CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  CUVÂNTUL ŞI PÂINEA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CUVÂNTUL ŞI PÂINEA  
 
Joi, 03.12.2015, la CENTRUL JUDEȚEAN DE RESURSE ȘI ASISTENȚĂ EDUCAȚIONALĂ, TIMIȘOARA, a avut loc ÎNTÂLNIREA CULTURAL-LITERARĂ în cadrul proiectului „GUSTURILE DUNĂRII: PÂINEA, VINUL ŞI ALTE PLANTE“  
 
Profesoara Doina Drăgan, preşedinta LSFTB, în cadrul cuvântului de deschidere a urat bun venit celor prezenţi după care a invitat pe Carmen Stadelhofer, profesor universitar, Ulm, Germania, preşedinte DANET să spună câteva cuvinte despre noul proiect.  
 
Profesor universitar Carmen Stadelhofer a prezentat iniţial Asociaţia Internaţională DANET după care a vorbit despre proiectul internaţional „Dunărea dorită“ unde s-au implicat toate ţările dunărene, aducând mulţumiri celor ce au participat la acest proiect şi a prezentat noul proiect „Gusturile Dunării: pâine, vin şi plante “. Cuvântul doamnei Carmen Stadelhofer a fost tradus în limba română de Ana Zlibuţ, prim vice-preşedinte LSFTB, secretar general DANET.  
 
Profesor Doina Drăgan a mulţumit şi ea partenerilor care s-au implicat în proiectul „Dunărea dorită“ după care a prezentat ordinea de zi a Întâlnirii cultural-literare, prezentarea Antologiei literar-artistice „Gustul pâinii“ de către autorul ei, profesor Ana-Cristina Popescu, lansarea volumului „Fluviul cu mai multe nume - Dunărea“, autor profesor Ionel Cionchin, un program artistic realizat de membrii LSFTB şi invitaţi.  
 
Prezentarea antologiei „Gustul pâinii“ a urmat după o scurtă privire în trecut spre rădăcinile care au ajutat la înălţarea copacului din care astăzi se pot culege şi gusta fructe. Totul a început în 2007, cu o revistă, o Foaie de creaţie literară Muguraşii, trimestrială care până în 2009 a adunat 9 numere şi în care au fost publicate creaţiile literare ale elevilor. Antologia „Îndrăgostiţi de poezie“, autor Ana-Cristina Popescu, a adunat în paginile ei cele nouă numere a revistei Muguraşii ce a avut ca simbol o ramură înflorită de magnolie. Antologia Colaj, autor Ana-Cristina Popescu, a urmat antologiei „Îndrăgostiţi de poezie“ tipărită în 2014 şi a însumat creaţiile elevilor adunate în perioada 2010-2014. La începutul anului 2015, în ianuarie, antologia „Micuţii scriitori din Banatul Montan“, autor Ana-Cristina Popescu, a urmat misiunea celorlalte antologii de a publica creaţiile elevilor spre a descoperii tinere talente şi a deschide sufletul copiilor spre arta cuvântului. La finalul anului 2015 antologia „Gustul pâinii“ făcută în cadrul proiectului european Gusturile Dunării: pâine, vin şi plante“ a adunat nu doar creaţiile elevilor aşa cum s-a stabilit iniţila, ci şi creaţiile scriitorilor, juranaliştilor şi profesorilor din diferite colţuri ale ţării. Tema antologiei după cum spune şi titlulna fost pâinea.  
 
Pâinea este un aliment de bază al omului, preparat dintr-un aluat de făină de grâu sau alte cereale precum secara, cu alte cuvinte este hrană trupească, dar pâinea poate reprezenta şi spiritualul. Cuvântul este pâinea sufletului. El a fost modelat în acestă antologie de scriitori, jurnalişti, profesori şi elevi. Toţi colaboratorii care şi-au unit creaţiile în acestă antologie: scriitori, jurnalişti şi profesori din toată ţara şi bineînţeles elevii s-au împărtăşit din pâine, au gustat-o după cum spune titlul „Gustul pâinii“.  
 
Scriitoarea Ana Zlibuţ a făcut prefaţa volumului în limba română şi limba engleză, precizând că antologia „s-a concretizat în urma întâlnirii literare a Ligii Scriitorilor Filiala Timişoara Banat din octombrie 2015, unde s-a discutat despre noul proiect „Tastes of Danube. Bread, Wine and Herbs“/ „Gusturile Dunării. Pâine, Vin şi Plante”, iniţiat de Carmen Stadelhofer, preşedinte Danube-Networkers for Europe (DANET) e.V. Decizia autoarei de a realiza această carte, a fost luată cu promptitudine la încheierea întâlnirii literare, urmând ca elevii dânsei să contribuie la realizarea proiectului cu creaţiile lor literare. Ulterior, Ana-Cristina Popescu a inclus şi realizările literare, referitoare la subiectul gustul pâinii, ale scriitorilor şi profesorilor din diferite zone ale ţării.“  
 
În argumentul volumului s-a arătat că „Dacă omul ar obosi şi nu ar mai semăna grâul, s-ar lovi de absenţa pâinii, a hranei ce-i asigură existenţa. Dacă dascălul nu ar semăna cuvântul roditor în sufletul elevului, pentru ca acesta să iubească învăţătura, pâinea înţelepciunii s-ar usca, ar fi asemenea spicului sec a cărui bob a fost ars de focul deşertului unei vieţi zadarnice. Poezie, proză, eseu, dramaturgie sub chipul pâinii şi-au deschis petalele în această culegere de creaţie literară, aşteptând răbdătoare cititorul să guste miezul cald, să-i simtă energia divină, să observe că lucrurile mari ce vor birui timpul încep din fragedă copilărie, cu fiecare pas făcut prin lumea scheletică a literelor ce se înlănţuiesc în silabe şi cuvinte făcând scară spre cer. Lucrurile adevărate cresc treptat asemenea aluatului ce aşteaptă să fie lămurit în focul cuptorului pentru a lua forma finală, forma împlinirii, forma pâinii. Sufletul omului este casa roadelor, casa pâinii. Cu cât este mai frumos şi mai înţelept, pâinea este mai bună. Truda sufletului îşi are oglinda în chipul pâinii ce lasă în urma sa.“  
 
Argumentul volumului a fost tradus în limba engleză de profesor Manuela Procoian Dănescu.  
 
Sunt menţionate în antologie câteva date despre activitatea literar-artistică a autorului antologiei urmate de câteva creaţii ale autorului având ca temă pâinea. În poezia Pâinea de acasă se aminteşte despre tradiţionala pâine în ţest. În eseul Gustând din pâine totul porneşte de la relatarea unei întâmplări în care un om sărac a cerut o bucată de pâine după care se prezintă pâinea ca simbol în literatură, mitologie, folclor, religie, istorie. Piesa de teatru Viaţa ca o pâine caldă arată că totul în viaţă se dobândeşte cu răbdare şi multă muncă, iar pâinea poate să fie perfecţiunea, pentru că a fost făcută cu răbdare şi trudă.  
 
Prima parte a antologiei „Din creaţiile colaboratorilor“ se deschide cu un „Cuvânt înainte – Ora de pâine“ făcut de scriitorului şi jurnalistului Adrian Crânganu, redactor şef la ziarul „Caraş Severinul în şapte zile“ urmat de „Câteva cuvinte de început“ şi creaţii ale scriitorului Ion Turnea „Prin muncă şi dăruire omul poate gusta dulceaţa pâinii“, „Libertate, responsabilitate, dreptul la o pâine“, „Prin ascultare şi educaţie te poţi bucura de o pâine la maturitate “, „Cercul“. Fiecare creaţie a fost plină de învăţături.  
 
Cuvintele de început a fost urmat de materialul scriitoarei prof. Doina Drăgan, preşedintele LSFTB „Secvenţe-amintiri din diferite etape ale vieţii“, un material în care a vorbit despre pâine, colaci, anafură şi toate preparatele care se fac în cuptor din făină de grâu.  
 
Urmează în antologie creaţiile scriitorilor din Baia Mare, Maramureş. Scriitorul şi jurnalistul din Baia Mare Maramureş, Romeo Ioan Roşiianu, director ECREATOR, ce promovează o literatură de calitate prin Prieteniile Literare ce le face între oraşele cele mai importante din ţară a vorbit despre „Scrisoare despre pâinea de pe masa bunicii“. Alexa Gavril Bâle, membru în USR, Baia Mare – Maramureş a scris un eseu Amintiri despe pâine.  
 
Valentin Busuioc, USR, Bucureşti, a vorbit despre pâine ca despre o taină în versurile poeziilor sale.  
 
Preotul Romulus Frîncu, colaborator al Ziarului Caraş Severinul în 7 zile a scris eseul „Hristos, Pâinea cea vie“. Imaginile ce au însoţit eseul au fost făcute în timpul Proscomidiei care se săvârşeşte de către preot, în partea din stânga a altarului, în poscomidiar, prin scoaterea Sfântului Agneţ şi părticelelor pentru Fecioara Maria, sfinţi, îngeri, vii şi morţi pentru a se împărtăşi cu pâinea cea vie în timpul Sfintei Liturghii.  
 
Gabriela Dagmar Preda, autoare a două volume personale, a scris „Poveştile Anei – Două pâini şi un covrig, vă rog; Brutăria dragostei“. Când revista Muguraşii şi-a deschis filele, Gabriela a fost în cls a V-a. Acum este studentă în anul al II-lea. Ea este dovada că munca la antologiile publicate iniţial nu a fost o muncă zadarnică. În aceste antologii au publicat toţi elevii care au arătat dragoste faţă de cuvânt.  
 
Adrian Popescu a publicat un fragment dintr-o proză scurtă „Spicul armoniei“  
 
Morile de la Rudăria (Eftimie Murgu), material scris de profesoara Simona Petronela Mîţu prezintă un loc unic în ţată şi în lume în care se macină cereale rudimentar, pe piatră de moară, cu ajutorul apei. Aşadar, în Rudăria situată pe Valea Almăjului, jud Caraş Severin se află un complex de mori de apă.  
 
Începând cu pagina 48 a antologiei pot să fie lecturate materialele scriitorilor din LSFTB: Maria Ieva „Când amintirile revin“ „Aceeaşi pâine“ „Pendul în lumea nouă“, Andruşa Vătuiu „Două pâini“, Ionel Cionchin „Pâinea“, Ioan Vasile Indricău „Pâine albă / Pâine neagră“, Lucia Elena Popa „Pâinea noastră cea de toate zilele“, Ana Ghiaur „Pâinea la români“, Florica Bruţiu „Pâinea bunicii“.  
 
Partea a doua „Din creaţiile elevilor“ cuprinde creaţii ale elevilor de la Şcoala Gimnazială Nr. 3, Oţelu Roşu, Şcoala Gimnazială Steierdorf, Anina, Liceul Bănăţean Oţelu Roşu şi Liceul Albert Einstein, Torino, Italia.  
 
Creaţiile elevilor au fost diverse: teatru, poezie, compunere, eseu, basme, povestiri ştiinţifico fantastice.  
 
Elevii au vorbit despre pâine ca despre o dragoste maternă, au asociat pâinea cu învăţătura numind cartea pâinea vieţii. Pornind de la expresii sau proverbe au arătat că unii oameni pot să fie pâinea lui Dumnezeu, că atunci când nu eşti la casa ta pâinea este trudă grea, despre importanţa respectării tradiţiilor în piesă de teatru „Pentru o bucată de pâine“.  
 
Postfaţa volumul a făcut-o scriitorul şi jurnalistul Ioan Romeo Roşiianu „Despre cuvânt şi pâinea cea de toate zilele.“, cuvântul şi pâinea ce au dus la apariţia volumului „Gustul Pâinii“  
 
După prezentarea volumului „Gustul Pâinii“ a urmat lansarea volumului istoricului şi scriitorului profesor Ionel Cionchin „Fluviul cu mai multe nume - Dunărea“. Au luat cuvântul profesor Doina Drăgan, profesor Ana Zlibuţ, profesor Mariana Strungă.  
 
Andruşa Vătuiu a prezentat proza „Două pâini“, Lucia Elena Popa a citit poezia „Pâinea noastră cea de toate zilele“. Poezii au citit şi membrii „Asociaţiei Constantin Brâncuşi din Timişoara“.  
 
La final colindele au încălzit sufletul celor prezenţi şi un joc tradiţional românesc.  
 
Galeria video, foto şi volumul „Gustul pâinii“ se pot vedea pe adresa http://blogul.elzumina.ro/?page_id=387.  
 
Referinţă Bibliografică:
CUVÂNTUL ŞI PÂINEA / Ana Cristina Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1803, Anul V, 08 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ana Cristina Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ana Cristina Popescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!