AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Studii >  


Autor: Voichiţa Pălăcean Vereş         Publicat în: Ediţia nr. 1701 din 28 august 2015        Toate Articolele Autorului

DOUĂ MINUTE DE GRAMATICĂ PE ZI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru că se apropie Ziua Limbii Române, m-am gândit să iniţiez o rubrică zilnică, în semn de cinstire a limbii noastre „ca un fagure de miere“. În speranţa că se vor reduce agresiunile la care este supusă zilnic, în spațiul virtual, limba română. 
  
DOUĂ MINUTE DE GRAMATICĂ PE ZI* 
  
(1) Pluralul substantivelor neutre: vise/ visuri 
  
EXEMPLE: 
  
Madrigalele/ madrigalurile sunt specii scurte, vocalice. 
  
Visele terifiante l au trezit din somnul adânc. 
  
Visurile proprii sunt realizabile. 
  
NOTA1: 
  
Lucrările normative admit o serie de substantive neutre cu două forme de plural, cu precizarea că structurile morfematice cu desinența în e sunt prioritare, iar cele cu desinența în uri sunt tolerate: chipie/ chipiuri, debuşee/ debuşeuri, madrigale/ madrigaluri, sau cu mențiunea că structurile în uri sunt prioritare, iar cele în e tolerate: ha¬macuri/ hamace, tuneluri/ tunele. Variantele duble de plural rezultă din adaptarea diferită a acestor neologisme neutre la sistemul gramatical românesc. În perechea vise/ visuri, ambele forme neutre sunt admise: primul (vise) cu sensul propriu, iar al doilea (visuri) cu sensul figurat (iluzie, fantezie, închipuire, idee, plan). 
  
Referinţă Bibliografică:
DOUĂ MINUTE DE GRAMATICĂ PE ZI / Voichiţa Pălăcean Vereş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1701, Anul V, 28 august 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Voichiţa Pălăcean Vereş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Voichiţa Pălăcean Vereş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!