CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Studii >  


Autor: Virgil Ciucă         Publicat în: Ediţia nr. 1802 din 07 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Aureliu Goci despre Virgil Ciuca si Poezia justiţiară şi anti-apocaliptică..
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aureliu Goci despre  
Virgil Ciuca  
Poezia justiţiară şi anti-apocaliptică  
 
Virgil Ciucă, poet român cu rezidenţa în Statele Unite (născut în 1937, lângă Craiova) a debutat târziu, la 60 de ani, dar şi-a construit, dacă nu o operă, atunci o bibliografie în scurt timp: Blestem străbun 2007, Versete dumnezeieşti 2008, Pierdut în lume 2011, Chemarea la judecată 2012, Condamnarea 2013, toate apărute la Editura Semne. Bibliografia se întâlneşte târziu cu biografia şi sunt de înregistrat elemente de senzaţie: elev la Şcoala Normală din Craiova (eliminat în 1952), bacalaureat la „I.L.Caragiale” din Bucureşti şi Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Bucureşti (absolvent în 1966), Master în „Management and Administration” la Politehnic University din New York (promoţia 1996).  
 
Cu consecvenţă, poetul Virgil Ciucă, de la debut până în prezent, a rămas un revoltat, un rebel cu diverse cauze (politice, sociale, intelectuale) un ateu care se războieşte cu o divinitate apocaliptică.  
 
În ipostaza „omului revoltat” al lui Camus declanşează diverse reacţii existenţiale: de la frustrare şi umilinţă, până la revoltă şi condamnare a unei societăţi care, chiar de diverse culori politice, îşi denigrează şi marginalizează poeţii.  
 
În micile comunităţi româneşti din America, dl. Virgil Ciucă este POETUL, unicul, simbolul creativităţii naţionale, dar dacă ar trăi în România atunci ar activa în interiorul comunităţii poeţilor, care ar măsura competenţa şi performanţa. Vreau să spun că rolul ori imaginea persoanei ar fi altele, deşi poetul ar fi acelaşi, că zona de acţiune a expresiei se schimbă în raport de locul de viaţă şi creaţie al artistului, deşi, esenţialmente, artistul rămâne acelaşi.  
 
Adaug că şi modul de receptare, de înţelegere se modifică după spaţiul de exprimare. E adevărat că „Românu-i tot român, oriunde ar fi”, dar nu e obligatoriu ca şi „poetu-i tot poet”. Poetul e sensibil la tot ce se întâmplă în jur şi identitatea sa fragilă se metamorfozează. Apoi, nici poezia nu-i peste tot aceeaşi poezie: este percepută diferit, cu funcţii şi finalităţi variabile.  
 
Şi dacă ar fi să-i caut un defect, aş identifica discursul uneori diluat, tendinţa de a folosi multe cuvinte, de a se explica, spre deosebire de poeţii din spaţiul referenţial, care concentrează programatic discursul, chiar cu riscul obscurizării mesajului.  
 
Ţinta atacurilor polemice ale discursului insurgent sunt, mai ales, instituţiile opresive şi deformatoare care obstaculează libertatea creatorului, pentru că El, poetul, chiar într-o societate superior-civilizată tinde să se aşeze la marginile ei.  
 
Pe coperta a IV-a, autorul aşează şi un mesaj explicit: „Oameni buni, când aveţi timp, invenaţi şi un Dumnezeu bun şi iubitor de dreptate, un Dumnezeu care să-şi iubească în mod egal fiii, căci suntem milioane şi milioane de oameni care am dori să ne bucurăm de viaţă aşa cum vă bucuraţi voi, credincioşii extremişti, securişti, turnători şi de cele mai multe ori şi trădători de ţară. Poate că Dumnezeul vostru cel rău şi răzbunător să vă ierte şi rătăcirile şi crimele pe care le comiteţi în numele unei divinităţi inventate.”  
 
Poetul îşi selectează un număr restrâns de teme (înstrăinarea morală, solidaritatea comunitară, istoria triumfală, spiritul Daciei şi încă multe altele), dar realizează uneori şi blitz-uri de inspiraţie, stări revelatorii, ca această succintă, dar superbă imagine a întunericului: „Noaptea mea cea neagră nu mai are vrajă/Gânduri răzvrătite au rămas de strajă/Vremuri de restrişte vin fără să zică/Unde creşte noaptea floarea de sipică//Bat vânturi în noapte ape-nvolburate/Ard focuri pe cerul plin de nestemate/Tună din senin, fulgerul adună/Mai toţi vârcolacii ce-s ascunşi pe lună.” (Noaptea neagră, în volumul Pierdut în lume)  
 
După cum reiese din bibliografie, volumele sale au apărut compact, cinci volume în cinci ani, aşa că nu se poate desprinde o evoluţie interioară şi nici o diversificare, dincolo de variabilitatea titlurilor.  
 
Autorul nu doreşte un secol 21 „profund religios” (Malraux), ci un secol în care „oamenii şi ţările apocaliptice ale divinităţii să nu mai existe.”  
 
Nu cunosc pe altcineva – fie el politician, scriitor, finanţist, publicist ş.a. – care să identifice mai exact pe adversarii României de azi – precum poetul Virgil Ciucă, om de formaţie ştiinţifică, ajuns cu funcţii de mare responsabilitate în America. Nu cunosc pe cineva care să plângă mai tare rănile României, pierderile ei, neîmplinirile, jaful şi sărăcia care au cotropit ţinuturile vechii Dacii, dintre Dunăre-Carpaţi şi malurile Nistrului (pentru autor, harta ţării se întinde ca pe vremea lui Burebista…). Din New York, Wood haven sau Forest Park, poetul deplânge durerile şi neîmplinirile spaţiului românesc în care se adăpostesc neidentificaţi şi nepedepsiţi trădătorii, impostorii, politicienii fără scrupule sau vânzătorii de brăţări dacice.  
 
Desigur, de la altă altitudine istorică şi cu o altă atitudine politică, poetul reformulează tipul de discurs, când mesianic, când apocaliptic al lui Octavian Goga, „poetul mântuirii noastre”, care deplângea lipsa de prieteni a României (în afară de Marea Neagră).  
 
Poetul Virgil Ciucă, de origine română, cetăţean american, chiar dacă se mişcă pe o teritorialitate mondială, de la Jacksonville, Florida, la Govora, Vâlcea, păstrează în suflet minunile lumii româneşti, ca nişte nestemate care autentifică prin insesizabile mistere cosmice gloria şi fundamentele unei identităţi de mare nobleţe.  
 
Aureliu Goci  
 
Recenzie publicata si in "Oglinda literara" Anul XIV Nr 158 februarie 2015 pag10651  
 
Referinţă Bibliografică:
Aureliu Goci despre Virgil Ciuca si Poezia justiţiară şi anti-apocaliptică.. / Virgil Ciucă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1802, Anul V, 07 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Virgil Ciucă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Virgil Ciucă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!