in

3 cele mai frecvente boli de piele la pisici

Trecând în revistă cele mai comune probleme dermatologice ale pisicilor, vei descoperi în rândurile următoare trei afecțiuni frecvente: infecțiile fungice, dermatita alergică și acarienii. Vom descrie simptomele acestora, cum să le identifici și care sunt cele mai eficiente metode de tratament. Înțelegerea acestor aspecte te va ajuta să îți menții micul companion într-o stare de sănătate optimă.

Infecțiile fungice la pisici

Infecțiile fungice la pisici reprezintă o problemă de sănătate destul de comună și pot fi cauzate de o varietate de fungi. Unul dintre cei mai comuni este Microsporum canis, care provoacă dermatofitoza. Aceste infecții pot apărea atunci când sistemul imunitar al pisicii este slăbit sau când aceasta vine în contact cu un animal infectat. De asemenea, exemplarele cu păr lung sau cele care trăiesc în condiții de igienă precare sunt mai predispuse la infecții fungice precum pecinginea pisicilor [1].

Simptomele infecțiilor fungice pot varia în funcție de tipul de fungi și de severitatea infecției. Cele mai frecvente semne includ modificări ale pielii, cum ar fi roșeața, mâncărimea și căderea părului în anumite zone. De asemenea, pot apărea cruste pe piele sau leziuni care nu se vindecă. Dacă observi aceste simptome la pisica ta, este esențial să o duci la veterinar pentru un diagnostic corect.

Diagnosticarea unei infecții fungice se face de obicei prin examinarea fizică a pisicii și prin analiza probelor de piele sau păr sub microscop. În unele cazuri, medicul veterinar poate solicita și efectuarea unor teste de cultură pentru fungi. Acesta este un proces destul de complex, care presupune creșterea fungilor în laborator pentru a determina exact ce tip de infecție are pisica [2]. 

Tratamentul pentru infecțiile fungice la pisici poate presupune utilizarea de medicamente antifungice, șampoane medicale sau alte tratamente topice. În funcție de severitatea infecției, poate fi necesar un tratament pe termen lung. Este important să urmezi întocmai instrucțiunile medicului veterinar pentru a asigura vindecarea completă a pisicii [3].

Prevenirea infecțiilor fungice implică menținerea unei igiene adecvate a pisicii și a locuinței. Acest lucru include curățarea regulată a literei, spălarea și perierea pisicii și evitarea contactului cu animalele infectate. De asemenea, este important să asiguri o alimentație echilibrată și sănătoasă pentru pisica ta, care să-i mențină sistemul imunitar puternic.

Dermatita alergică la pisici

Dermatita alergică la pisici este o afecțiune de piele frecventă și poate produce disconfort semnificativ pentru animalul de companie. Pisicile cu dermatită alergică pot prezenta simptome variate, printre care mâncărime intensă, piele roșie, inflamată sau iritată, pierderea părului, leziuni sau răni pe piele. De asemenea, comportamentul lor poate deveni anxios sau agitat.

Factorii care pot declanșa dermatita alergică la pisici sunt numeroși. Aceștia pot include unele tratamente împotriva puricilor, polenul, mucegaiurile, anumite alimente și anumite materiale din mediul înconjurător al pisicii, cum ar fi covoarele sau lenjeria de pat. În funcție de factorul declanșator, pisica poate prezenta simptome sezoniere sau persistente [4].

Diagnosticarea dermatitei alergică la pisici se realizează prin examinarea fizică, istoricul medical, testele de piele și de sânge. Uneori, poate fi necesară aplicarea unei diete speciale de eliminare pentru a stabili dacă o anumită hrană este cauza alergiei.

Tratamentul pentru dermatita alergică la pisici implică de obicei identificarea și eliminarea factorului declanșator. Medicamentele pot fi administrate pentru a controla inflamația și mâncărimea, iar menținerea unei diete sănătoase și a unui mediu de viață curat poate preveni exacerbarea simptomelor. În unele cazuri, pot fi recomandate imunoterapia sau alte terapii alternative. Administrarea de vitamine pentru pisici se poate impune, mai ales în situațiile în care pisica acceptă cu greu dietele veterinare [2].

Cum să identifici și să tratezi acarienii la pisici

Identificarea acarienilor la pisici este esențială pentru a putea trata corespunzător problema. Proprietarii de pisici ar trebui să fie foarte atenți la anumite semne care pot indica prezența acestor paraziți. Acestea pot include mâncărime intensă, pierderea părului, leziuni ale pielii și o secreție neagră în urechi. De asemenea, comportamentul pisicii poate oferi indicii importante: dacă animalul este agitat sau dacă își scarpină sau își scutură capul frecvent, ar putea fi vorba despre o infecție cu acarieni.

Dacă suspectezi prezența acarienilor, este esențial să duci pisica la veterinar cât mai curând posibil. Medicul va examina pisica și va lua o probă de la nivelul pielii pentru a confirma prezența acarienilor. Unele infecții pot fi diagnosticate prin simpla observare, în timp ce altele pot necesita teste de laborator pentru a confirma diagnosticul [1].

Tratamentul poate varia în funcție de tipul de acarieni și de severitatea infecției. Tratamentele comune includ medicamente topice, șampoane medicale, soluții de curățare a urechilor și uneori, medicamente sistemice. Un tratament adecvat poate duce la dispariția simptomelor în aproximativ 4-6 săptămâni [3].

Ultimul pas constă în prevenirea viitoarelor infecții. Acesta poate include curățarea regulată a urechilor pisicii, evitarea contactului cu alte animale infectate și folosirea de produse preventive recomandate de medicul veterinar. Este important de menționat că un mediu curat și bine întreținut poate reduce semnificativ riscul de infecție cu acarieni.

Bolile dermatologice sunt relativ frecvente la pisici, cauzele lor putând fi destul de variate, iar tratamentul depinzând de etiologie. Este important să urmărești eventualele simptome ale unei infecții dermatologice și să apelezi la ajutorul medicului veterinar în cazul identificării acestora.

Cele mai citite articole

Surse

1. “Common Cat Skin Conditions.” Www.petmd.comwww.petmd.com/cat/conditions/skin/common-cat-skin-conditions, accesat la 13.12.2023;

2. “Common Skin Problems in Cats.” Www.aspcapetinsurance.comwww.aspcapetinsurance.com/resources/common-skin-problems-in-cats/, accesat la 13.12.2023;

3. “Feline Skin Diseases.” Cornell University College of Veterinary Medicine, 3 May 2019, www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/feline-skin-diseases, accesat la 13.12.2023;

4. “Skin Problems in Cats.” WebMDwww.webmd.com/pets/cats/ss/slideshow-skin-problems-in-cats, accesat la 13.12.2023.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top 15 Cadouri Elegante pentru Femeile de Succes în Carieră

Ai nevoie de bani urgent? Casa de amanet TEZAUR are soluția perfectă!