in

5 greșeli de evitat la aplicarea lacului pentru lemn

5 greșeli de evitat la aplicarea lacului pentru lemn

Lacul pentru lemn are deosebita calitate de a proteja împotriva factorilor de mediu și uzurii, înfrumusețând în același timp obiectul lăcuit. Cu toate acestea, în procesul aplicării poți face câteva greșeli care afectează aspectul impecabil dorit. Iată câteva dintre acestea:  

Alegerea unui lac nepotrivit

Există mai multe tipuri de lacuri pentru lemn și, pentru rezultate satisfăcătoare, trebuie să te asiguri că folosești unul adecvat obiectului pe care îl recondiționezi.

Ia în considerare locul unde vei așeza piesa din lemn după lăcuire. Mobilierul de grădină și alte piese din lemn pentru grădini și curți vor fi protejate de lacuri formulate special pentru exterior. Acestea oferă o bună rezistență la intemperii și raze UV, fiind în același timp suficient de elastice pentru a permite lemnului să lucreze în timp, fără a risca crăparea finisajului. Obiectele din lemn care vor sta la interior au nevoie de un lac cu o duritate mare, care le va oferi durabilitate în timp și rezistență la zgârieturi sau alți factori mecanici. 

Și stilul piesei de mobilier contează în această etapă. Obiectele rustice sau din lemn recuperat nu vor avea un aspect autentic dacă aplici un lac cu luciu oglindă. În cazul acesta este preferabil unul mat sau, dacă dorești, totuși, puțină strălucire, unul satinat. Lacurile foarte lucioase sunt mai potrivite pentru elementele de mobilier modern.

Nu în ultimul rând, pentru rezultate bune va trebui să optezi pentru produse de calitate superioară. Alege lacuri pentru lemn April91, ușor de aplicat, concepute să ofere protecție eficientă la UV și intemperii. Au un aspect deosebit, o bună acoperire și sunt disponibile într-o gamă variată, atât pentru interior, cât și pentru exterior. 

Șlefuirea incorectă a suportului

În cazul în care nu șlefuiești corect suportul, lacul aplicat poate să nu adere bine la lemn, să se cojească sau să prezinte imperfecțiuni.

Cele mai citite articole

Pentru rezultate bune, șlefuiește lemnul în două etape: prima dată folosește o hârtie abrazivă cu granulație medie, pentru a rupe fibrele mari, apoi una mai fină, pentru a netezi cât mai bine suprafața suportului. Fă mișcări în direcția fibrei de lemn și aplică o presiune egală, pentru a nu deteriora lemnul și a obține un finisaj egal. Obiectele precum instrumentele muzicale, bolurile sau tocătoarele și obiectele decorative vor beneficia de pe urma unei șlefuiri cu umectare, ceea ce presupune umezirea suprafeței și ștergerea excesului de apă înainte de utilizarea hârtiei abrazive. 

Nu aplici grund înainte de lăcuire

Poți obține un finisaj aspectuos pe lemn doar dacă aplici grundul potrivit după șlefuirea suportului. Acesta nu formează peliculă și pătrunde lemnul în profunzime, uniformizează suprafața, mărește aderența lacului și permite o șlefuire eficientă între straturi. Grundurile pentru exterior au proprietăți de protecție a lemnului împotriva carilor, insectelor, ciupercilor, mucegaiului și altor dăunători. 

Grundul nu trebuie aplicat într-un singur strat gros, deoarece acest lucru poate duce la formarea unor bășici sau crăpături pe suprafața lemnului. Este important să aplici două sau trei straturi subțiri și uniforme de grund, care să permită o aderență optimă a lacului și să nu afecteze aspectul final al suprafeței. Nu uita să șlefuiești fiecare strat de grund după ce se usucă, pentru a obține un finisaj de calitate. 

Verifică întotdeauna compatibilitatea dintre grund și lacul pe care urmează să-l aplici, fie pe baza informațiilor din fișele tehnice ale produselor, fie testându-le într-o zonă ascunsă a lemnului. 

Nu îndepărtezi praful

Praful este cel mai mare inamic al aspectului neted și plăcut al lemnului lăcuit. Acesta poate afecta finisajul lacului, creând o textură rugoasă. Praful este foarte dificil de eliminat după lăcuire și, de obicei, presupune o nouă serie de șlefuiri și aplicări. 

Lucrează într-un spațiu bine aerisit și îndepărtează întotdeauna praful după fiecare șlefuire folosind o cârpă. Scutur-o în altă încăpere sau afară, niciodată în apropierea obiectului pe care îl lăcuiești. Poți utiliza și aspiratorul sau o perie îngustă pentru zonele greu accesibile. 

Nu aștepți uscarea lacului

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când aplici lacul pe lemn este să grăbești procesul de uscare. Este important să respecți timpul de uscare recomandat de producător pentru lacul folosit, deoarece grăbirea acestui proces prin utilizarea uscătoarelor de păr, de exemplu, poate duce la un rezultat inestetic. 

Asigură-te că spațiul în care lucrezi este bine ventilat, dar fără curent puternic, pentru a evita vălurirea peliculei. O uscare uniformă este esențială pentru a obține un finisaj de înaltă calitate. Un alt lucru important este să aplici straturi subțiri și uniforme de lac pentru a evita uscarea rapidă și inegală a lacului. 


Respectând acești pași, vei obține un finisaj de calitate și durabil pentru proiectul tău de lăcuire a lemnului. Succes în aplicarea lacului și spor la treabă!

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sfaturi pentru închirierea unui spațiu de birou în București sau Timișoara

Cum să optimizezi performanța PC-ului tău pentru gaming: Sfaturi și trucuri