CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Veronica Ivanov         Publicat în: Ediţia nr. 1626 din 14 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Veronica IVANOV - 8 IUNIE 2015, NICOSIA: FESTIVALUL IEI (LA BLOUSE ROUMAINE)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ramona Filip: „Este responsabilitatea noastră să promovăm IA ROMÂNEASCĂ şi o să transmitem generaţiei viitoare”  
 
FESTIVALUL IEI la Nicosia a fost unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului. El marchează 55 de ani de relaţii diplomatice Cipru - România şi 20 de ani de existenţă a Alianţei Românilor din Cipru. Cristian Voicu, Ministru Consilier la Ambasada României la Nicosia a fost invitat să rostească un mic discurs la deschiderea Festivalului.  
 
Cristian Voicu: „Comunitatea română din Cipru este una dintre cele mai dinamice şi solide comunităţi, arătând unitatea românilor de pretutindeni. Romanian Blouse Festival / FESTIVALUL IA ROMÂNEASCĂ doreşte să prezinte publicului din Cipru tradiţiile româneşti, comunitatea românească de aici contribuind totodată la dezvoltarea socială şi economică a insulei. Alianţa Românilor din Cipru a dovedit încă o dată că în ciuda crizei economice există resurse pentru organizarea unui astfel de eveniment, care este în beneficiul cultural al celor două comunităţi. Vă mulţumesc sincer pentru că vă aflaţi în această seară alături de noi!”  
 
Prezentatoarea serii, Mihaela Stoica a invitat pe scenă pe doamna Christina Christodoulou Todea, Preşedinta Alianţei şi Directoarea Şcolii Româneşti din Cipru.  
 
Christina Christodoulou: „Bună seara şi bine aţi venit la primul nostru Festival al IEI la Nicosia. Vrem să sărbătorim în această seară, alături de voi, cei 20 de ani de când ne-am înfiinţat ca Alianţă. Toate activităţile noastre au urmărit două scopuri. În primul rând am dorit să arătăm tradiţiile şi spiritualitatea românească societăţii cipriote, pentru a ne înţelege astflel mai bine şi a ne simţi că suntem demni de încrederea pe care ne-o acordă. Un al doilea scop este să ne întări moral, de a ne simţi rădăcinile vii şi vibrante, de a nu ne pierde identitatea românească... să simţim că aici, acum, în Sala Kastelliotissa din Nicosia pulsează inima României. În această expoziţie toate exponatele aparţin comunităţii româneşti din Cipru şi celelalte lucrări minunate sunt picturile copiilor noştri de la şcoală românească.  
 
Acest Festival este de fapt un eveniment internaţional pentru că în alte ţări este deja la a II-a ediţie. Anul acesta, la Washington DC, în faţa statuii lui Lincoln va fi un festival foarte mare (între 20 -24 iunie) ... unde fiecare participant va purta IA ROMÂNEASCĂ / The Romanian Blouse. Sper ca anul viitor, la a II-a ediţie din Nicosia, toţi participanţii o vor purta.  
 
Mulţumim Ambasadei României la Nicosia, Ministerului Educaţiei şi Culturii din Cipru, profesorilor Şcolii Româneşti din Nicosia - Valentina Cican şi Anca Pericleous. Doamnei profesor Alexandrina Siminic, care a îmbogăţit expoziţie noastră cu picturi ale elevilor Gimnaziului de Arte nr. 2 din Bucureşti. Doamnelor Mariana Matei şi Elena Pintiliescu pentru bunătăţile pe care le-au pregătit pentru a fi servite, doamnei Rodica Lomnasan, pentru crearea logo-ului Alianţei şi a invitaţiei pe care aţi primit-o, magazinului «La Grasu la Băcănie», pentru produsele oferite... şi bineînţeles tuturor membrilor Alianţei, care au ajutat la crearea acestui eveniment”.  
 
Celebrul designer român din Cipru, doamna Ramona FIlip a vorbit despre IA Românească, ca model de inspiraţie al marilor creatori de modă.  
 
Ramona Filip: „Mă bucur că astăzi pot să vă vorbesc despre IE, parte a folclorului românesc. Ca designer român am fost fascinată şi inspirată de această parte a folclorului românesc. Bluza românească este inspirată din cultura cucuteni, încă din perioada neolitică. Structura ei a rămas neschimbată peste secole. Este tăiată dintr-o singură bucată, în formă de cruce, din mătase, bumbac... are mânecile bufante şi este brodată manual. Aceasta bluză are o valoare antropologică, comunicând prin broderie anumite simboluri mistice. Fiecare bluză românească are propria ei istorie. Din multitudinea de motive, unele dintre ele erau făcute pentru a proteja pe cel care o purta împotriva spiritelor rele...  
 
Ia românească a devenit un lux, în timpul Reginei Maria, regina frumuseţii clasice. Bluza a părăsit satele şi a invadat oraşele... în pictură, fotografie, case de modă, case regale, iile devenind adevărate embleme ale feminităţii.  
 
Între secolele XVI-XVII, în timpul Mişcării Flower Power bluzele inspirate din tradiţională IE ROMÂNEASCĂ au ajuns la modă. Dar marele BOOM a fost în 1991 când YSL a produs o întregă colecţie intitulată – LA BLOUSE ROUMAINE, inspirată de celebrul pictor francez Henri Matisse. Mai târziu IA s-a regăsit în creaţiile lui Jean Paul Gaultier, Kenzo şi Tom Ford, care anul trecut a avut ca sursa de inspiraţie IA din zona Sibiului, cu frumoasa brodarie cusută cu fir negru, ca principal element al colecţiei sale. Yves Saint Laurent şi-a prezentat în 2009 colecţia sa la Bucureşti şi speram că după acestă seara, într-o zi să vină şi în Cipru. Foarte multe personalităţi, nu numai româneşti, au purtat celebra IA ROMÂNEASCĂ. Alături de Nadia Comăneci putem aminti pe: Oscar de la Renta, Adelle, Anna Vissi şi mulţi alţii. Este responsabilitatea noastră să promovăm IA ROMÂNEASCĂ şi o să transmitem generaţiei viitoare.”  
 
În aplauzele tuturor a urcat pe scenă Corul Şcolii Româneşti din Cipru, dirijor Anca Pericleous, alături de violonista Irini Pericleous, care au încântat auditoriul nu numai cu vocile lor ci şi cu felul de a purta tradiţionala IE românească. Copiii au interpretat melodii în limba română şi greacă.  
 
În încheierea micului spectacol, Mihalea Stoica a invitat publicul să admire expoziţia de costume populare şi să servească din preparatele tradiţionale (cozonaci, plăcinte poale’n brâu, produse de post etc), pregătite special cu ocazia acestui eveniment. Diplome de Merit au primit doamnele Alexandra Siminic, Mariana Matei, Elena Pintinliescu şi Corina Gheorghiu.  
 
Aş putea spune că Pulsul Românilor din Cipru a urcat aseară la cote înalte, în Sala Castelliotissa din centrul Capitalei. Decorul realizat din costume tradiţionale, picturi ale copiilor din Nicosia şi Bucureşti, covoare ţărăneşti, precum şi micul colţ românesc cu masă, scaune, linguri şi ulcioare, s-a integrat perfect în pereţii de piatră ai sălii. După eveniment a urmat şi o şedinţă foto, desprinsă parcă dintr-un film de epocă.  
 
Felicitări organizatorilor!!! La mulţi ani, Alianţa Românilor din Cipru!!!  
---------------------------------------------  
Veronica IVANOV  
membru UZPR  
Nicosia, Cipru  
10 iunie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Veronica IVANOV - 8 IUNIE 2015, NICOSIA: FESTIVALUL IEI (LA BLOUSE ROUMAINE) / Veronica Ivanov : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1626, Anul V, 14 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Veronica Ivanov : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Veronica Ivanov
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!