Ochelarii de vedere au devenit un accesoriu indispensabil pentru mulți dintre noi. Tu știi cum să-i porți corect pentru a preveni deteriorarea lor sau eventualele disconforturi? Descoperă câteva sfaturi utile în acest sens în rândurile de mai jos.
1. Respecta indicațiile oftalmologului/ optometristului
Dacă este prima ta pereche de ochelari, cu siguranță ai primit indicații clare din partea optometristului cu privire la purtarea corectă a acestora. Aceste indicații ar trebui să acopere atât programul de purtare a ochelarilor de vedere (când și cât de mult trebuie să îi porți), cât și modul corect de utilizare a lor.
Respectă cu strictețe indicațiile primite – te vor ajuta nu doar să te obișnuiești mai repede cu ochelarii de vedere, ci și să îi îngrijești corect, pentru a le prelungi durata de viață și pentru a menține claritatea vederii.
Atenție! Ochelarii de vedere se poartă doar la recomandarea unui oftalmolog/optometrist, pe baza prescripției eliberate de acesta. Dacă suspectezi că ai putea avea nevoie de ochelari de vedere, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te programezi la un test pentru ochi gratuit în Constanța!
2. Folosește ambele mâini când îi pui sau îi scoți
Manipularea corectă a ochelarilor este esențială pentru a-i păstra în formă optimă și pentru a preveni deteriorarea lor. O metodă eficientă este să folosești ambele mâini atunci când îți pui sau îți scoți ochelarii. Acest lucru previne deformarea ramei, deoarece utilizarea unei singure mâini poate exercita o presiune inegală asupra ramei, ceea ce ar putea duce la îndoirea sau ruperea acesteia.
De asemenea, folosirea ambelor mâini pentru a pune sau a scoate ochelarii ajută la protejarea lentilelor. Lentilele de ochelari pot fi zgâriate sau deteriorate dacă sunt manipulate necorespunzător sau cu o singură mână. Atunci când folosești ambele mâini, te asiguri că ochelarii sunt manipulați cu delicatețe, evitând astfel contactul direct al degetelor cu lentilele. Acest lucru reduce riscul de a zgâria sau deteriora lentilele.
3. Nu-i ține în vârful capului
Purtarea ochelarilor de vedere pe vârful capului este o practică destul comună, dar care nu este deloc recomandată, deoarece poate duce la deteriorarea acestora și la lărgirea ramelor, ceea ce va face ca ochelarii să nu se mai potrivească așa cum ar trebui pe față. De asemenea, purtarea ochelarilor pe vârful capului poate duce la zgârierea lentilelor.
Cele mai citite articole
Sunt consecințe pe care cu siguranță nu ți le dorești, mai ales dacă nu a trecut prea mult timp de când i-ai achiziționat din magazinul de ochelari Lensa Constanța TOM Shopping.
Dacă nu ai nevoie de ei pe moment, depozitează-i corespunzător, într-un toc sau pe o suprafață plană, tare, având grijă ca lentilele să nu intre în contact cu diverse substanțe sau alte obiecte care le-ar putea deteriora.
4. Nu-i expune la temperaturi extreme
Căldura excesivă sau frigul intens pot avea un impact considerabil asupra ochelarilor de vedere, putând genera probleme mai mult sau mai puțin severe, ce includ deformarea ramei ochelarilor, dar și deteriorarea lentilelor.
Pentru a evita aceste probleme, evită să lași ochelarii în mașină în zilele toride de vară sau în cele extrem de reci de iarnă. Nu expune ochelarii direct la soare pentru perioade îndelungate și evită să îi folosești în condiții extreme.
5. Asigură-te că nu sunt prea largi sau prea strâmți
Importanța unei potriviri perfecte când vine vorba de rama ochelarilor nu poate fi subestimată. Rama ochelarilor trebuie să se muleze confortabil pe fața ta, fără a fi prea strâmtă sau prea largă.
Ochelarii care sunt prea lați vor aluneca de pe nas, ceea ce poate fi nu doar enervant, ci și periculos dacă se întâmplă în momente nepotrivite. Pe de altă parte, ochelarii cu ramă prea strâmtă pot cauza dureri de cap și disconfort, deoarece pot pune presiune pe tâmple și pe nas.
Prezintă-te periodic la un optician sau optometrist pentru reajustarea acestora și pentru a te asigura că ți se potrivesc perfect.
Purtarea corectă a ochelarilor de vedere este crucială pentru confortul vizual și pentru prevenirea unor potențiale probleme de sănătate. Respectă deci indicațiilor oferite de specialiști și ține cont și de celelalte sfaturi menționate mai sus.