CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Vavila Popovici         Publicat în: Ediţia nr. 1944 din 27 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Vavila POPOVICI - RADIO PRODIASPORA – ŞAPTE ANI DE EXISTENŢĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şapte ani de existenţă! Anunţ făcut cu bucurie, cu emoţie, cu mândrie, de către echipa Radio ProDiaspora, formată din voluntari care din iubire şi dăruire au constituit Postul de radio Prodiaspora. Ideea înfiinţării Postului de radio a prins viaţă, ideea fiind întotdeauna rădăcina creaţiei. A fost poate un miracol, un eveniment, şi toate evenimentele se petrec cu un scop, fiindcă toate lucrurile lucrează împreună – aşa zisa „lucrare împreună a lucrurilor”.  
 
Declarându-se promotori ai culturii şi tradiţiilor româneşti, cu dorinţa de a crea un spaţiu informaţional şi cultural unic, în care valorile să circule nestingherit, „Radio ProDiaspora” emite, on-line, muzică, ştiri, informaţii în limba română, pentru a suplini imposibilitatea celor plecaţi din ţară de a asculta melodiile româneşti de acasă. Acest radio este destinat românilor din diaspora, şi nu numai ... născut din dorinţa de a micşora distanţele dintre români, oriunde s-ar afla aceştia. Iniţiativa are ca scop promovarea imaginii României, a românilor, a tradiţiilor, a culturii naţionale în afara graniţelor ţării, în cadrul comunităţilor de români din lumea întreaga”, menţionează cei din echipă, în frunte cu talentata, fiinţa pasională Ecaterina Cîmpean – Director General Radio ProDiaspora, care dăruieşte mult din timp, gânduri şi trăiri, acestui post înfiinţat.  
 
Radio ProDiaspora este şi fondatorul Asociaţiei ProDiaspora e.V. care susţine şi promovează arta şi cultura românească de reală valoare în spaţiul autohton, european şi internaţional. Asociaţia este formată din oameni minunaţi, adunaţi într-un proiect de voluntariat, români pasionaţi de ideea de a face ceva pentru diaspora, declarând că se bazează pe conceptele-cheie: „interacţiune, solidaritate, utilitate, dialog, autenticitate, comuniune şi tradiţie mobilă”.  
 
Cu adevărat, tradiţiile, obiceiurile – tezaur al sufletului românesc – nu trebuie uitate, căci „cine uită, nu merită” – spunea Nicolae Iorga –, ci păstrate şi făcute cunoscute noilor generaţii de români, dar şi celor din afară, interesaţi de frumoasele noastre obiceiuri, de cultura noastră în general, de gândirea românească care nu este de neglijat, având o nuanţă şi o valoare deosebită. Numai cine nu ştie cu adevărat, nu crede! Şi mai cred că nu greşesc dacă afirm că sensibilitatea sufletului românesc este semnul unei puteri divine existent în noi. Oriunde ne-am găsi, suntem legaţi sufleteşte de pământul patriei prin trecutul istoric, prin viaţa pe care am trăit-o în ţară – noi cei plecaţi prin străinătăţi –, şi cu gândul la tot ce va fi după plecarea noastră din această viaţă, căci „Patria este pământul plămădit cu sângele şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri” scria Delavrancea. Iar Mihai Eminescu caracteriza, cu un ton demn: „Ţara este rodul a zeci de generaţii şi aparţine altor zeci de generaţii care vor veni. Blândeţea caracteristică a poporului românesc dovedeşte că în trecut el a trăit economiceşte mulţămit, c-a avut ce-i trebuia”.  
 
Dragostea de patrie e şi dragostea pentru limba română, una dintre cele mai frumoase limbi vorbite din lume, de un popor a cărui obârşie se adânceşte în istorie pe o perioadă cu mult peste două milenii, limbă cu o muzicalitate aparte, despre care în secolul al 19-lea, un scriitor român, pe nume George Sion, cu sufletul plin de mândrie pentru limba şi neamul românesc, scria poezia intitulată „Limba românească”: „Mult e dulce şi frumoasă,/ Limba ce-o vorbim!./ Altă limbă-armonioasă/ ca ea nu găsim…”. Dar poetul Mateevici? – „Limba noastră-i o comoară / În adâncuri înfundată, / Un şirag de piatră rară /Pe moşie revărsată …”, fiindcă limba care a crescut în şi cu noi, în toate vârstele, nu poate fi înlocuită de nici o limbă învăţată, oricât de bine. Este limba interiorităţii, a eului profund.  
 
Radio ProDiaspora pe care-l auzim s-a îmbogăţit cu posibilitatea de a şi vedea rânduri scrise. Amintesc valoroasa revistă intitulată „ProLitera”, în care se publică articole cu semnături cunoscute din literatura română contemporană, evenimente, informaţii, eseuri, interviuri. De revistă se ocupă, în primul rând, scriitorul cu bogata activitate literară şi publicistică – George Roca, din Australia, redactorul şef al acestei reviste.  
 
Personal m-am bucurat de-a lungul acestor ani de colaborare, prin publicarea de articole şi eseuri în revistă. Este momentul, poate, să aduc mulţumiri domnului George Roca, doamnei Ecaterina Cîmpean şi întregului colectiv. M-am bucurat de asemenea, de atenţia şi timpul acordat unui interviu, interesant zic, după întrebările puse de dl. Adrian Vladimir Costea, în luna martie a anului 2015.  
 
Cu fondul sonor al radioului şi cu paginile scrise ale revistei se aduce în prim plan viaţa de zi cu zi din ţara noastră, evenimente care ne macină sufletele, se amintesc, se păstrează şi se duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile – tezaurul sufletului românesc. Echipa menţionează într-un articol, cuvintele poetului Vasile Alecsandri: „Poţi să cutreieri lumea toată şi să te minunezi de rezultatele civilizaţiei, dar nimic nu-i mai fermecător decât călcâiul de pământ pe care te-ai născut”.  
 
Sunt convinsă că iubirea călăuzeşte sufletele celor care de ŞAPTE ANI trudesc cu pasiune la acest post de radio şi la această revistă de cultură. Şi cum dincolo de zonele de umbră şi temeri existente în viaţa noastră suntem definiţi prin ceea ce dăruim, echipa ProDiaspora alegând lucruri pe cât posibil de frumoase, interesante şi folositoare din lume, le dăruieşte cu iubire celor care aşteaptă „hrana” sufletească în dar, spre îmbogăţire.  
---------------------------  
Vavila POPOVICI  
Carolina de Nord, SUA  
27 aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Vavila POPOVICI - RADIO PRODIASPORA – ŞAPTE ANI DE EXISTENŢĂ / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1944, Anul VI, 27 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!