Fiecare ortodont, din toata varietatea de aparate ortodontice le alege pe cele care, in opinia sa, sunt cele mai eficiente, confortabile pentru pacienti si dau rezultate stabile intr-o perioada mai scurta de tratament. Muscatura distala se caracterizeaza printr-o pozitie posterioara pronuntata a maxilarului inferior.
Uneori, aceasta situatie se datoreaza subdezvoltarii sau cresterii excesive a maxilarului superior. In exterior, acest lucru se manifesta chiar si in liniile profilului pacientului – barbia este mica, are o fosa labiala adanca, iar falcile arata disproportionat. Pentru a corecta o astfel de anomalie a muscaturii, este nevoie de un aparat ortodontic.
Aparatul dentar restrange cresterea maxilarului superior, ajusteaza pozitia si dimensiunea maxilarului inferior, reconstruieste activitatea articulatiei temporomandibulare si a muschilor sistemului dentoalveolar. Sub influenta dispozitivului, maxilarul inferior ia pozitia necesara.
Cu expunere constanta, dispozitivul duce la faptul ca ligamentele sunt intinse, muschii se obisnuiesc sa lucreze intr-un mod nou, care corespunde pozitiei corecte a maxilarelor. Conform metodei de fixare, toate dispozitivele pot fi detasabile si nedemontabile.
Aparat ortodontic detasabil
Aparatele ortodontice detasabile sunt structuri care pot fi indepartate din cavitatea bucala fara a le incalca integritatea. Sunt folosite pentru tratarea pacientilor de orice varsta si pot fi simple sau duble. Aparatele ortodontice detasabile sunt cele mai solicitate de pacienti.
Aceste structuri sunt eficiente pentru rezolvarea unor probleme simple, de exemplu, corectarea pozitiei unuia sau a doi dinti, inchiderea golului dintre dintii centrali etc. Pe langa aparatul dentar, pentru anumite indicatii medicale atat pentru adulti cat si pentru copii, ortodontii prescriu tratament cu aparate ortodontice fixe – diverse suruburi, sisteme telescopice, dispozitive de retentie. Un grup separat include aparate ortodontice extra orale, care cel mai adesea sunt prescrise pentru a corecta intensitatea si directia cresterii maxilarului la copii si adolescenti.
Dispozitivele de retentie sunt necesare pentru a mentine rezultatul obtinut al tratamentului ortodontic. Ele pot fi detasabile si nedemontabile. Dispozitivele detasabile includ dispozitive cu placi cu arc, aparatoare de gura si dispozitive de retinere cu doua falci.
Dispozitivul fix este un arc care se ataseaza de dinti cu ajutorul unui material compozit si ii tine. Aparatele lamelare sunt adesea folosite pentru tratamentul ortodontic timpuriu la copii. Parintii ar trebui sa stie ca este mai usor, mai rapid si mai putin costisitor sa corectezi muscatura copilului la o varsta frageda. Pentru a se obisnui cu dispozitivul, aspectul structurii este foarte important.
Micii pacienti isi aleg culoarea si designul cu mare placere, dar daca dispozitivul contine si un design preferat, atunci acela devine in general un decor preferat. Un aparat ortodontic da forma corecta a maxilarului, normalizeaza procesul de mestecat, elimina dintii strambi si ajuta la corectarea malocluziei. Scopul tratamentului ortodontic nu este doar ameliorarea esteticii, ci si normalizarea functionarii dentitiei. Utilizarea unui aparat ortodontic modern ajuta la obtinerea rezultatului dorit.