Vinul de casă este o bucurie atunci când îl savurezi, fie la o cină în familie, fie când te întâlnești cu prietenii la o ocazie. Vinul este o băutură vie, ce își schimbă gustul și textura în timp. Pentru a te bucura de aroma sa autentică, trebuie sa îi asiguri condițiile optime. Dacă vrei să-ți păstrezi vinul în casă îmbuteliat, acest articol este pentru tine.
De asemenea, dacă ai o producție de țuică, palincă, rachiuri, îmbutelierea este un proces important care protejează băutura. Sticlele de orice mărime și formă ar trebui să aibă etichete cu informații despre tăria conținută. În felul acesta, o sticlă prezentabilă poate fi oferită cadou. Despre cele mai bune sticle și cum le alegi, află din rândurile următoare.
Top 3 cele mai bune sticle pentru îmbutelierea alcoolului
Calitatea băuturilor alcoolice este în strânsă legătură cu sticlele alese. Se recomandă pentru îmbuteliere, chiar dacă este vorba de micii producători, sticle noi din sticlă. Găsești sticle pentru alcool online, astfel că le poți achiziționa simplu și rapid.
Cum alegi sticlele?
De exemplu, pentru vin se ține cont de culoarea sticlei. Vinurile albe și roze se pun în sticle transparente, iar cele roșii în sticle verzi sau de culoarea chihlimbarului. Țuica sau palinca pot fi îmbuteliate atât în sticle transparente, cât și în sticle opace.
Așa cum am precizat deja, materialul sticlei se recomandă a fi sticla (în detrimentul sticlelor din plastic), deoarece păstrează aroma și calitatea alcoolului îmbuteliat.
Forma sticlei reprezintă și ea un criteriu de alegere. Pentru uz personal, dacă producția este de vin, foarte practice și frumoase sunt sticlele clasice, burgundiană, bordeleză și Riesling (tip alsaciană). Pentru tării, ia în considerare și sticla pentru alcool Brandy, 500 ml.
Cantitatea sticlei este un alt criteriu de alegere. Pentru sticlele de vin, cele mai întâlnite sunt cele de 750 de mililitri. Dar în funcție de nevoi, poți opta și pentru sticle de 375 mililitri. Pentru țuică, rachiu, palincă, coniac sunt o varietate de sticle mici dintre care poți alege (de 200 sau 250 de mililitri ori de 450 mililitri). Dar în funcție de nevoile tale poți opta pentru sticle mai mari, de 500 de mililitri, de 750 de mililitri ori de un litru.
Cele mai citite articole
În rândurile următoare îți prezentăm top 3 sticle dacă ai cules via și ai pus vinul la fermentat:
1. Sticla de tip Bordeaux – este folosită pentru cele mai multe soiuri: Cabernet, Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc; se remarcă prin „umerii” pătrați, imediat chiar sub gâtul sticlei;
2. Sticla de tip Burgundy – este aleasă de regulă pentru vinurile Pinot Noir și Chardonnay, caracterizându-se printr-o linie simplă, elegantă și umerii căzuți;
3. Sticla de tip Reislieng (sau Alsace) s-a făcut cunoscută datorită vinurilor germane și frantuzești (obținute din soiul Riesling de Rin, un soi de struguri foarte aromat și fructat) și se remarcă prin forma sa suplă;
Ce trebuie să mai știi?
În procesul de îmbuteliere un rol important îl au și dopurile. Pentru vin acestea trebuie să fie din plută. La final se montează capișoane termocontrolabile (capsulele metalice), care să protejeze dopurile de plută și aroma vinului și etichete care să furnizeze detaliile necesare. Sticlele de vin se păstrează în poziție orizontală pentru ca vinul să ude pluta din care este făcut dopul, prevenindu-se intrarea aerului în interior.
Rachiurile, țuica, horinca, pălinca se păstrează în recipiente (sticle de sticlă) închise ermetic, pentru a nu-și pierde tăria. Alcoolul etilic absoarbe umezeala din aer și, în timp, devine mai slab.
Prin urmare, băuturile alcoolice au în spate un lung proces de preparare, care la final se încheie cu îmbutelierea. Este important să acorzi atenția cuvenită fiecărei etape, iar pentru păstrarea băuturilor optează pentru sticle noi. Ai o varietate de modele dintre care să alegi, iar producția ta de alcool își va păstra savoarea dorită.