AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Valori >  


Autor: Virginia Brănescu         Publicat în: Ediţia nr. 1951 din 04 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Virginia BRĂNESCU - TITINA NICA ŢENE – NOSTALGIA ÎNTOARCERII

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul scos la Editura Absolut, Bucureşti, 2016 ne aduce în faţă versurile unei poete care şi-a deschis sufletul pentru cititori. Un suflet cald, luminos, pios, plin de nostalgia trecerii prin viaţă, dar şi a înstrăinării de satul natal. Seninătatea sufletului de copil, când viaţa pare un miracol, o plânge fiindcă a trecut: ,,Desculţi noi alergam prin rouă,/ priveam la cer şi prindeam fluturi/ şi totu-n jur era divin/ că nu puteai să nu te bucuri.../ Vreau să mai simt acele vremuri/ când alergam printr-un zăvoi,/ aş da orice să le găsesc/ şi să-ntorc timpul înapoi!/” (Regrete)  
 
Citisem undeva printr-o revistă poezia „Bătrâna şi căţelul” şi rămăsesem cu imaginea unei poete cu sufletul deschis pentru suferinţa celor săraci: „Are doi bani în batistă/ cumpără cu ei o pâine/ din care mănâncă ea/ ce rămâne dă la câine/ (...) ...fericită peste poate/ împărţind cu acest căţel/ marea ei singurătate”. Adierea toamnei simţindu-se şi-n chipul omului: „M-am privit într-o oglindă/ să-mi aduc de mine aminte/ şi când m-am văzut în ea/ am rămas fără cuvinte.../ M-am rugat acum de toamnă,/ toamnă ea si toamnă eu/ şi ne-am pus toată speranţa/ în credinţa-n Dumnezeu/” (Fuiorul toamnei). Tristeţea bătrâneţii neînţeleasă de urmaşii care trăiesc într-o lume modernă: „Fii, măicuţă mulţumită/ să ne-ajuţi pe fiecare!/ Cine astăzi ţi-ar mai da/ farfuria cu mâncare?/ Că dacă ai îmbătrânit/ nu este a noastră vina,/ vila se-ntreţine greu/ vrem să schimbăm şi maşina!” (Cheia Bătrânei).  
 
Tema de bază a volumului însă rămâne dorul de casa părintească, de familia împrăştiată prin lume, de copilăria trăită modest dar cu toată bucuria şi sinceritatea vârstei. Iată-o cu tata la plug: „De pe ştergarul alb, pe iarba verde,/ nu înainte de-a-nălţa o rugă,/ mâncam cu poftă, ceapă cu mălai,/ bând apa rece de izvor din tugă./ (...) şi dacă aş putea întoarce timpul/ să merg sub salcia pletoasă de la drum/ să mai mănânc aşa mâncare simplă/ dau toate bunătăţile de acum!/” (Izvorul din tugă). Dorul de sat o face să-şi imagineze o reîntoarcere definitivă pe plaiurile copilăriei: „M-am întors definitiv/ acasă, la mine-n sat,/ câmpul şi pădurile/ tot într-una m-au chemat./”. Dar trecerea anilor o face necunoscută de locuitori: „Doar din când în când o babă/ se mai uită lung la mine/ şi mă-ntreabă cu uimire:/ „ce e Titină cu tine?” ”. Şi peisajul s-a schimbat: „În salcâm, pe lângă casă,/ avea cuibul chiar o barză/ acum a rămas pustiu/ zdrenţuit precum o varză.”. Totul pare distrus şi înstrăinat, gardul cade, nucul bătrân nerecunoscând-o îi aruncă în cap o nucă, doar „teiul sfânt” o ninge cu floare. Sfatul lunii: „nu te frământa atâta/ ce-i trecut, trecut rămâne” o face sa exclame: „Tristă stau pe prispa casei/ nu ştiu încotro s-apuc/ satul nu mă recunoaşte,/ la oraş nu mă mai duc!” (Din nou acasă).  
 
Volumul „Nostalgia întoarcerii” pare a fi un fel de antologie cuprinzând patru capitole care de fapt erau volume indpendente: „Amurg de întoarcere”, „Scaunul harului”, „Un strop de veşnicie” şi „Neastâmpărul toamnei”. Scris cu harul transmiterii de la suflet la suflet, într-un limbaj simplu volumul sus amintit ne ajută să ne regăsim pe noi, cei de vârsta a treia de mână cu autoarea. Ca urmare a lecturării acestei cărţi am scris pentru autoarea ei următoarele: „Cartea asta e un suflet/ Ce s-a deschis în amurg,/ Un amic cu duios umblet,/ Din ea sentimente curg/ Ne cuprinde nostalgia/ Vremurilor ce s-au dus,/ Retrăim copilăria/ Chiar de mergem spre apus./ S-o citim, mereu ne vine,/ Ea ne cheamă ne-ncetat/ Şi-o lăsăm cu greu pe mâine,/ Doar cu-un prelungit oftat/”.  
--------------------------------  
Virginia BRĂNESCU  
Bistriţa-Năsăud  
aprilie 2016  
Referinţă Bibliografică:
Virginia BRĂNESCU - TITINA NICA ŢENE – NOSTALGIA ÎNTOARCERII / Virginia Brănescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1951, Anul VI, 04 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Virginia Brănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Virginia Brănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!