in

Cum să eviți apariția escarelor? Descoperă câteva sfaturi practice!

Escarele, rănile ce apar pe suprafața pielii și a țesutului adiacent, datorate presiunii continue, reduc aportul de sânge în acea zonă și provoacă moartea celulelor. Această problemă de sănătate gravă afectează cel mai mult persoanele imobilizate. Începând cu presiunea îndelungată pe țesutul flasc, formarea escarelor diminuă fluxul sangvin și, prin urmare, aportul de oxigen și nutrienţi la nivelul pielii. Acest lucru poate duce la distrugerea celulelor și constituirea leziunilor. Procesul de formare a escarelor poate fi accelerat de agenți precum fricțiunea, umiditatea și temperatura mediului. Pentru a preveni apariția escarelor, este necesară o atenție deosebită în îngrijirea pacientului imobilizat la pat sau în scaun cu rotile.  Dacă îți dorești să afli informațiile necesare cu privire la tratamentul și îngrijirea escarelor, mai jos vei afla toate detaliile.

Iată de ce apar escarele și care sunt planurile de îngrijire existente

De obicei, escarele constituie rezultatul incapacității de mobilizare. În cazul apariției semnelor de alarmă (creșterea bruscă a temperaturii corporale, deteriorarea accelerată a stării pielii, emanația dezagreabilă datorată puroiului) este vitală o evaluare medicală cât mai rapidă. Este fundamental să se acorde atenție semnalelor, acestea putând arăta o înrăutățire a escarelor sau semne de evoluție ale infecției.  În ce constă un serviciu de îngrijire escare la domiciliu și alte detalii poți afla atât pe site-ul TruMed.ro, cât și în continuarea articolului:

● Evaluarea pacientului în fiecare zi

Una dintre regulile principale este reprezentată de evaluarea zilnică a bolnavului. Pentru a preveni creșterea presiunii în zonele afectate, este recomandată mișcarea și repoziționarea acestora o dată la 1-2 ore, dacă pacienții sunt imobilizați la pat.

● Igiena personală a pacientului

Pentru a preveni umezeala locală, scutecele de unică folosință trebuie înlocuite de mai multe ori, în fiecare zi. În plus, pielea pacientului trebuie să fie uscată și toaleta trebuie făcută des. În prezent, există în comerțul de specialitate scutece speciale și aleze (cu rolul de a proteja patul) concepute să absoarbă umiditatea.

Cele mai citite articole

● Saltele concepute special pentru pacienții cu escare

Așternuturile de pat trebuie să se întindă perfect. În schimb, dacă pacientul sta pe un așternut pus greșit pentru o perioadă lungă de timp, zonele predispuse la escare pot suferi leziuni consecutive. În cele din urmă, pentru a preveni leziunile de decubit, există saltele speciale care diminuă presiunea și protejează tegumentul expus de frecare.

● Pansamentul local, folosirea cremelor speciale, toaleta riguroasă

Este util să consulți medicul pentru a obține tratamentul leziunilor de decubit. Pentru a preveni infecțiile, pansamentele locale, utilizarea cremelor speciale și toaletele riguroase sunt esențiale. Pansamentul hidroactiv aderă foarte bine la piele, protejând-o de factorii externi, tratamentul corect al leziunilor de decubit fiind foarte important. Acestea absorb secrețiile excesive, reducând riscul infecției, accelerând vindecarea escarelor.

În concluzie, terapia și îngrijirea escarelor presupune o acostare personalizată, ce se adaptează stadiului, cauzei și stării generale de sănătate a bolnavului. Pentru a preveni complicațiile escarelor de decubit, este esențial să identifici leziunile, să le tratezi rapid, maximizând șansele de vindecare, colaborând cu profesioniștii din domeniul sănătății, urmând cu rigurozitate planul de tratament recomandat de medici.

SURSĂ FOTO: Freepik.com

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rulouri Exterioare – Protectia Ideala Impotriva Soarelui si a Intemperiilor

Compactoarele Manuale: Un Instrument Esențial în Gestionarea Deșeurilor și a Materialelor