Info

Despre penicilina

Penicilina este unul dintre cele de intai antibiotice utilizate de catre medici vreodata. Acest antibiotic insemneaza un punct de intoarcere in istoria umanitatii. De indata ce a fost descoperita penicilina, doctorii aveau o arma cu care puteau lupta impotriva bolilor infectioase ce erau de multe ori letale pentru pacienti.

Alexander Fleming, un bacteriolog cu foarte multa experienta si o minte sclipitoare, descoperise un mucegai albastrui ce distrugea coloniile de stafilococi, atunci a banuit ca acest fenomen este unul important. Mucegaiul acesta, denumit ‘penicillinium notatum’, s-a dovedit a fi un produs care putea fi folosit in lupta cu infectiile. Cu toate acestea, banuielile lui Alexander, nu au devenit un produs medicamentos, decat abia dupa 12 ani, Alexander a transformat acele banuieli in penicilina care si astazi este folosita.

Colegul de laborator al lui Fleming si anume Normal Heatley, lucre continuu pentru a descoperi un mod in care antibioticul sa poata fi produs in masa. El folosea orice container avea disponibil pentru a creste acel mucegai albastrui din care sa extraga acea substanta magica. In acest fel, a creat o fabrica de mucegai albastrui, care a indrumat spre productia de penicilina de astazi.

Descoperirea se sincronizase perfect deoarece in acea vreme avea loc Al Doilea Razboi Mondial, iar cauza principala de deces erau ranile infectate, lucru care a condus la fabricarea in masa din ianuarie pana in mai anul 1942 a peste 400 de milioane de flacoane ce contineau penicilina pura.