Calatorii

Desertul Arizona

Două tipuri de deșerturi de bază există în Arizona: deșerturile „reci” și „fierbinți”, care pot fi de asemenea considerate ca fiind „temperate” și, respectiv, „subtropicale”. Deșertul Great Basin și zonele uscate ale Podișului Colorado, atât în categoria „rece”, datorează o mare parte din ariditatea lor umbrelor ploioase formidabile ale lanțurilor Cascade și Sierra Nevada. Ele primesc o mare parte a precipitațiilor lor ca zăpadă, iar poziția lor nordică le domoleste temperaturile. Deserturile subtropicale mai calde – Mojave, Sonoran și Chihuahuan – sunt influențate și de umbrele de ploaie, dar sunt și ele parțial derivate din scufundarea aerului asociat cu zonele subtropicale de înaltă presiune, care sunt cauza extensivă desertă în întreaga lume în centurile care se învecinează cu tropicalele.

Unii geografi consideră Platoul Colorado, care acoperă o mare parte a Arizonei de nord și, de asemenea, porțiuni importante din Utah, New Mexico și Colorado, parte a marelui deșert al Marelui Bazin, cel mai mare din America de Nord. Alții clasifică această extindere a altor platouri slickrock, canioane epice și munți împrăștiați înalți pe cont propriu. În „Deserturi” (1997), James A. MacMahon numește regiunea „semi-desertul Platoului Colorado”. Indiferent, Plateau are multe caracteristici cu Marele Deșert al Bazinului, mai ales la înălțimile sale inferioare.

Cel mai extins dintre deserturile fierbinți din Arizona este deșertul Sonoran, cel mai adesea limitat la acel stat, California și Mexicul învecinat. În plus față de un caracter geologic complex, Sonoran susține cea mai mare biodiversitate a deșertului din America de Nord. Acesta acoperă cea mai mare parte din sud-vestul și sud-centrul Arizonei. O porțiune a deșertului Mojave – cel mai mic deșert de pe continent – se extinde în nord-vestul Arizonei din fortăreața sa din sudul Nevadei și din sud-estul Californiei. În cele din urmă, frontiera ruptă nord-vestică a deșertului Chihuahuan atinge estul Arizonei, deși cea mai mare parte din partea americană a acestui ecosistem se află în New Mexico și Texas. De departe, cea mai mare măsură a lui Chihuahuan se întinde la sud de granița din nordul Mexicului.