CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Corneliu Leu         Publicat în: Ediţia nr. 585 din 07 august 2012        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (4)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fiind astăzi ziua când Curtea Constituională decide cine mai e Preşedinte la Cotroceni şi cât de constituţional este el, mai înainte de a afla această decizie şi spre a nu fi bănuit de influenţa autorităţii ei, încerc inventarul atributelor de genialitate caracterologică ale celui care a provocat tărăşenia.  
 
Jur că nu glumesc: Mă exprim în fond ferindu-mă de actul formal procedural, nu încerc nici o ironie şi fac afirmaţiile la „indicativ”, aşa cum a cerut gazetarilor preşedintele interimar: Omul în cauză are atribute de genialitate care îi vor fi recunoscute postum de către toţi nostalgicii politicilor perfecţionate la Kremlin şi Lubianka pentru „Hai la lupta cea mare/ Să vedem care pe care...”. Amintesc un singur caz relatat de Pavel Bajanov, ucrainean emigrat pe care Stalin a poruncit să fie aruncat din trenul Paris-Nisa, dar a împins el pe altul şi a apucat să scrie o carte despre experienţa sa în înalta funcţie de secretar, şef al cancelariei Biroului Politic PCUS exact în perioada în care Stalin prelua atribuţiile lui Lenin şi, apoi, în cea când îşi consolida autoritatea totală.  
 
După ce l-au plâns pe Lenin – scrie Bajanov – membrii politbiro au convocat comitetul central pentru a-i confirma pe ei în continuare şi pe Stalin ca secretar general. Acesta s-a arătat a proceda foarte democratic spunându-le celor întruniţi din republici şi gubernii că vor primi buletine de vot cu numele respective, dar ei sunt liberi să facă orice altă propunere. Cu o mică precizare tehnică (adică procedurală): Nu numai să taie, ci să taie adăugând alt nume. Buletinele care vor avea numai tăieturi se anulează. Cele care propun alt nume sunt valabile. Şi, bucuros de succes, a păstrat în biroul său, la Kremlin, acea colecţie de buletine de vot care i-au confirmat impunerea absolută a politicilor pe care le începea. Bajanov era mâna lui dreaptă şi executantul de cancelarie al tuturor hotărârilor. Printre acestea şi una mai secretă, de formare a unei echipe de grafologi pusă direct la dispoziţia lui Stalin, care au început a lucra într-o încăpere de lângă cabinetul său. Unde intra numai el şi, de unde n-au mai ieşit nici ceilalţi decât spre a fi duşi la închisoarea Lubianka, la care începuseră să ajungă şi cei a căror scriere o identificaseră.  
 
Pentru că gestul de vot democratic al lui Stalin, cu dreptul de a tăia întărit „procedural” de obligaţia de a scrie un alt nume, nu avea nici un alt scop decât cel premeditat de a-şi identifica adversarii din CC care-l tăiaseră, prin analiza grafologică a scrierii numelor pe care le adăugaseră. Dacă ar fi rămas o simplă tăietură, grafologii n-ar mai fi avut ce identifica. Pe toţi aceştia, bine înţeles că i-a împuşcat ca duşmani. Asta era adevărata confirmare a puterii sale şi nu colecţia de voturi pe care o păstrase. Dar i-a împuşcat şi pe experţii grafologi care începuseră „a şti prea multe”...  
 
Chiar dacă povestea este terifiantă, iar cel care aşteaptă „procedural” să se întoarcă la Cotroceni este un mic pigmeu prin consilierii pe care şi i-a adus acolo, lângă cabinetul său, ca să scormonească făcând epertiza unor acte compromiţătoare pentru care nu mai are la îndemână serviciile plutonului de execuţie, eu cred că aceşti consilieri tac tocmai din convingerea că democratismul patronului lor poate aduce pentru ei pedepse mai grave decât pentru cei demascaţi.  
 
Nu înseamnă asta că aş lua în vreun fel apărarea sau partea celor ameninţaţi cu: „...pac la Nature”. Obsesia mea cu faptul că avem prea mulţi grafomani şi oameni care scot cărţi ca să se dea mari şi nu ca să spună ceva, mă face a fi îndârjit în zicala: „Fiecare (asemenea) pasăre pe plagiatul ei piere”. Dar sunt convins că nostalgicii actelor Staliniste, câţi vor mai exista, îl vor proclama pe Băsescu genial, măcar postum!... Pentru năravul nedezminţit de a considera că în asta constă politica, că ăsta e rostul ei şi că merită să faci cele mai stupid demagogice eforturi doar-doar să-ţi menţii echilibrul de a ajunge la asemenea gesturi dezechilibrate.  
 
Rog cititorul să recapituleze istoria politică a acestui om, să-i vadă „realizărili” nule sau chiar pernicioase din punct de vedere economico-social şi să enumere pilonii pe care s-a bazat. Eu nu-mi permit să enumăr decât ce semnalez în scris de aproape un deceniu:  
 
Fervoarea cu care se ducea şi ţinea discursuri mereu la bilanturile poliţiei, serviciilor, procuraturii, jandarmeriei, (adică tot ce îi putea servi ca putere în lipsa unei securităţi după care era nostalgic din practica pe vapor) în vreme ce ministerele economice şi de dezvoltare socială nu se bucurau de aşa ceva;  
 
• Mărirea excesivă a salariilor şi conferirea de grade mari tot în aceste direcţii iar, apoi, deodată, demascarea tot a acestora, pesemne fiindcă nu-l serviseră precum s-ar fi aşteptat;  
• Folosirea în confruntările politice de documente şoc, colecţionate pesemne tot pe această cale, pentru încălecarea adversarului fără vreo confruntare de program politic adevărat;  
• Manipularea electoratului prin provocări şi diversiuni (în care de multe ori sunt folosite instituţii şi fonduri bugetare) în scopul obţinerii de audienţă şi voturi, cultivarea consecventă a dezinformării şi mijloacelor oculte de derută politică, specularea titulaturii creştin-democrate cu care nu are nici o legătură;  
• Uzitarea metodelor de diversiune ale fostei securităţi în îndepărtarea diasporei româneşti de realitatea politică a ţării;  
• Şantajarea făţişă a tuturor celor care i se opun, cu dosare sau aşa zise dosare care se pot dezvălui sau pune pe rol oricând (arătatul pisicii); ca şi folosirea resurselor bugetare ale ţării pentru a avea personal la dispoziţie asemenea dosare.  
 
E genial, de-a dreptul, pentru modul în care, în plină democraţie europeană, a reuşit să menţină cu dinţii în politică atâtea trăsături ale mârşăviei securisto-bolşevice. Chiar dacă faţă de Stalin, se reduce la dimensiuni meschine, putându-i parafraza epigrama lui Cincinat cu „Alecsandri era mai chel / Însă avea mai mult talent”!...  
 
Dar menţionez pentru cititor că asemenea lucruri, eu numai le constat; nu-mi permit să-mi manifest indignarea. Pe mine mă indignează faptul că adversarii săi politici nu au fost atenţi la toate acestea. Ca să nu mai spun că mă doare cumplit când văd că unii ignoră faptul că-n unele gesturi i s-ar putea asemăna.  
 
(va urma)  
 
Corneliu LEU  
Poiana Ţapului  
3 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRAŢIEI (4) / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 585, Anul II, 07 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!