CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Virginia Vini Popescu         Publicat în: Ediţia nr. 2105 din 05 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

DUPĂ O JUMĂTATE DE VEAC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DUPĂ O JUMĂTATE DE VEAC
 
  
După o jumătate de veac, orice istorisire pare altfel decât a fost. S-a patinat timpul, s-au atenuat trăirile, s-au şters sentimente şi resentimente, dar… au rămas faptele. Poate că o unitate de măsură de acest ordin – al jumătăţii de secol – face ca totul să revină la firesc, face ca valorile să se aşeze în ordine, ca adevărurile să fie ele, face ca vocile să tacă, lăsând în tăcerea lor faptele să vorbească.  
Asemenea unui fluviu zbuciumat de tsunami, existenţa se retrage după miile de fluxuri şi refluxuri ale vieţii în matca firească. În acel moment, harta destinului marchează mai bine ca oricând limitele între care s-a conjugat propria extindere.  
Cred că aşa apare în dezordinea firească a oricărui interior, propria ordine. Toată această ordine mi se întâmplă acum mie, când îmi revăd cu ochii maturităţii trăirile copilăriei, cu primii ei ani de şcoală. În imaginea vremii îmi apare în alb şi negru, în pictura memoriei, icoana cu aureola sfântă a primei doamne, doamna mea învăţătoare.  
În nici-o făptură omenească divinul nu a mai reuşit să îmbine, în mintea mea, de atunci şi până azi, de o jumătate de veac, o armonie comparabilă cu cea numită VALERIA COŞNIŢĂ. Un echilibru perfect pe cumpăna vieţii, un caracter puternic şi frumos prin tăria lui, o înţelegere dumnezeiască de destin, o dragoste neţărmurită pentru cultură, o demnitate rară, un suflet curat, un cult al muncii, o taină a chivernisirii, modestie ridicată la rang de identitate, toate acestea şi multe altele, la fel de valoroase, văzute şi nevăzute, ştiute şi neştiute de mine, făceau frumos şi armonios un chip distins prin lumina ochilor expresivi şi pătrunzători şi prin modul în care ţi se adresa.  
Şi dacă faptele vorbesc, în numele faptelor „doamnei mele” există astăzi oameni de mare caracter şi profesionalism, există copiii, profesori-doctori renumiţi în medicină, profesori universitari, dascăli devotaţi, urmaşi demni, prin care sunt desăvârşiţi o mamă şi un tată, cu tot atâtea virtuţi culturale.  
Faptele suntem şi noi, ceilalţi copii ai doamnei, cei mulţi, cei anonimi, cei care am plecat în lume şi am reuşit, sprijinindu-ne în viaţă pe propriile picioare şi pe cărţile din bibliotecă, mergând drept, ridicându-ne singuri când am fost îmbrânciţi şi ştergându-ne rana cu batista demnităţii, aşa cum am văzut la „doamna”.  
Toate acestea au existat, toate acestea există, aşa le-am văzut când eram mică, le văd întocmai şi acum, le-am iubit şi le iubesc pentru că mi-au făcut copilăria frumoasă şi bogată şi mi-au umplut sufletul, astfel încât din preaplinul lui să-mi pot revărsa amintirea.  
Trecerea vremii, rosturile vieţii şi fărăderosturile ei au făcut să uit uneori multe, poate de existenţa mea, dar niciodată n-am uitat de credinţă, de cinste, de caracter, de demnitate, de carte, de pământ, de oameni şi omenie, de toate valorile pe care le-am primit de la „doamna” şi părinţii mei şi pentru care mi-am jurat să le păstrez frumoase şi pure spre dăruire.  
În numele celor pe care i-am iubit mă urmăreşte permanent o grijă a negreşirii faptelor mele, pentru răsplata liniştii lor în infinit.  
Ştiu că din raiul oamenilor buni, cu ochii îngăduitori şi blânzi, mă urmăreşte “doamna”.  
Eu nu vreau să-i umezesc ochii, am vrut, doar, să-mi spun cuvântul întru nemurirea ei !  
  
Virginia Vini Popescu- elevă a dăscăliţei Valeria Coşniţă.  
  
 
Referinţă Bibliografică:
DUPĂ O JUMĂTATE DE VEAC / Virginia Vini Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2105, Anul VI, 05 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Virginia Vini Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Virginia Vini Popescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!