CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  A plecat spre stele... profesorul Albert Kovács
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În ziua de 27 aprilie, ĩntr-o dimineaţǎ ĩnsoritǎ de primǎvarǎ, ĩn acel colţ de rai de la Port-Cetate, pe malul Dunǎrii, a plecat din aceastǎ viaţǎ profesorul Albert Kovács. Cu abnegaţie şi devotament şi-a ĩmplinit vocaţia de literat, savant şi creator, a fondat şi a condus pânǎ-n ultima clipǎ a vieţii Societatea Dostoievski din România şi Fundaţia culturala Est-Vest, care, ĩn cei douǎzeci de ani de existenţǎ a reunit scriitori, artişti şi savanţi din lumea ĩntreagǎ, organizĩnd simpozioane de ĩnaltǎ ţinutǎ academicǎ şi tipǎrind ĩn editura fundaţiei multe cǎrţi valoroase de istorie şi hermeneuticǎ literarǎ.  
 
A murit liniştit şi demn, demn precum a şi trǎit.  
 
Ceremonia funerarǎ s-a oficiat ĩn ritul protestant-calvinist. În oraţia funebrǎ pastorul maghiar s-a dovedit a fi un bun cunoscǎtor al cǎrţilor profesorului Kovács, scrise atât ĩn românǎ cât şi ĩn maghiarǎ. Spusele sale recomandau teologul de solidǎ culturǎ, dar şi pe omul sensibil, subtil şi profund. Cuvântul poetului Mircea Dinescu [ginerele profesorului Kovács] a fost, ca de obicei, sclipitor şi inteligent, plin de dragoste şi admiraţie sincerǎ pentru personalitatea ieşitǎ din comun a defunctului. Muzica – vechi litanii maghiare şi psalmi- a fost minunatǎ. La fel dangǎtul clopotelor, care bǎteau ĩndelung pentru a vesti trecerea lui ĩn lumea cealaltǎ..L-au ingropat pe Albert, conform dorinţei sale, ĩn inima Transilvaniei, ĩn satul sǎu natal Ceuaşul de Câmpie [Mezocsávás], lângǎ biserica din sat, construitǎ ĩn secolul al XVI-lea.  
 
În ultimele zile lucra la douǎ cǎrţi, ĩn care sunt incluse şi momente autobiografice; una este redactatǎ ĩn limba românǎ, cealaltǎ ĩn limba maghiarǎ. Le vor finaliza copiii- Andrei Kovács şi Maria Dinescu.  
 
Noi, cei apropiaţi, prieteni şi discipoli, nǎdǎjduim sǎ vedem traducerea rusǎ şi editarea ultimei sale opere de valoare, dedicate şederii ĩn România a tânǎrului sublocotenent, contele Lev Tolstoi ĩn Anno Domini1854 şi ecourilor operei tolstoiene ĩn critica literarǎ româneascǎ. La aceastǎ operǎ a lucrat cu ardoare şi i-a fost dat sǎ se bucure imens când cele douǎ volume au vǎzut lumina tiparului.  
 
Prezenţa rudelor şi a prietenilor, mesajele ce continuǎ sǎ soseascǎ din toata lumea nu pot fi comentate; se poate doar spune cǎ, dacǎ o micǎ parte din aceste cuvinte s-ar fi rostit ĩn timpul vieţii lui i-ar fi alinat şi i-ar fi luminat trudnicul lui drum prin viaţǎ. Dar el era un om delicat şi afectuos şi intuia dragostea si ataşamentul semenilor chiar şi când nu erau exprimate ĩn cuvinte.  
 
Pentru profesorul Kovács munca nu se termina niciodatǎ, pentru el munca era o terapie aducǎtoare de fericire. Mai presus de orice a iubit literatura, arta şi ştiinţa universalǎ,. Urmǎrea cu ĩnfrigurare tot ceea ce se ĩntâmpla ĩn lume şi fǎcea tot ce-i stǎtea ĩn putere sǎ contribuie la unirea spiritualǎ a culturii europene, la pǎstrarea valorilor integrale ale umanitǎţii.  
 
Membrii Asociatiei Dostoievski din România  
 
Referinţă Bibliografică:
A plecat spre stele... profesorul Albert Kovács / Viorela Codreanu Tiron : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1590, Anul V, 09 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorela Codreanu Tiron : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorela Codreanu Tiron
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!