in

Avantajele depozitelor la termen în gestionarea financiară personală

Depozitele la termen sunt produse care implică plasarea unei sume de bani într-un cont, pe o perioadă fixă de timp. În schimbul acestui depozit, banca plătește o dobândă la scadență, care este stabilită în prealabil. Pe lângă componenta de economisire eficientă, depozitele la termen vin cu numeroase avantaje în gestionarea financiară personală, despre care vorbim pe larg, în rândurile de mai jos.

Introducere în conceptul de depozite la termen

Un depozit la termen poate fi constituit din online banking, dacă ești client al băncii și este un produs care îți oferă o varietate de termene din care să alegi varianta potrivită planurilor sau nevoilor. Un calculator de depozite la termen este un instrument util care ajută la estimarea profitului potențial. Pentru un depozit la termen ai perioade de constituire de la 1 săptămână până la 1 an, precum și flexibilitate în negocierea nivelului de dobândă pentru sumele mari. Dacă soliciți, poți obține prelungirea automată a depozitului la scadență. Spre exemplu, ai 15% dobândă pe an în lei pentru depozitele la 6 luni și 35% dobândă pe an la depozitele la 12 luni. 

Unele categorii, precum studenții, pensionarii, persoanele care încasează salariul la Alpha Bank sau persoane înrolate prin platforma de Digital Onboarding, beneficiază de depozite la termen cu scadență mai mare sau egală cu 3 luni și condiții speciale. Rata dobânzii pentru depozitele constituite la ghișeele băncii este mai mare cu 0.30% pe an pentru lei, respectiv 0.10% pentru euro sau dolari.

Siguranță financiară

Depozitele la termen sunt considerate a fi investiții cu risc scăzut, deoarece suma investită este garantată și protejată de instituția financiară. Acest aspect reprezintă o mare siguranță pentru tine, deoarece ai garanția că vei primi înapoi suma investită, plus dobânda convenită la scadență, fără riscul de a pierde bani. 

Flexibilitate în alegerea perioadei de economisire

Flexibilitatea este unul dintre avantajele majore ale depozitelor la termen. Beneficiezi de libertatea de a alege perioada de depozitare potrivită nevoilor tale financiare, ceea ce îți oferă oportunitatea de a-ți planifica mai bine finanțele și de a te adapta la schimbările care pot apărea în viață.

Un alt avantaj al flexibilității în alegerea perioadei de economisire este optimizarea fluxului de numerar. Poți alege un depozit pe termen scurt, în cazul în care ai nevoie imediată de numerar, sau unul pe termen lung dacă proiectul pentru care economisești nu este în viitorul apropiat.

Diversificarea portofoliului

Cele mai citite articole

Diversificarea portofoliului reprezintă un aspect esențial în gestionarea financiară personală, iar depozitele la termen pot juca un rol important în acest proces. Prin natura lor de investiții cu risc scăzut, depozitele la termen oferă o variantă mai potrivită în fața investițiilor mai riscante, în cazul în care apetitul tău la risc este unul scăzut.

Adăugarea depozitelor la termen într-un portofoliu de investiții poate contribui la stabilizarea acestuia și la reducerea riscului general. Astfel, prin alocarea unei părți a fondurilor în depozite la termen, poți obține un randament garantat și poți proteja o parte din capital în cazul unor fluctuații majore pe piața financiară.

Educație financiară

Faptul că o sumă de bani este angajată pentru o perioadă fixă de timp, fără posibilitatea retragerii înainte de termen fără penalități, poate impune o disciplină financiară și lecții despre importanța economisirii.

Depozitele la termen pot fi reînnoite automat la scadență, ceea ce oferă oportunitatea de a economisi regulat. Această practică poate contribui la creșterea siguranței financiare și la formarea unui fond de rezervă pentru situații neprevăzute. Este un avantaj deosebit într-o perioadă în care planificarea financiară este esențială pentru a face față incertitudinii economice.

Ceea ce trebuie să știi este că depozitele la termen îți aduc o dobândă, asupra căreia se aplică o cotă de impozitare diferită în funcție de rezidența ta fiscala. Cu alte cuvinte, vorbim de 10% în cazul veniturilor obținute din dobânzi, realizate de persoanele fizice rezidente fiscal în România. În cazul persoanelor fizice rezidente într-un stat cu care țara noastră are încheiată o Convenție de evitare a dublei impuneri și beneficiarul venitului prezintă certificatul de rezidență fiscală, atunci se aplică cota de impozitare cea mai mică între cea prevazută în legislația română și cea prevăzută în Convenție. În schimb, persoanele fizice rezidente din punct de vedere fiscal într-un stat care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile enumerate, vor avea o cotă de impozitare de 16% pentru veniturile din dobânzi.

Efort minim de administrare

Procesul de înființare a unui depozit la termen este unul simplu și rapid. În depozitul constituit sunt transferați banii, aceștia urmând să fie de neatins pentru o perioadă stabilită. De aici ușurința în administrarea fondurilor, nefiind nevoie de o monitorizare constantă. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la fluctuațiile pieței sau să iei decizii complexe de investiții. În plus, depozitele la termen nu necesită cunoștințe avansate de economie sau finanțe. 

Depozitele la termen sunt o opțiune potrivită pentru oricine caută o investiție cu risc scăzut și cu dobândă fixă. Acestea sunt potrivite pentru economisirea pe termen scurt sau pentru stabilizarea portofoliului de investiții pe termen lung. Un ajutor important în economisire este oferit de alegerea termenului potrivit nevoilor pentru un astfel de produs, așadar, înainte de lua o decizie este recomandat să consulți oferta băncii.

Cele mai citite articole

Scris de admin

La TEZAUR vei găsi cel mai bun curs la schimbul valutar și comision 0%!

5 cele mai frumoase destinații montane pentru vacanța de iarnă