in

Birou notarial – testament si contract de mostenire

Testamentul se poate face manual sau legal. Practica arata, totusi, ca multe dintre testamentele scrise de mana acasa, sunt neclare si dau nastere la litigii si proceduri judiciare costisitoare. Prin urmare, pentru propria ta siguranta, ar trebui sa alegi sa faci un testament la un birou notarial. Testamentul la un birou notarial ofera multe avantaje. 

Notarul iti va oferi sfaturi complete cu privire la optiunile de proiectare juridica. El se asigura ca vointa raspunde asteptarilor tale si este eficienta. Sfaturile, redactarea si orice modificari sunt incluse in taxele notariale. Notarul verifica capacitatea de a face testament in momentul intocmirii testamentului si, astfel, il protejeaza de contestatiile juridice ulterioare. 

Depunerea testamentului la judecatorie, asigura ca acesta va fi gasit efectiv in caz de deces. In necunoasterea optiunilor limitate de structurare a dreptului mostenirii, testamentele scrise in mod privat, sunt adesea explicate doar cu privire la cine ce primeste, astfel incat disputele sunt inevitabile.

Pe de alta parte, in dispozitiile notariale mortis causa, intrebarea principala este intotdeauna cine este mostenitorul, adica cine va fi succesorul universal al testatorului. Mostenitorii mostenesc tot ceea ce nu este destinat bunurilor individuale si altor obiecte, prin legaturi corespunzatoare altor persoane. In plus, mostenitorul plateste intotdeauna pentru datoriile succesiunii.

Numirea mostenitorilor supleanti

Deoarece nimeni nu stie cine va muri primul, testatorul va face bine sa numeasca mostenitori supleanti. Mostenitorul inlocuitor, ia locul mostenitorului initial vizat, daca acesta este deja decedat, atunci cand mostenirea intervine sau inceteaza sa mai fie mostenitor din alte motive, in special din cauza renuntarii. 

Cele mai citite articole

Ceva complet diferit se afla in spatele termenului de mostenitori preliminari. Mostenitorul preliminar mosteneste bunurile doar provizoriu si de obicei, ii este permis sa le pastreze pana la propria moarte. 

Dar el nu o poate mosteni el insusi. Mai degraba, dupa moartea mostenitorului anterior, acesta se duce in general direct la asa-zisul mostenitor ulterior determinat de testatorul initial. Daca in testament se dispune o premostenire, trebuie numiti atat un premostenitor, cat si un succesor.

Numirea mostenitorilor poate avea loc si printr-un contract de mostenire pe care il inchei cu viitorul mostenitor. Contractele de mostenire sunt deosebit de raspandite intre soti, care se desemneaza reciproc ca mostenitori. Spre deosebire de testament, un contract de mostenire este, in principiu, obligatoriu. 

Prin urmare, acesta poate fi modificat numai cu acordul celuilalt partener contractual (de exemplu, sotul). Pentru a se asigura ca aceasta obligatie nu se produce neintentionat, este necesara certificarea notariala pentru contractul de mostenire. Notarul depune contractele de mostenire si testamentele pe care le-a certificat la instanta de succesiune, spre depunere si le inregistreaza in Registrul Central al Testamentelor  tinut de Camera Notarilor. 

Pentru aceasta, notarul are nevoie de o copie a certificatului tau de nastere. Acesta verifica daca pentru persoana decedata a fost inregistrat un testament sau un contract de mostenire si apoi informeaza instanta de succesiune la care este depusa dispozitia mortis causa. Prin aceasta procedura se asigura ca dispozitiile mortis causa depuse la instanta de succesiune, sunt deschise in cazul mostenirii.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Dulapuri frigorifice din oțel inoxidabil pentru afaceri eficiente

Amanet de acasă – un mod sigur și confortabil de a obține prompt un credit