CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Veronica Ivanov         Publicat în: Ediţia nr. 1459 din 29 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Veronica IVANOV - MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ ROMÂNEŞTI A FOST CREATĂ LA NICOSIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sala de festivităţi a bisericii Sfântu Pavel din Nicosia a găzduit în data de 21 decembrie, începând cu ora 15:00, serbarea Pomului de Crăciun a Şcolii Româneşti din Nicosia. Un spectacol în care corul Alianţei Românilor din Cipru, corul Şcolii Româneşti din Nicosia, tradiţionalele dansuri „Capra” şi „Ursul”, precum şi venirea lui Moş Crăciun, au ţinut publicul cu telefoanele, tabletele, camerele video, aparatele de fotografiat în mâini, pe tot parcursul spectacolului. Un Pluguşor în forţă a fost rostit de Elena Pintiliescu, reprezentata Alianţei Românilor din Cipru – Nicosia. Peste 100 de cadouri au fost oferite de Moş Crăciun, ajutat de membrii Alianţei, copiilor prezenţi la eveniment.  
 
Colectivul Ambasadei, în frunte cu ambasadorul României Ion Pascu, cu ministrul consilier Cristian Voicu şi cu soţiile acestora, au luat parte la spectacolul destinat obiceiurilor româneşti de Crăciun. Cuvinte pline de însufleţire au fost rostite de părintele Petre Matei, trimisul oficial al Patriarhiei Române în Cipru, Doamna Christina Christodolou – Todea, directoarea Şcolii Româneşti din Cipru şi Preşedinta Alianţei Românilor din Cipru şi profesoara Anca Pericleous, care a depus alături de copii un efort deosebit, pentru ca micuţii să-şi însuşească într-un timp record colindele noastre strămoşeşti.  
 
Părintele Petre Matei: „Să ne întoarcem cu toţii, şi mari şi mici, la vârsta copilăriei, când ne bucuram atunci când Moş Crăciun venea cu daruri, pentru că am fost cuminţi. Aceste sărbători de iarnă sunt prilejuite de naşterea Domnului, ceea ce înseamnă o mare bucurie pentru întreg Pământul, pentru că naşterea Domnului a avut loc tocmai pentru mântuirea noastră, pentru scăparea omenirii din ghearele răului. Este un prilej de bucurie şi trebuie să încercăm cu toţii să fim mai buni, mai cinstiţi și să iertăm. Aşa cum copiii se joacă între ei, se supără şi apoi se iartă... să ne iertăm şi noi, să fim mai îngăduitori, să fim mai buni.”  
 
Christina Christodoulou: „An de an, solidari şi uniţi, suntem dornici să recreem atmosfera Crăciunului, prin colindele și obiceiurile româneşti. Pentru noi, comunitatea românilor din Cipru, aceste zile sfinte sunt foarte importante, pentru că nu ne leagă numai limba, istoria şi obiceiurile româneşti, dar ne leagă mai ales dorul de ţară, ţară care ne este în suflet şi pe care nu o putem uita niciodată. Aceste zile şi aceste întâlniri pe care le facem, într-un fel ne alină dorul. La acest moment de sfârşit de an, privim spre copiii noştri, care sunt viitorul şi pentru care trebuie să facem totul.”  
 
Anca Pericleous: „Bine aţi venit la sărbătoarea Pomului de Crăciun, la sărbătoarea sfântă a naşterii Domnului nostru, Iisus Hristos! Şi pentru că este timpul colindelor, elevii Şcolii Româneşti din Nicosia, au pregătit cu mult sârg, colinde şi cântece româneşti, care cu siguranţă vă vor aminti de anii copilăriei. Chiar dacă trăim departe de România, sufletul nostru simte în continuare româneşte. De aceea noi, adulţii, suntem datori să amintim copiilor noştri de locurile, de tradiţiile şi de obiceiurile cu care noi am crescut, să le păstrăm şi să le transmitem de la o generaţie la alta. Şcoala Românească încearcă să realizeze acest lucru prin asemenea serbări, care reprezintă un pas înainte în învăţarea limbii materne. Efortul elevilor este lăudabil. Pregătirea acestei serbări a început cu aproape două luni în urmă (în fiecare sâmbătă) şi cu multă trudă şi răbdare s-a ajuns la ceea ce veţi asculta astăzi. A fost un efort extraordinar din mai multe puncte de vedere: al memorării şi al înţelegerii versurilor cântecelor, al interpretării corecte a ritmului şi liniei melodice ale fiecărui cântec. Pentru cei 20 de elevi ai clasei I este o experienţă nouă, aceea de a cânta într-un cor, de a urma regulile şi disciplina unei echipe. De aceea vreau să-i felicit pe toţi elevii mei şi să le mulţumesc pentru răbdarea şi înţelegerea de care au dat dovadă. Doresc să le mulţumesc părinţilor elevilor, de asemenea, pentru înţelegere şi colaborare, Dnei. Director Cristina Christodoulou îi mulţumim pentru că a fost întotdeauna alături de noi şi ne-a încurajat în realizarea acestui proiect. Nu în ultimul rând, aş dori să mulţumesc Părintelui Petre Matei care ne-a oferit sala de festivităţi a bisericii Sf. Pavel, spaţiu atât de potrivit pentru repetiţii şi spectacolul de astăzi.  
 
Ascultându-i pe elevii Şcolii Româneşti din Nicosia, veţi putea călători imaginar prin locurile atât de frumoase ale României, pline de zăpadă, de voie bună şi veselie a copiilor care alunecă cu săniuţele pe derdeluş, construiesc oameni de zăpadă, merg cu colindul din casă în casă, înaintând cu greu printre troiene şi osteniţi, dar fericiţi ajung acasă,alături de cei dragi, bucurându-se de darurile primite. Toate aceste imagini le vor descrie copiii prin cântecele lor. Aşadar, să-i lăsăm să ne creeze atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă!  
 
Vă doresc tuturor sănătate! Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului şi Anul Nou 2015 să fie prilej de împlinire a dorinţelor. Să ne gândim cu iubire la cei din jur, să fim mai buni, mai iertători şi cu pace în suflet. Să ne bucurăm de copiii noştri şi să-i creştem în credinţă şi respect! La mulţi ani!”  
 
FELICITĂRI ELEVILOR, PROFESORILOR ŞI MEMBRILOR ALIANŢEI, CARE AU REUŞIT SĂ CREEZE ÎN CIPRU, ATMOSFERA MAGICĂ A SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ ROMÂNEŞTI!  
CRĂCIUN FERICIT!  
 
A consemnat,  
Veronica IVANOV  
Redactor şef al revistei RO-MANIA  
Cipru, decembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Veronica IVANOV - MAGIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ ROMÂNEŞTI A FOST CREATĂ LA NICOSIA / Veronica Ivanov : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1459, Anul IV, 29 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Veronica Ivanov : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Veronica Ivanov
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!