CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  


Autor: Viorica Gusbeth         Publicat în: Ediţia nr. 1839 din 13 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Să nu uiți trandafirii continuare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAP. 6 
  
Livia Ursache primi veşti de la fiu. 
  
— Nu te îngrijora, mamă, am avut o stare de rău, ce am avut şi în copilărie, dar a trecut aşa cum a trecut şi acum treizeci de ani. Stai liniştită, nu este nevoie să te urci în tren, să te oboseşti! Chiar ieri a fost la mine la spital, fiica doamnei Tomescu, Delia. De altfel, am înţeles că tu ai fost cea care ai înştiinţat-o despre mine. 
  
La telefon, Virgil îşi dădea silinţa să-şi liniştească mama, nu-şi dorea o vizită din partea ei. Dar mama este mamă, grija rămâne aceeaşi pentru copil chiar dacă acesta este bărbat în toată firea.Ea, a înțeles că Virgil nu o doreşte lângă el. Virgil suferise mult pentru că a ajuns la divorț , rămânând fără băiat poate unii gândeau că nu a știut să-și păstreze familia. Băiatul său care în curând împlinea vârsta de nouă ani creştea departe de el. În vacanţa de vară a locuit cu el o lună întreagă. Cât au fost de fericiţi! Dar acum, Virgil e preocupat de sănătate! Neapărat să-mi clarific situaţia, îşi spuse. Când medicul psihiatru îl invită în cabinet, inima lui Virgil se strânse. 
  
— Domnule inginer, am pentru dumneavoastră veşti bune. A fost alarmă falsă, cardiologul chemat de noi pentru consultaţie, în urma analizelor, ecografiilor a constatat că nu a fost vorba de infarct. Dar aveți cardiopatia ischemică, o să vă dea de furcă dacă nu luaţi măsuri. Aşadar, nimic grav la inimă. Cât priveşte criza pe care aţi făcut-o în centrul oraşului, asta da, deschide un drum abrupt. Vă prescriu un tratament foarte serios, trebuie să-l urmaţi cu stricteţe, dacă nu doriţi să vă agravaţi starea psihică. Nu am îndrăznit să pun diagnostic de schizofrenie, deocamdată nu am o astfel de certitudine dar, o depresie foarte gravă, pe care o aveţi de ceva timp și pe care nu aţi luat-o în seamă, există şi nu e de glumă, domnule inginer! 
  
Virgil ieşi din cabinetul medicului, dezorientat. Privi reţeta dar nu înţelegea nimic. 
  
Ieşirea din spital, îi dădea totuşi speranţă, că va fi bine. Avea patruzeci şi doi de ani! 
  
Ce Dumnezeu, mai am încă pe atât de trăit. Mă pun eu pe picioare, altfel cum să am grijă de băiat? Poate se va întoarce într-o zi, la mine, va avea nevoie de mine. Cum zice medicul, nu-i de glumit! 
  
Chiar dacă Livia, mama lui Virgil, hotărî să renunţe la plecare, nu se opri totuşi aici. Formă numărul de telefon al celuilalt fiu, Ştefan! 
  
— Băiete, ştiu că ai o mulţime de treburi, responsabilităţi, ai cam uitat de noi, în special de fratele tău. Virgil e bolnav! Are nevoie de noi, de fapt de tine! Pe mine nu mă doreşte, nu vrea să simtă compătimirea de mamă, ştie că-mi este greu. Aşa că te rog, lasă totul, aranjează-ţi un pic de timp liber, ai afacerea ta, nu dai socoteală nimănui şi vezi ce se întâmplă cu fratele tău. 
  
— Bine, mamă! Plec în după-amiaza aceasta. E drept că nu am vorbit cu el de ceva timp, ne-am certat ultima oară, acum o lună. Dar cum a ajuns el în spitalul din Braşov? 
  
— Vorbeşte cu el, te rog, şi-ţi va povesti! 
  
Ştefan, terminase Dreptul. După ce avu câteva ciocniri cu un avocat, coleg de breaslă, hotărî să-şi deschidă propria afacere. Detectiv particular! 
  
Şi-a dorit deseori libertatea de a acţiona din proprie iniţiativă pentru a clarifica atât de multe nereguli, iar un cabinet cu un astfel de profil i s-a părut ideal. 
  
Şi, într-adevăr, afacerea mergea foarte bine. Nu lipseau clienţii, mai mult sau mai puţin interesanţi, dar probleme de rezolvat erau multe. 
  
Cu fratele său Virgil, nu avea o relaţie prea bună. Cu ceva timp în urmă Virgil aflase că Ştefan îi făcuse curte soţiei sale. Secretul ieșind la iveală a urmat tragedia. 
  
După o ceartă urâtă, soţia îl părăsi plecând în Italia. Virgil înţelese că plecarea soţiei era legată de relaţia ei cu fratele său. De atunci, totul se schimbă. Virgil rămase fără fiu, fără nevastă, fără frate. Cât îi era de greu doar el ştia! 
  
Ştefan era vinovat! O iubise pe Ludmila soţia lui Virgil, cu o dragoste fierbinte şi lipsită de viitor. De ce tocmai pe ea, nevasta fratelui? Aşa sunt gemenii! Iubesc, urăsc, la fel! Acolo unde au evoluat nouă luni, s-a creat similitudinea. 
  
— Sunt eu, Ştefan! Salut, Virgil! Vin la tine la Braşov! Doar o cunoşti şi tu pe mama noastră! Ea hotărăşte totul! Cum nu mai eşti la spital, ai ieşit? Când? Astăzi? La cine eşti invitat? La fosta noastră colegă de liceu, Delia? Asta da surpriză! În patru ore sunt în Braşov! Sper că ne putem vedea! Nu pleca din Brașov, eu am de de rezolvat și un caz cu implicaţii în zonă. Astfel, voi rezolva și problema de serviciu, dar ne și putem vedea. Te rog, nu refuza, cred că e vremea să discutăm ca fraţii! 
  
Virgil ieşise ameţit din spital. Aerul tare de afară îl făcu să se clatine. Se opri în loc căutând în buzunarul hainei cartea de vizită lăsată de Delia. Avea câteva lucruri de făcut dar, pentru început îşi planifică să-și ia rămas bun de la colegă. În mintea sa, ea era colega, o tânără de care fusese atât de îndrăgostit! Delia îl mai vizită şi a doua zi, aducându-i câteva articole necesare unui bărbat care nu se gândi că va ajunge la spital. 
  
Referinţă Bibliografică:
Să nu uiți trandafirii continuare / Viorica Gusbeth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1839, Anul VI, 13 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorica Gusbeth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorica Gusbeth
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!