in

Depunerea online a declarațiilor de mediu – Ce avantaje obțin agenții economici?

Aplicația AFM-online este un serviciu pus la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu, prin care întreaga operațiune de depunere a declarațiilor este eficientizată. În poziția de contribuabili la fondul de mediu se regăsesc toți agenții economici care efectuează activități de import, producție sau achiziții intracomunitare. 

Ei au de întocmit și de depus aceste declarații de mediu lunar sau trimestrial (termenul limită fiind data de 25 ale lunii – pentru luna/trimestrul anterior), cu sumele de plată aferente. Bineînțeles, aceste declarații sunt efectuate și depuse în funcție de activitatea pe care o desfășoară agenții economici.

Prin intermediul acestei măsuri obligatorii, aceste societăți economice sunt încurajate să își asume răspunderea pentru efectele negative generate mediului, acordând totodată mai multă importanță prevenției.

De reținut faptul că acest fond pentru mediu s-a format în baza principiilor generale “responsabilitatea producătorului” și  “poluatorul plătește” fiind reglementat prin Ordonanța 196/2005

Înscrierea în aplicația AFM-online – Primul pas pentru depunerea online a declarațiilor de mediu

Pe fondul noilor prevederi, pentru intocmirea si transmiterea online a acestor declaratii fond mediu, operatorii economici trebuie să se înscrie în sistemul electronic al Administrației Fondului pentru Mediu în vederea obținerii unui cont cu certificat digital. 

Cele mai citite articole

Pentru înrolarea în aplicație, operatorul economic trebuie să efectueze următoarea procedură:

  • Accesarea formularului regăsit pe site-ul oficial AFM și completarea unor informații legate de societate, deținătorul semnăturii electronice calificate și contul bancar pe care îl folosește;
  • Descărcarea cererii de înrolare, aceasta fiind semnată digital de către deținătorul semnăturii sau de către cel împuternicit prin act notarial și care deține semnătura electronică;
  • Încărcarea cererii în sistem și transmiterea formularului către instituție pentru decizia de înscriere.

În urma acestor pași, agentul economic va primi în scurt timp un email pe una dintre adresele comunicate în formular cu privire la decizia înrolării în aplicație.

Agenții economici aflați în poziția de contribuabil la fondul de mediu trebuie să aibă la cunoștință faptul că înrolarea în aplicație se realizează o singură dată. De asemenea, dacă societatea are mai mulți reprezentanți legali, în această situație se impune obținerea unei aprobări din partea Administrației Fondului pentru Mediu privind înscrierea în aplicație.

Prin urmare, autentificarea în sistemul electronic în vederea realizării și transmiterii declarațiilor de mediu se realizează doar prin intermediul acelui certificat digital, acordat de un furnizor de servicii de încredere calificat.

Care sunt beneficiile utilizării aplicației AFM-online?

Comparativ cu modalitatea convențională de depunere în mod fizic, transmiterea online a declarațiilor AFM furnizează câteva avantaje incontestabile, mai precis:

  • Înregistrarea imediată a operațiunii, în urma obținerii contului cu certificat digital;
  • Transmiterea declarațiilor în orice moment al zilei (comparativ cu varianta fizică de depunere, transmiterea online nu este limitată de programul de lucru al instituției);
  • Procesul de depunere online este eficientizat, timpul alocat fiind unul redus, față de metoda fizică de depunere la sediu.

În plus, sistemul electronic furnizează contribuabililor unele facilități privind operațiunile efectuate. Printre acestea menționăm:

  • Vizualizarea istoricului privind declarațiile transmise și a plăților efectuate;
  • Posibilitatea accesării imediate a unor documente informative, oferite de instituție;
  • Verificarea confirmării declarațiilor transmise etc.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Şase elemente centrale într-o sală de conferinţe

Cum să alegi mânerele de uși potrivite