CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Gavril Moisa
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin Ţene 
  
“Zâmbetul clepsidrei” de Gavril Moisa 
  
Poetul, eseistul şi epigramistul Gavril Moisa este din nou în librării cu a şaptesprezecea carte, volum de poezii intitulat simptomatic “Zâmbetul clepsidrei “, apărut la Editura Napoca Nova, 2013. Volumul structurat în două cicluri: ”Femeia sufletului meu “ şi “Ferestrele iubirii “, este dedicat, ca un gest de nobleţe sufletească, soţiei sale la împlinirea unei frumoase vârste. 
  
Autorul acestui volum este membru Ligi Scriitorilor, ocupând funcţia de secretar general; membru al Uniunii Epigramiştilor din România, unul din directorii revistei “Agora literară “, oficios al Ligii Scriitorilor Români, vicepreşedinte al Cenaclului “Satiricon “ şi al Cenaclului “Artur Silvestri “ din cadrul Filialei Cluj al Ligii Scriitorilor. 
  
Având un titlu metaforic, excluzând faptul că zâmbetul e râs fără sunet exprimat prin destinderea buzelor, iar clepsidra este un instrument cu ajutorul căruia se măsura în trecut timpul după cantitatea de apă sau nisip scursă dintr-un recipient, înţelegem că poetul a dorit să spună că timpul chiar dacă a trecut rămâne mereu în faţa iubirii un veşnic surâs, optimist, “Dând nume ciudate iubirii/ Şi ochilor tăi/ Şi dimineţii. “(Zâmbetul clepsidrei ). 
  
Gavril Moisa este un sentimental rafinat, care transfigurează iubirea pentru jumătatea mitologică, femeia “cu chipul tău dumnezeiesc “, în reflecţie sentimental-lucidă unde sufletul vibrează ca un efect liric şi reflex psihologic. 
  
Mânuitor excelent al versului clasic, poetul, este sedus de himera clasicităţii, şi bine face, fiindcă iubirea se poate exprima numai prin “muzica “ interioară a versurilor, a rimei, ritmului, şi metaforei, comparaţie fără termenul de comparat, bine strunită în care s-a “turnat “ ingeniozitate şi sentiment: “ Nu sunt în marmură cioplit/ Sunt doar în cărţile nescrise,/ Iar pentru toţi ce m-aţi iubit/Am fost un vânzător de vise.”(Scrisoare ). 
  
Expresia barocă ascunde în spatele virtualităţii o percepţie duioasă cu alunecări spre o tristeţe a timpului ce trece:”Să-mi fie drumul luminat şi sferic/ Când voi păşi cu tine-n întuneric,/Să-mi spui că mă iubeşti, în şoapte,/ şi-am să te-aştept şi dincolo de moarte.“(Rugăndu-mă le cer ). Poetul este uneori şi şugubăţ strecurând glume ce înviorează versul.Epigramistul nu se dezminte:”Iubito, - au înflorit bagrinii!/ Te-aştept la fel ca înainte,/Ne vom înmiresma plămânii/ Şi-ţi jur că nu voi fi cuminte! “( Floare albă de bagrin). 
  
Uneori poetul are gustul pentru melancolia jucăuşă, cultivând în linia unor Regnier şi Laforgue, gesticulaţia studiată, retorismul şiret alături de modestie, propuse pentru a da farmec şi o ingenuitate superioară poemelor: “M-aş duce să mă cert cu lupii/În dimineţi crepusculare,/ Dar clipele, tot mai flămânde,/Îmi cer o altă provocare.//Noi, doi nebuni, ca două umbre/Cu măşti şi chipuri de strigoi,/Plutim, purtaţi de-aceleaşi vise,/Pe-alei străine fără noi.”( M-aş duce ). 
  
Teama, dorinţa, îmi aduc aminte de poezia “Zburătorul “ de Ion Eliade Rădulescu, fapt care ridică mecanica textului spre un sens mai înalt. 
  
Scenariul volumului e bine conturat dând impresia de o precizie a monturii lirice, iar poemul e încărcat de un halou misterios-romantic.Ca într-o pictură de Chirico, e sufficient ca în vidul realului să apară câteva detalii emblematice. Complicitatea poetului cu propriu-i discurs e disimulată până la a sugera impersonalitatea. Fire invizibile ţin însă riguros decorul în mână pentru a evita oscilaţia:” Mă joc cu candele aprinse,/Mă-mbrac în straiele de sfânt,/ Prin mănăstiri de îngeri părăsite,/Când vreau Dumnezeirea să o simt.“(Joc de iubire ). 
  
Gavril Moisa este un sentimental rafinat pentru faptul că transfigurează în chip superior şi controlat, reflecţia lucidă, candoarea şi iubirea. Ingenuitatea e mai degrabă un efect liric spontan împletit cu un reflex psihologic. Citind volumul acesta mi-am adus aminte de zicerea poetului german, Heinrich Heine care spunea:” Dragostea este o poveste străveche, care este întotdeauna nouă“ fapt ce ne-o dovedeşte poetul Gavril Moisa. 
  
La fraza scrisă de editoarea Voichiţa Pălăcean-Vereş de pe ultima copertă, care se încheie cu frumoasele cuvinte”iubirea face pământul să se învârtă “, mai adaug: a iubi o oră e ceva animalic, o zi e omenesc, o viaţă întreagă e ceva îngeresc, dar a iubi toată viaţa o singură fiinţă e ceva divin. Aceasta ne convinge poetul prin viaţa eternă a cărţii. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Gavril Moisa Zâmbetul clepsidrei / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1013, Anul III, 09 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!