in

7 minerale vitale pentru sănătate și ce trebuie să știi despre ele

Alături de vitamine, proteine, carbohidrați și grăsimi, funcționarea normală a organismului necesită un aport continuu și echilibrat de minerale. Acestea se găsesc în sânge, oase, țesuturi și în fiecare celulă vie. Toate mineralele au rol antioxidant și acționează ca un scut protector împotriva inflamațiilor, prevenind apariția unor boli. 

Antidepresiv natural 

Organismul uman are nevoie de circa 400 mg de magneziu zilnic, pentru menținerea echilibrului organic, fiind vital pentru sinteza proteinelor cu rol în gestionarea nivelului de glucoză din sânge și pentru reglarea ritmului cardiac. Este recunoscut ca fiind un stimulent și un revitalizant al celulei nervoase, oferind protecție împotriva stresului.

Prezent în mod natural în toate alimentele, preponderent în fructele și legumele verzi, acest mineral intervine în circa 300 de reacții chimice care au loc în organism. În plus, este unul dintre electroliții principali care mențin nivelul de hidratare celulară, sănătatea musculară și osoasă, fiind considerat și un veritabil antidepresiv natural. 

Parte a hemoglobinei

Respirația celulară este posibilă datorită atomilor de fier din celulele roșii ale sângelui. Fierul este elementul mineral constitutiv al hemoglobinei, iar capacitatea acestuia de „a prinde” și de a transporta gaze, respectiv oxigen și dioxid de carbon, face posibilă viața. De nivelul fierului din organism depinde dezvoltarea și funcționarea normală a tuturor celorlalte funcții ale organismului, urmare a rolului pe care-l are în creșterea și multiplicarea celulară și în sinteza unor hormoni. 

Alimentele de origine animală, legumele cu frunze verzi și unele fructe asigură doza zilnică necesară de fier, care variază în funcție de sex și vârstă. 

Oase sănătoase

Mineral de importanță majoră pentru sănătatea sistemului osos și muscular și pentru funcționarea inimii, calciul este unul dintre mineralele cu funcții vitale. Necesarul zilnic variază odată cu vârsta, iar media este aproximativ un gram pe zi. 

Cea mai mare parte a calciului este stocată în oase. O mică parte este liberă și intervine în realizarea echilibrului acido-bazic și în reglarea ritmului cardiac. Lactatele sunt principala sursă de calciu, dar este conținut în multe sucuri de fructe, în legumele verzi și în înlocuitorii de lapte din soia și migdale.

Esențial tiroidei

Funcționarea normală a tiroidei, glandă care intervine în controlul întregului sistem endocrin, depinde de aportul zilnic de iod. Activitatea tiroidei influențează direct sănătatea osoasă, funcția aparatului reproducător și echilibrul glucidic. 

Cele mai citite articole

Deficitul de iod produce tulburări severe, care au impact negativ și ireversibil asupra sănătății. Din fericire, iodul este prezent în cantități generoase în alimentele de origine animală, inclusiv în lactate, ouă și pește și în oleaginoase (nuci, alune), iar necesarul zilnic este completat prin consumul rațional de sare iodată. 

Mineralul inteligenței

Deși nu influențează direct valoarea IQ-ului, fosforul este unul dintre mineralele cu rol determinant în sănătatea celulară, inclusiv cea neuronală. În plus, menține oasele puternice, intervine în procesele de generare a energiei celulare și contribuie la filtrarea reziduurilor la nivelul rinichilor. De prezența fosforului în organism depind asimilarea iodului, a magneziului și sintetizarea corectă a ADN-ului. 

Peștele și organele sunt cele mai bune surse de fosfor, dar cantități mici se găsesc în toate rădăcinoasele și în majoritatea fructelor. 

Electrolit principal 

Principalul mineral ce reglează tensiunea arterială este potasiul. Alături de acesta, intervin și calciul, magneziul și sodiul, dar potasiul rămâne cel mai important. Acesta contribuie și la păstrarea apei în organism și are un rol definitoriu în transmiterea impulsurilor nervoase de la un neuron la altul. Nu în ultimul rând, reglează ritmul cardiac, în parteneriat cu sodiul și magneziul, și intervine în procesele de digestie. 

Doza zilnică de potasiu este acoperită de alimentele uzuale, fiind prezent în cantități importante în legumele verzi, citrice și rădăcinoase. 

Controlul imunității

Suport al sistemului imunitar, zincul se găsește în fiecare celulă și intervine în multiplicarea ADN-ului și în sinteza de proteine. Are rol important în generarea senzațiilor olfactive și gustative și menține sănătatea pielii, a unghiilor și a părului.  

Prezent într-o mare varietate de alimente, doza zilnică necesară organismului variază în funcție de vârstă și sex. 

O dietă echilibrată și variată poate acoperi tot necesarul de minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa în parametri fizici și psihici normali. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Scris de admin

La ce să fii atent dacă începi să te joci la păcănele. Cum să fii precaut și să te joci responsabil

Cum pot afla dacă cineva mă spionează cu un dispozitiv ascuns