢUL DE PLUŞ III. PASĂREA / Daniela Tiger : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1150, Anul IV, 23 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Daniela Tiger : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniela Tiger
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!