AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1372 din 03 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Pepe: clipele cu el sunt sărbătoare sau vacanţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pepe (Ionuţ Nicolae Pascu) glăsuieşte unic de frumos cântecul. Interpretează o muzică „latino” dar, mai aproape de expresia în cuvânt a interiorului sufletesc fermecat de cântecele lui Pepe, ar fi serenada şi balada - de ce nu s-ar spune şi aşa?! Repertoriul acestui artist, totalmente răscolitor prin sensibilitate, timbralitate şi mesaj integrează un univers sonor melodic, fiecare notă fiind vastă şi oscilantă.  

Toate piesele lui Pepe sunt înveşmântate melodic într-o triadă spirituală: sensibilitate, plăcere, fior. Şi fiecare, de asemenea, are poveste şi mister. Dar niciuna nu vine dintr-o zonă stilistică şi motivică fixă, delimitată, nici nu lasă urmă îngustă după ascultare căci o parte a inimii rămâne mai departe în umbra cântecului lui Pepe, auzindu-se profund interior şi după ce el tace, nemaiciupind urechea.  

Aceste cântece mişcă gândurile în ele şi le cufundă într-o poveste unde rămân neclintite căci se potrivesc în măcar o parte de destin al fiecăruia, în măcar o clipă de viaţă sufletească, o clipă de surâs, o clipă de lăcrimare, o clipă de iubire, de trădare, de devastare sufletească, de speranţă…! Fiecare cântec interpretat de Pepe descoperă un coridor pentru culcuşul din inimile celor ce sunt fericiţi sau suferă din iubire. Fiecare e binele sufletului, ca vindecarea! Aceasta-i supremaţia cântecului, de fapt!  

Şi aceasta elaborează impresia cea mai cuprinzătoare despre artistul Pepe, dar nici aprecierea umană, în ce-l priveşte, nu e decât una favorabilă. Pepe nu are variaţii de toane, este generos, serios, fin, inteligent. Nu-i capricios şi nimeni nu devine ţinta lui. Nu face ironii la adresa slăbiciunilor umane, nu aruncă invective ca să rănească, dar nici nu măguleşte, nu flatează din interese uşuratice. Pepe este un artist foarte serios, nu chicoteşte, nici nu e posomorât, nu alunecă în animozităţi, se comportă şi vorbeşte elegant şi înţelept. În jurul său e muzică şi e bună dispoziţie, e spirit uneori imprevizibil, alteori revărsat în cascadă. Toate clipele şi orele petrecute cu Pepe sunt o sărbătoare sau o vacanţă. Nu stă niciodată în muţenie, ştie să facă spectacol din arta prezentării, ştie să controleze un program tv, să prezinte spontan şi cu vervă o emisiune, de la început, la sfârşit. Nu intră în impas în nicio conversaţie, vorbeşte fluent, civilizat, niciodată cinic, niciodată plictisitor ori deranjant. Nu este excentric, dar nici monoton. Nu e intimidat uşor, dar nici nu e împietrit, rigid.  

Ceea ce mai e remarcabil şi de model la Pepe, e faptul că-i un familist incurabil. Dăruie totul familiei sale şi reprimeşte avere spirituală contra acestei dăruiri.  

Dar nu putem lăsa deoparte primatul identităţii sale artistice. E un artist unic, integrat în principiul general al universului scenei doar prin aceea că este cu desăvârşire artist, dar Pepe este doar Pepe!  

Sacrificiile şi câteodată suferinţele vieţii i-au clădit succesul şi fericirea de azi. Ce cântăreţi sunt aceia lipsiţi de duhul melosului?! Ei au a se retrage de la calea călduţă a scenei. Şi ce viaţă e aceea lipsită de voinţă?! Cei care o trăiesc au a primi lecţie de la Pepe! Cântăreţul de muzică uşoară şi latino a fost atins de aripa îgerului cântecului, de copil, apoi i-au fost determinante munca şi seriozitatea îngemănate cu talentul. Altfel nu s-ar fi putut! Şi-a făcut drum spre scenă cu trupa „Latin Expres”, alături de care a realizat albumul „Pasiuni”, dar a ales apoi să devină un interpret solo care a cucerit în iureş publicul aflat în faţa unei noi seduceri muzicale. Piesa „Nu te mai doresc” l-a urcat pe braţe la inimile înlăcrimate ale îndrăgostiţilor. A ieşit în faţa scenei muzicale româneşti şi a intrat în profunzimea sufletească a tuturor iubitorilor de muzică uşoară, de toate vârstele, cu stilul flamenco şi muzica latino, dar succesul său se datorează în primul rând calităţilor vocale fructificate printr-o pregătire temeinică la canto clasic, studiind cu maestra Camelia Dăscălescu.  

Azi, Pepe este un artist total şi de excepţie. Interpretează, compune cânt, compune vers, este prezentator şi producător de emisiuni tv…  

N-ar fi o mirare dacă vârsta ar avea acumulaţi ani şi ani de experienţă şi trudă. Dar anii adunaţi în urma artistului Pepe nu sunt mulţi şi atunci, explicaţia stă în faptul că experienţa s-a concentrat printr-o muncă împătrită!  

Pepe este un artist care nu a muncit numai pentru a cânta bine, a muncit pentru a-şi lustrui cântul până la strălucire, a muncit pentru a avea ştiinţă muzicală, pentru a se educa… a muncit pentru a-şi clădi o lume a sa, căci nu a avut-o pe de-a gata. Această lume are un zeu, zeul cântecului!, are o familie a sa, are un public pe care l-a cucerit interpretând corect aşteptările, plăcerile, bucuriile lui. Dacă publicul e mohorât Pepe îl înveseleşte, dacă e risipit în utopii extreme, Pepe îi dăruie trăirea supremă în meditaţii umane, dezvăluindu-i dragostea, durerea ori bucuria omenească. Aceste stări reprezintă esenţa fiinţei şi se resimt în cântecele lui Pepe întocmai prin aceea că nu invocă extremele experienţelor de viaţă, ci viaţa simplă, viaţa din noi şi în act. Pentru fiecare spectator, în intimitatea absolută a meditaţiei şi deopotrivă în comuniune exterioară a gesticii, aclamaţiilor, murmurelor, voioşiei, suspinelor…  

Cântecul lui Pepe e o potecă sufletească pentru fiecare şi o esplanadă a tuturor, pentru desfăşurarea voioşiei şi plăcerii de a asculta muzica în comuniune vastă!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Pepe: clipele cu el sunt sărbătoare sau vacanţă / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1372, Anul IV, 03 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!