CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tu, ca avocat, foloseşti alte mijloace pentru a ajunge la un presupus adevăr, în funcţie de client. Eu nu am voie să greşesc. Eşti de acord cu mine? Sunt mai aproape de a proteja viaţa cuiva. Desigur, nu în toate cazurile. Mai am şi amorezi înnebuniţi de gelozie, mai am şi presupuse victime... Ne-am ales meserii frumoase, nu-i aşa?  
 
S-au despărţit ca doi buni prieteni, fiecare continuându-şi rutina zilei.  
 
Zilele toride de vară erau pe sfârşite. Familia Moga fusese într-un concediu destul de mulţumitor, de zece zile, zile în care doctorul Cristian Moga nu intră în contact cu bolnave, cu bisturiul şi cu celelalte ustensile medicale. Delia Moga uită de procese, de minciuni, de furturi şi de toate celelalte suferinţe ale societăţii. Cât o priveşte pe micuța Cristina, care din toamnă va merge la școală în clasa întâi, ea era în al nouălea cer. Nu au plecat din ţară cum făcură în alte concedii. Nu, acum și-au vizitat, mama, soacra şi bunica.  
 
La poalele Ceahlăului, frumuseţea peisajului e minunată. Și-au zis că merită să cunoască şi o parte din Carpații Orientali și s-au oprit în staţiunea Durău. Peisajul, aerul tare de munte, vârful în ceaţă de abia zărit al Ceahlăului, pot fi adevărate desfătări pentru minte, pentru suflet şi ochi. Să nu mai spunem despre aerul minunat care îţi curăţă creierul îmbâcsit de modernismul unui oraş. Seara, la lumina focului de tabără făcut şi menținut de o familie de bucureşteni cu care s-au împrietenit, au trăit clipe magnifice.  
 
— Toma, nu crezi că aici este mai frumos decât în Elveţia? îl întrebă Cristi pe proaspătul prieten de drumeţii...  
 
— Am fost în Elveţia, acum trei ani, singur, fără Mona. Am fost trist, aşa că nu am gustat pe deplin farmecul Elveţiei. Da, este minunat ce avem aici, în ţară, dar ştii şi tu Cristi, de ce nu vin străinii pe la noi, sau vin în număr mic. Gândeşte-te la porţiunea de drum de vreo șaptezeci de kilometri făcuţi pe drum de ţară, unde maşina mea a a avut de suferit. Compară cu şoselele Elveţiei şi găseşti răspunsul meu.  
 
Întorcându-se din peregrinările lor la casa părinţilor Deliei, s-au bucurat de răsfăţul bunătăţilor culinare ale Mariei, care nu știa cum să-şi mai mulţumească musafirii ei dragi.  
 
— Buni face cozonac bun, bun! zise Cristina. Tu, mami, nu mi-ai făcut prăjiturelele pe care le face Buni! Alea de la cofetărie nu-mi plac.  
 
— Lasă, Cristina, Buni îţi dă o mulţime de prăjiturele când plecaţi, îi zise bunica Maria.  
 
S-au străduit să ofere de toate copiilor, aşa cum le spuneau părinţii Deliei, incluzându-i pe toţi în termenul de copii. Erau atât de fericiţi că i-au avut musafiri în zilele lor de concediu  
 
S-au întors plini de putere, de optimism, cu sufletul încărcat de iubirea oferită de părinţi. Începea o nouă etapă pentru ei. Cristina devenea elevă și avea nevoie şi mai mult de părinţi în preajmă.  
 
— Astăzi voi întârzia, draga mea, am de făcut o intervenţie unei tinere, cu sarcină în luna a treia. Nu am dorit să primesc intervenţia asta, sarcina e cam mare pentru întrerupere, dar m-a rugat directorul. E o nepoată sau ceva de acest gen şi nu l-am putut refuza. Nu mă aştepta cu masa.  
 
— Bine dragă, îi răspunse Delia, soţului. Bine că nu uiţi să mă anunţi măcar prin telefon.  
 
Cristina începu şcoala. Au păstrat-o pe doamna profesoară pentru că ei nu-şi permiteau să dedice timp copilului.  
 
A doua zi Cristi îi spuse că nu a fost de loc mulțumit de ceea ce s-a întâmplat cu o zi în urmă:  
 
Era să fac o boacănă cu întreruperea asta de sarcină. Nu am verificat înainte şi nici vorbă de trei luni de sarcină, se apropia bine de patru luni. Am făcut o crimă.  
 
Era supărat că a fost neglijent cu o problemă atât de gravă. Află că tânăra era în ultimul an de liceu, motiv pentru care s-a recurs la acest avort. În sfârşit, s-a terminat cu bine, dacă asta se poate numi treabă bună. O viață suprimată.  
 
Un vânt călduţ de vară bătea la poarta oraşului. Nori răzleţi acopereau cu nuanţe de gri şi alb cerul albastru. La munte, vara se face simţită după a doua jumătate a lunii iunie. Începeau vacanţele. Puştimea, răpusă de oboseala sfârşitului de semestru şi de an şcolar, ardea de nerăbdare să zburde fără teama lecţiilor nefăcute.  
 
— Astăzi am luat nota zece la aritmetică şi la desen. Am adus acasă desenul. Vezi, mama, uită-te aici!  
 
— Da, scumpa mea fetiţă, da, mă uit. Explică-mi ce reprezintă desenul tău?  
 
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1865, Anul VI, 08 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!