CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Veronica Ivanov         Publicat în: Ediţia nr. 1518 din 26 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Veronica IVANOV - PIANISTA BIANCA MARIA MATEI ŞI VIOLONISTUL SORIN ALEXANDRU HORLEA AU CONCERTAT LA NICOSIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nicosia: Concert de vioară şi pian susţinut de violonistul Sorin Alexandru Horlea şi pianista Bianca Maria Matei.  
 
Nu este pentru prima dată când asistăm în Sala Kasteliotissa (Paphos Gate) din Nicosia la un concert de muzică clasică susţinut de doi muzicieni români talentaţi Bianca Maria Matei & Sorin Alexandru Horlea.... dar este prima dată când cei doi au interpretat împreună. Un eveniment deosebit organizat, marţi 17 februarie 2015, de Ambasada României în Nicosia şi Alianţa Românilor din Cipru.  
 
***  
 
SORIN ALEXANDRU HORLEA s-a născut la Bucureşti în 1975 şi a început să studieze vioara de la vârsta de 8 ani. A absolvit „Liceul de Muzică George Enescu”, unde a studiat sub îndrumarea maestrului Octav Saviţchi şi „Universitatea de Muzică Ciprian Porumbescu”, unde l-a avut ca profesor pe maestrul Daniel Podlovschi. În timpul studiilor universitare a cântat în „Orchestra de Cameră a Radio - Televiziunii Române”, „Orchestra de Cameră a Filarmonicii”, la Opera Română şi mai ales în „Filarmonica George Enescu”. În 2000 s-a mutat în Liban unde a cântat în „Orchestra Simfonică Naţională libaneză”. În 2005 s-a mutat în Cipru şi de atunci este membru al Orchestrei Simfonice din Cipru. Este, de asemenea, profesor la Orchestra Simfonică de Tineret a Ciprului. A susţinut numeroase concerte şi recitaluri ca solist şi în diferite formaţii camerale din România, Franţa, Olanda, Liban şi Cipru. Sorin susţine concerte şi în alte stiluri, inclusiv jazz şi folk. Este membru al „Cvartetului de Coarde din Cipru”, şi al trupei folk “Danube Quartet” - „Cvartetul Dunării”. Cântă pe o vioară modernă, creată de Stephan Sultanian, de origine cipriotă. Îl puteţi asculta pe pagina de web: www.youtube.com/sorinestera.  
 
BIANCA MARIA MATEI s-a născut în 1992 la Cluj şi a crescut într-o familie de muzicieni. Sub îndrumarea mamei sale a început să studieze pianul la frageda vârstă de 5 ani. După un an a intrat la “Şcoala de Muzică Sigismund Toduţa” sub îndrumarea prof. Monica Noveanu şi prof. Mihaela Gavriş. Următorii 12 ani i-au adus numeroase premii, participând la numeroase recitaluri şi festivaluri: „Pro-Piano”, „J.S. Bach” şi „George Enescu”. A debutat în Orchestra Filarmonică din Cluj la vârsta de 15 ani. Bianca este absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, clasa prof. Daniel Goiti.  
 
***  
 
Intrând în Sala Kasteliotissa totul avea să pară inundat într-o lumină divină, în care doi interpreţi, la pian şi vioară, reuşeau să oprească timpul în loc. Au fost interpretate “Spring Sonata”/ “Sonata Primăverii” (Sonata pentru vioară şi pian nr. 5 în Fa major, opus 24) a compozitorului Ludwing van Beethoven, publicată în 1801, “The Lark Ascending” / “Ciocârlia în văzduh” (pentru vioară şi pian) a lui Ralph Vaughan Williams, publicată în 1914, “Violin Sonata” / Sonata pentru Vioară nr. 2 în Fa minor, opus 6, a lui George Enescu, publicată în 1899, iar la final “Balada” lui Ciprian Porumbescu.  
 
Atmosfera încărcată de emoţii s-a destins la finalul concertului, când cei doi solişti, în aplauzele publicului au primit flori din partea Ambasadorului României, a Aliantei Românilor din Cipru şi a unor elevi ai Şcolii Românesti din Nicosia. Numeroşi oameni de cultură şi reprezentanţi ai Ambasadelor din Cipru au participat la un cocktail cu preparate tradiţionale româneşti, pregătite de membrii Alianţei.  
 
Aş spune că aseară dragostea a plutit în aer. Muzica, un mod de comunicare fără graniţe a creat o atmosferă de bucurie şi speranţă. Le mulţumim organizatorilor, în special domnului Ambasador Ion Pascu şi doamnei Christina Christodoulou – Todea (preşedintele Alianţei Românilor din Cipru), precum şi celor doi solişti, pentru această seară minunată care au impresionat publicul ascultător până la lacrimi. Cei doi solişti au interpretat partituri foarte dificile, într-un dialog muzical de excepţie.  
 
Felicitări şi la cât mai multe concerte!!!  
--------------------------------  
Veronica IVANOV  
redactor şef al revistei RoMania  
februarie 2015  
Cipru  
 
Referinţă Bibliografică:
Veronica IVANOV - PIANISTA BIANCA MARIA MATEI ŞI VIOLONISTUL SORIN ALEXANDRU HORLEA AU CONCERTAT LA NICOSIA / Veronica Ivanov : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1518, Anul V, 26 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Veronica Ivanov : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Veronica Ivanov
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!