in

5 semne și simptome ale cancerului de colon la bărbați

Cancerul de colon este o afecțiune gravă în care celulele maligne se formează în țesutul colonului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la nivel mondial și a doua cauză principală de deces prin cancer. Apare, de obicei, după vârsta de 50 de ani și poate afecta atât femeile, cât și bărbații, dar numărul cazurilor tinde să fie mai ridicat în rândul celor din urmă. În stadiile inițiale, este adesea asimptomatic, ceea ce poate întârzia diagnosticarea sa. Chiar și atunci când provoacă simptome, acestea pot fi atribuite multor altor cauze.[1] Care sunt totuși posibilele semne și simptome ale cancerului de colon la bărbați vei descoperi în rândurile de mai jos. 

1. Modificări ale tranzitului intestinal

Modificările tranzitului intestinal reprezintă unul dintre cele mai importante semne ale cancerului de colon. Acestea se referă la orice schimbare notabilă în frecvența scaunului, consistența acestuia sau apariția altor modificări neobișnuite în tranzitul intestinal. Pot să apară constipația sau diareea ori cele două pot alterna.[1][2]

2. Scaun cu sânge

Scaunul cu sânge este un simptom care poate ridica multe semne de întrebare și poate fi alarmant pentru orice persoană. Prezența sângelui în scaun poate fi un semn al cancerului de colon, dar poate fi, de asemenea, un indicator al altor afecțiuni, cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale.[2] Indiferent de cauza apariției sângelui în scaun, este necesar un control medical pentru diagnosticare. Doar un medic specialist poate determina cauza exactă a sângerării și poate recomanda tratamentul adecvat.

3. Balonare și dureri sau crampe abdominale

Balonarea și durerile sau crampele abdominale sunt simptome neplăcute, dar destul de frecvent întâlnite. Dacă apar ocazional, nu reprezintă neapărat un semn de alarmă. Dacă însă persistă sau apar frecvent, pot indica o problemă de sănătate la nivelul tractului digestiv. Pot fi un semn al cancerului de colon sau al unei alte afecțiuni digestive. Prin urmare, este esențial să se consulte un medic pentru o evaluare corectă și un diagnostic adecvat.[2]

4. Pierdere în greutate inexplicabilă

Cele mai citite articole

Pierderea în greutate inexplicabilă se referă la o scădere semnificativă a masei corporale, care nu poate fi explicată prin schimbările obișnuite în greutate, cum ar fi o dietă sau un program de exerciții fizice. Cauza o poate reprezenta cancerul de colon sau o altă afecțiune. Dacă ai slăbit brusc în ultima perioadă, fără să depui vreun efort în acest sens, este indicat să te adresezi unui medic pentru a afla care este explicație pentru această pierdere în greutate.[2]

5. Senzație de defecare incompletă 

Senzația de defecare incompletă, cunoscută și sub denumirea de tenesme rectale, poate reprezenta și ea un simptom al cancerului de colon. În același timp, poate avea drept cauză constipația, sindromul intestinului iritabil, hemoroizii sau alte afecțiuni gastrointestinale. Este important să nu subestimăm importanța acestui simptom și să consultăm un medic pentru a descoperi cauza exactă.[2]

Dacă ai observat apariția oricărora dintre simptomele menționate mai sus, este important să te adresezi unui specialist pentru identificarea cauzei acestora. Este posibil să nu fie vorba de o problemă gravă, dar ele pot reprezenta un semn al cancerului de colon ori al altor afecțiuni și este necesar să se stabilească exact ce a adus la apariția lor. Chiar și în lipsa unor simptome, este indicat să te prezinți la controale medicale periodice, în special dacă prezinți factori de risc pentru cancer de colon (ex: vârsta peste 50 de ani, istoric familial, stil de viață nesănătos etc.)[1]: screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție și, în același timp, permite depistarea la timp a acestei boli.  

Bibliografie: 

  1. „Colorectal Cancer”, World Health Organization, 11 July 2023, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/colorectal-cancer. Accessed 6 Oct. 2023.
  2. Johnson, Jon. „Signs and Symptoms of Colon Cancer in Men”, Medical News Today, 5 Apr. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324880. Accessed 6 Oct. 2023.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Iustin Paraschiv și La Provincia: Angajamentul nostru continuu în producție ne poziționează printre liderii industriei din România!

Află totul despre supravegherea video